Friday 16 December 2016

Μπαμπάαα, μαμάαα, αυτό δεν είναι δίκαιο!

Όταν το παιδί σας λέει ότι «αδικείται», τι πρέπει να κάνετε ως γονείς;
Από τα χρόνια της προσχολικής ηλικίας, πολύ συχνά τα παιδιά άλλοτε μας κάνουν παράπονα, ενώ άλλες φορές μας κρίνουν ότι δεν είμαστε δίκαιοι.

Πολύ συχνά αρχίζουν διαλόγους: 

«δεν είναι δίκαιο μαμά»
«η Μαρία κάνει πάντα φασαρία αλλά δεν της λέτε τίποτα»
«όλο εμένα μαλώνετε» 
«εμένα δεν μου παίρνετε ποτέ τίποτα, είστε κακοί γονείς» κλπ.
Όλοι οι γονείς έχουμε στο μυαλό μας και θέλουμε να μη ξεχωρίζουμε τα παιδιά μας.
Βέβαια αυτό δεν είναι πάντα εύκολο γιατί το καθένα έχει τον δικό του τρόπο συμπεριφοράς και επικοινωνίας που μπορεί να μας βοηθάει να κάνουμε περισσότερα πράγματα μαζί του. Χωρίς όμως βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το ξεχωρίζουμε από το άλλο. 
Απλά το ένα μπορεί να είναι πιο δεκτικό και πιο κοντά μας σε αντίθεση με το άλλο που μπορεί να είναι πιο απαιτητικό, ανικανοποίητο και απαιτεί πάντα με τον τρόπο και την επιμονή του να καταφέρνει τελικά να παίρνει αυτό που θέλει και το κάτι παραπάνω από το άλλο μας παιδί.
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, μας λέει ότι 
η ισότητα μεταξύ των αδελφών είναι ένας αξιέπαινος στόχος και κάθε γονιός θέλει να καλλιεργήσει τις σχέσεις με τα παιδιά του, παρόλο που πολλές φορές δεν είναι πάντα πρακτικός και εφαρμόσιμος.

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας παραπονιέται ότι αδικείται
Μη μπαίνετε στο δίλημμα να εμπλέκεστε με συζητήσεις περί δικαιοσύνης και ισότητας γιατί αυτή η συζήτηση δεν θα οδηγήσει 
πουθενά. 
Όταν σας λένε «δεν είναι δίκαιο, αυτή πήρε παραπάνω» μη μπείτε σε αντιπαράθεση. Αποδεχτείτε την καταγγελία του και συζητήστε μαζί του τι θα ήθελε εκείνο και γιατί το επισημαίνει. Εξηγήστε του ότι κάθε κατάσταση είναι διαφορετική, κάποιες φορές θα είναι εκείνη κερδισμένη σε σχέση με τον αδερφό/ή της και κάποιες όχι.

Η συμβουλή του Ειδικού:
Το να μεγαλώνει κανείς αδέρφια με ισονομία και ισότητα είναι πραγματικά δύσκολο γιατί εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλλο, η προσωπικότητα κ.α. 
Ωστόσο, όταν προκύπτουν παράπονα μη τα αρνηθείτε, ακούστε το αίτημα του παιδιού σας και συζητήστε μαζί του. Ρωτήστε το τη γνώμη του και τις προτάσεις του και στη συνέχεια αποφασίστε από κοινού για το τι θα κάνετε στην πορεία.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki