Friday 25 November 2016

«Εσύ είσαι δυνατός!» «Εσύ θα τα καταφέρεις!»
«Δεν σε φοβάμαι εσένα!»

Φράσεις οικείες και πολυ-χρησιμοποιημένες… που απευθύνονται στο παιδί και πραγματικά γεμίζουν καμάρι και περηφάνια το γονιό. Για να δούμε, όμως, τι κρύβεται πίσω από τον περήφανο γονιό και το δυνατό αυτό παιδί.
Οι γονείς οφείλουν να πιστεύουν στα παιδιά τους, να τα ενθαρρύνουν και να προσπαθούν όσο είναι δυνατό να τα ενδυναμώσουν, δίνοντάς τους ψυχικά, συναισθηματικά και υλικά εφόδια για να γίνουν δυνατά. 
Τι σημαίνει όμως δυνατό παιδί; 
Ποιο είναι το προφίλ αυτού του παιδιού που “δεν έχει ανάγκη” και “που θα τα καταφέρει”; 
Μήπως αυτές οι φράσεις είναι γροθιά στο στομάχι και ακούγονται όταν το παιδί χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ λίγη στήριξη και μια αγκαλιά;
Οι γονείς θεωρούν πως με αυτές τις φράσεις ενθαρρύνουν τα παιδιά όταν περνούν ή πρόκειται να περάσουν μια δοκιμασία. Εάν τα παιδιά ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις, εάν έχουν στενοχωρηθεί με κάτι που δεν μπορούν να διευθετήσουν ή ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν κάνουν τα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα ή βιώνουν τον πρώτο τους χωρισμό, τότε είναι πιθανό να ακούσουν τη φράση «Δεν σε φοβάμαι εσένα».
Κι όμως! Το παιδί ή ο έφηβος τη στιγμή που είναι ευάλωτος θέλει να δει τον γονιό του να μεταμορφώνεται και πάλι σε προστατευτικό φρούριο, έστω για λίγο και με ουσιαστική και υποστηρικτική συζήτηση να ακούσει και να αφουγκραστεί πως νιώθει το παιδί του. 
Καλό είναι να δίνουμε τη δέουσα σημασία όταν το παιδί μας διανύει μια κρίσιμη φάση που μετράει τον εαυτό του και τις δυνάμεις του, να μην υποτιμήσουμε όλα όσα νιώθει και βιώνει και να μην το “ξεπετάξουμε” με το «Είσαι δυνατός, δεν σε φοβάμαι».
Γιατί κανένα παιδί δεν είναι πάντα άτρωτο και δυνατό σαν ατσάλι, ιδίως μπροστά στους γονείς του. Στη δύσκολη στιγμή, αυτό που χρειάζεται είναι να επιστρέψει για λίγο στην στοργική μήτρα, να βρει τη δύναμη που-ναι- δεν έχει μόνιμα και να βγει και πάλι στη ζωή. 
Για αυτό την επόμενη φορά, καλό θα είναι να σκεφτούμε διπλά, πριν φορτώσουμε στο παιδί μας με μια φράση την αίσθηση του μοναχικού μα επιβεβλημένα δυνατού μονομάχου. Είμαστε κι εμείς εκεί και πρέπει να του το πούμε!4moms team

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki