Tuesday 20 September 2016

Ο «έξυπνος» κουρέας και το πιο «χαζό] παιδί στον κόσμο - The barber and the ߵdumbestߴ kid in the world.

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη:
«Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». 

Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. 
«Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. 
Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. 
«Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ»

Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. 
«Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. 
«Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι (η φάση) θα τελειώσει»
λέει το παιδί.

Τι θα θυμούνται τα παιδιά μας από την παιδική τους ηλικία;

Δημιουργώντας αναμνήσεις!

Εάν υπάρχει ένας λόγος κάποτε τα παιδιά μου να θυμούνται τον καινούριο καναπέ στο καθιστικό θα είναι αποκλειστικά και μόνο επειδή υπάρχει ρητή απαγόρευση να χοροπηδάνε πάνω του. 
Κι όσο για τα καινούρια «καλά» ρούχα τους, το μόνο που υπάρχει πιθανότητα να μείνει στο μυαλό τους είναι ότι δεν τα άφηνα να καθίσουν στα σκαλοπάτια της πλατείας, όταν τα φορούσαν για να μη λερωθούν. 
Και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι αυτές οι αναμνήσεις που θα τα κάνουν να χαμογελούν με νοσταλγία.

Αντίθετα, υπάρχουν κάποιες άλλες μικρές, καθημερινές στιγμές που μπορεί σήμερα να περνούν σχεδόν απαρατήρητες όμως αποτελούν το υλικό από το οποίο θα φτιάξουν τις καλύτερες αναμνήσεις από την παιδική ηλικία τους -εκείνο το ασφαλές καταφύγιο μέσα στο μυαλό και την ψυχή τους όπου για όλη την υπόλοιπη ζωή τους θα επιστρέφουν όταν θα έχουν ανάγκη να νιώσουν ζεστασιά και ασφάλεια.

Να μερικές ιδέες για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να θυμούνται τα καλύτερα από τότε που ήταν μικρά:


Οργανώστε οικογενειακές παραδόσεις
Τα παιδιά λατρεύουν να έχουν να περιμένουν κάτι! Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύ εντυπωσιακό! 
Μπορεί να είναι μια βραδιά κινηματογράφου κάθε Παρασκευή που όλη η οικογένεια θα βλέπει μαζί ταινία. Ή ότι πάντα αναλαμβάνουν εκείνα να ετοιμάσουν το πρωινό την ημέρα των γενεθλίων της μαμάς ή του μπαμπά! Ή ένα πικ νικ δίπλα στο ποτάμι μια φορά το χρόνο. 
Ακόμα κι αν το ίδιο το γεγονός δεν είναι κάτι σπουδαίο, και μόνο το ότι αποτελεί μια παράδοση για την οικογένειά τους δίνει στα παιδιά της αίσθηση ότι συμμετέχουν σε ένα είδος μυσταγωγίας, σε μια «λέσχη» της οποίας αποτελούν ιδρυτικά μέλη!

Καθίστε όλοι μαζί για φαγητό
Όλοι θυμόμαστε την οικογένεια να συγκεντρώνεται κάθε μεσημέρι στο τραπέζι για φαγητό. Κι όλοι ξέρουμε ότι στη σημερινή εποχή αυτό είναι πολλές φορές εντελώς αδύνατο να συμβεί! 
Ακόμα όμως κι αν ποτέ δεν βρισκόμαστε όλοι στο σπίτι το μεσημέρι ή ακόμα και το βράδυ, είναι σημαντικό να φροντίσουμε να τρώμε μαζί ένα γεύμα -μπορεί να είναι το πρωινό, ακόμα κι αν χρειαστεί να ξυπνήσουμε μια ώρα νωρίτερα ή το απόγευμα. 
Απλά σταματήστε ό,τι κάνετε και καθίστε ο ένας δίπλα στον άλλο, φάτε από ένα σάντουιτς ή ένα τσάι με κουλουράκια και μιλήστε για την ημέρα σας, πείτε αστεία, συζητήστε τι θα κάνετε το Σαββατοκύριακο, τι να μαγειρέψετε για την επόμενη…

Μιλήστε τους για όλα αυτά που κάνουν το καθένα ξεχωριστό

Ακόμα κι αν έχετε δύο, τρία ή περισσότερα παιδιά σίγουρα γνωρίζετε ότι το καθένα διαθέτει τα δικά του χαρίσματα, αυτά που το κάνουν τόσο ξεχωριστό και αξιαγάπητο. Κάθε παιδί έχει την ανάγκη να νιώθει ότι είναι μοναδικό -άλλωστε αυτή είναι και η αλήθεια.

Διαβάστε τους παραμύθια
Τα παιδιά όχι μόνο τρελαίνονται να ακούνε παραμύθια, αλλά έχουν και απόλυτη ανάγκη να ακούνε για να αναπτυχθούν (διαβάστε εδώ το γιατί). Επίσης, λατρεύουν να κάθονται στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά. 
Η ώρα του παραμυθιού συνδυάζει αυτές τις δύο αγάπες τους και τους επιτρέπει να ξεφεύγουν μέσα από την ασφάλεια της αγκαλιάς σας στον κόσμο της φαντασίας, ενώ την ίδια στιγμή εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, διδάσκονται βασικούς κανόνες της λεκτικής επικοινωνίας και παίρνουν ιδέες για το πώς να αντιμετωπίσουν ζητήματα που τα αφορούν. 
Κι όπως λέει ένα σύγχρονο ρητό, καμία συσκευή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζεστασιά της αγκαλιάς του γονιού, γι' αυτό διαβάστε τους!

Ακούστε τα με προσοχή
«Δεν μπορώ τώρα», «σε λίγο», «άσε με, έχω δουλειά»… το πρόβλημα είναι ότι μέχρι να αποφασίσουμε ότι έχουμε το χρόνο, τη διάθεση και τη δυνατότητα να ακούσουμε τα παιδιά μας είναι πιθανό να διαπιστώσουμε ότι έχουν πια γίνει ολόκληροι άντρες ή ολόκληρες γυναίκες και δεν έχουν πια την ανάγκη να μοιραστούν μαζί μας όσα τα απασχολούν. 
Τις περισσότερες φορές τα παιδιά διεκδικούν την προσοχή μας για να μοιραστούν μια στιγμή, όχι απαραίτητα να πουν κάτι συγκεκριμένο. 
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε ό,τι άλλο κάνουμε, να τα κοιτάξουμε στα μάτια και να τα ακούσουμε με προσοχή, δείχνοντάς τους ότι είναι πολύ πιο σημαντικά από οτιδήποτε άλλο υπάρχει στη ζωή μας. Αυτή την αίσθηση σίγουρα θα τη θυμούνται για πάντα!

Συζητήστε μαζί τους

Οι συζητήσεις που έχουν τα παιδιά με τους γονείς τους έχουν τεράστια αξία για εκείνα. Εάν το παιδί σας δεν είναι από εκείνα που ανά πάσα στιγμή έχουν έτοιμο ένα θέμα που θέλουν να κουβεντιάσουν, μπορείτε να ξεκινήσετε εσείς τη συζήτηση κάνοντας μερικές ερωτήσεις, αλλά είναι προτιμότερο να αφήσετε σε εκείνο την πρωτοβουλία ώστε να μπορεί να οδηγήσει την κουβέντα στα ζητήματα που το απασχολούν. 
Δεν χρειάζεται να το κάνετε να φαίνεται πολύ «σοβαρό». Μπορείτε να μιλήσετε μέσα στο αυτοκίνητο, την ώρα που πηγαίνετε στα αγγλικά ή το κολυμβητήριο, ή την ώρα του φαγητού, ή γενικά οπουδήποτε είστε μαζί σε ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς περισπασμούς. 
Μια άλλη καλή ιδέα για να του πιάσετε κουβέντα είναι η ώρα του ύπνου, όπου είναι και πιθανότερο να σας ανοιχτεί για θέματα που έχει στο μυαλό του αλλά διστάζει να μιλήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αφήστε τα να σας βοηθήσουν
Οκ, όλοι γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο βοήθεια δεν είναι αυτό που προσφέρουν, αφού μια δουλειά που κάνουμε μόνοι μας σε πέντε λεπτά μπορεί να πάρει ώρες όταν το παιδί επιμένει να συμμετέχει. 
Αυτές οι… ώρες όμως που θα μοιραστούμε μαζί του είναι από αυτές τις πολύτιμες που θα φτιάξουν το παζλ της παιδικής ηλικίας του. 
Και επιπλέον, θα το κάνουν να εκτιμήσει την ομαδική δουλειά και να αποκτήσει μερικές πρακτικές δεξιότητες που σίγουρα κάποτε θα του χρειαστούν, όπως για παράδειγμα να φτιάχνει ένα φαγητό, να τακτοποιεί τη ντουλάπα ή να φροντίζει ένα κατοικίδιο.

via

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki