Wednesday 24 August 2016

Πού μπορούμε να δωρίσουμε
τα παλιά παιχνίδια των παιδιών μας

Αν τα παιχνίδια είναι σε καλή κατάσταση και θέλετε να δώσετε χαρά σε άλλα παιδιά που ενδεχομένως τα έχουν ανάγκη, επιλέξτε να τα δωρίσετε σε οργανισμούς για παιδιά, όπως:
Το Χαμόγελο του Παιδιού: Δείτε εδώ που είναι τα σπίτια του οργανισμού και εδώ τις διευθύνσεις των γραφείων του.

Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Πειραιά: Το Ίδρυμα φιλοξενεί κορίτσια μέχρι 18 ετών και δέχεται εκτός του ρουχισμού και των υπολοίπων βασικών ειδών, παιχνίδια σε καλή κατάσταση. Στεγάζεται στην οδό Κλεισόβης 18 στον Πειραιά και το τηλέφωνο επικοινωνίας του είναι 210 45 15 387.

Κιβωτός του Κόσμου: Τα γραφεία του οργανισμού στην Αθήνα βρίσκονται στην οδό Ζηνοδώρου 3 και Καλλισθένους στον Κολωνό. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105141935.

Κέντρο βρεφών Μητέρα: Αν έχετε παιχνίδια κατάλληλα για βρεφικές ή νηπιακές ηλικίες, μπορείτε να τα δωρίσετε στο Κέντρο βρεφών Μητέρα. Θα το βρείτε στη διεύθυνση Λεωφόρο Δημοκρατίας 65 στο Ίλιον και στο τηλέφωνο 2132015700.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αναρτήσετε σχετικές αγγελίες σε ιστοσελίδες, όπως το xarizo.com για να τα προμηθευτεί όποιος τα έχει ανάγκη.

Περί ελονοσίας ο λόγος ...

Η ελονοσία είναι δυνατό να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης αίματος, από ασθενή που φέρει στο αίμα το παράσιτο της ελονοσίας.
Για τον σκοπό αυτό, οι επιστήμονες εφαρμόζουν στη χώρα αυστηρά μέτρα αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου, όσο μικρό κι αν είναι.
Τα παραπάνω επισημαίνουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), περιγράφοντας τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται την τρέχουσα περίοδο.
Ουσιαστικό στοιχείο των μέτρων αυτών, είναι η ακραία σχολαστικότητα των μέτρων ασφαλείας αίματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποκλείονται από την αιμοδοσία οι λεγόμενες “επηρεαζόμενες περιοχές”, δηλαδή περιοχές όπου έχει ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.
Ο χαρακτηρισμός αυτός και η λίστα των “επηρεαζόμενων περιοχών” χρησιμοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για την έκδοση κατάλληλων οδηγιών προς τις υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας.
Ο ορισμός των επηρεαζόμενων από την ελονοσία περιοχών, γίνεται από διεπιστημονική ομάδα εργασίας, έπειτα από την εξέταση επιδημιολογικών, εντομολογικών και γεωγραφικών δεδομένων για κάθε κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Αποχαρακτηρισμός

Για ακόμα πιο σχολαστική ασφάλεια του αίματος, η διάρκεια του χαρακτηρισμού της κάθε “επηρεαζόμενης περιοχής” είναι πάνω από ένα έτος και ο αποχαρακτηρισμός γίνεται εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης για δύο περιόδους κυκλοφορίας κουνουπιών.

Η ελονοσία, όπως και άλλα νοσήματα που μεταδίδονται με “διαβιβαστές”, όπως τα κουνούπια, που μεταδίδουν νοσήματα, αποτελούν νοσήματα προτεραιότητας για τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης.
Αυτό συμβαίνει, διότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις περιοχές κυκλοφορίας των κουνουπιών, ενώ η αύξηση των ταξιδιών και της μετανάστευσης παγκοσμίως συνεπάγονται αυτονόητα αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων.
Διάγνωση
Τα εισαγόμενα είναι κρούσματα που η νόσος διαγνώστηκε στη χώρα μας, ενώ είχαν μολυνθεί πριν εισέλθουν σε αυτή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα τέσσερα σποραδικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης τη φετινή περίοδο έως τώρα δεν δικαιολογούν την εκτός μέτρου επικέντρωση στο θέμα.
Ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2011 – 2012, μετά την εφαρμογή συστηματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος, ειδικά στις περιοχές που εμφανίστηκαν συρροές.

Όταν το παιδί πηγαίνει διακοπές με τους παππούδες

Πολλοί γονείς παίρνουν την απόφαση να στείλουν το παιδί τους για διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά στο χωριό ή το νησί, μέχρι να έρθει η ώρα να πάρουν κι εκείνοι την άδειά τους. Αν κι εσείς σκέφτεστε αυτό το ενδεχόμενο, ας δούμε τι θα πρέπει να γνωρίζετε:
  • Αν πρόκειται για τους παππούδες που κρατούν το παιδί και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αφού και εκείνοι είναι εξοικειωμένοι με το παιδί και το παιδί μαζί τους. Αν όμως πρόκειται για παππούδες που το παιδί δε βλέπει συχνά, ίσως θα πρέπει να κάνετε πρώτα μια δοκιμή, για παράδειγμα ένα σαββατοκύριακο, για να δείτε αν όλα πάνε καλά.
  • Σκεφτείτε την ηλικία του παιδιού και κατά πόσο είναι εφικτό να μείνει τόσες μέρες μακριά σας. Επίσης ίσως και οι ίδιοι οι παππούδες να μη νιώθουν άνετα να κρατήσουν για πολλές μέρες ένα μωρό. Όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί, τόσο πιο συνεργάσιμο θα είναι.
  • Μην αφήνετε τίποτα στην τύχη, αλλά δώστε συγκεκριμένες οδηγίες στον παππού και τη γιαγιά για ό,τι θεωρείτε απαραίτητο, από τη διατροφή και τον ύπνο του παιδιού, μέχρι τυχόν φάρμακα που πρέπει να πάρει. Επιμείνετε σε θέματα που οι μεγαλύτεροι δε θεωρούν και τόσο σημαντικά, όπως τη χρήση αντηλιακού, τη μεταφορά με καθισματάκι αυτοκινήτου κλπ.
  • Συζητήστε αναλυτικά με το παιδί και λύστε του κάθε απορία σχετικά με το πόσο θα μείνει στο χωριό, πότε θα πάτε εσείς, πώς θα επικοινωνείτε όταν σας χρειάζεται κλπ. Είναι σημαντικό να το παρουσιάσετε ως μια απόλυτα θετική εμπειρία, έτσι ώστε το παιδί να μην αγχωθεί, αλλά να περιμένει αυτές τις διακοπές με ενθουσιασμό.
  • Τέλος, ετοιμάστε βαλίτσες μαζί με το παιδί και διαλέξτε ρούχα, παιχνίδια και βιβλία που θέλει να πάρει μαζί του. Και φυσικά μην ξεχάσετε το μαγιό του ή το αγαπημένο του αρκουδάκι, χωρίς το οποίο είναι αδύνατον να κοιμηθεί.
mother.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki