Monday 24 October 2016

Παιδική διατροφή: Μύθοι και αλήθειες

Όσα πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε, αν θέλουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες για μια ζωή!

Μύθος Νο1: 
Τα παιδιά πρέπει να αδειάζουν το πιάτο τους
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναγκάζουμε ένα παιδί να φάει όλη την ποσότητα που έχουμε σερβίρει. Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές και αύξηση του βάρους. 
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι γονείς αποφασίσουν τι θα φάει το παιδί, όμως το πόσο θα φάει είναι δική του απόφαση! 
Εφόσον τα γεύματα που σερβίρετε είναι υγιεινά και θρεπτικά μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι έχετε κάνει σωστά τη δουλειά σας και να αφήσετε το παιδί να επιλέξει πόσο θα φάει, υπακούοντας στο αίσθημα της πείνας. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει να υπακούει στις εντολές σημάδια που στέλνει το σώμα του.

Μύθος Νο2:
Είναι σκόπιμο να «κρύβουμε» τα λαχανικά στα φαγητά των παιδιών

Τριμμένα λαχανικά στον κιμά ή τον πουρέ... Είναι ένας εύκολος τρόπος να προσθέσουμε έξτρα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή του παιδιού μας όμως δεν εξυπηρετεί έναν άλλο βασικό στόχο: να διδάξει στα παιδιά τη γεύση και την αξία των λαχανικών. 
Αντί γι' αυτό, είναι προτιμότερο να βάζουμε συχνά τα λαχανικά στο τραπέζι μας με διάφορους ευφάνταστους τρόπους και να δείχνουμε πόσο τα απολαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι. 
Μπορεί να χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός όμως κάποια στιγμή θα αρχίσουν σταδιακά να ακολουθούν το παράδειγμά μας.

Μύθος Νο3:
Τα παιδιά προτιμάνε τις «ουδέτερες» γεύσεις σε σχέση με τις έντονες
Αν τους δώσετε την ευκαιρία, τα παιδιά μπορούν να λατρεύουν το σκόρδο και τα μπαχαρικά, και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία. 
Όπως έδειξε σχετική έρευνα, η βρεφική ηλικία είναι αυτή στην οποία είναι πιο «ανοιχτά» σε νέες γεύσεις, οπότε είναι η ευκαιρία μας να τα «εκθέσουμε» σε διάφορες τροφές ώστε να μάθουν να τις προτιμούν και αργότερα στη ζωή τους. 
Αν ακόμα θηλάζετε φροντίστε να τρέφεστε με μια μεγάλη ποικιλία τροφών, καθώς το παιδί εξοικειώνεται με τις διάφορες γεύσεις μέσω του μητρικού γάλακτος.

Μύθος Νο4:
Τα παιδιά πρέπει να τρώνε πολλά μικρά γεύματα
Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά χρειάζονται κάποια σνακ μέσα στην ημέρα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μασουλάνε κάτι συνέχεια. 
Διαφορετικά, απλά θα καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από όσες έχουν ανάγκη και θα μάθουν έχουν το μυαλό τους συνέχεια στο φαγητό -κάτι που δεν θα τους ωφελήσει μεγαλώνοντας. Εάν το παιδί ζητάει να φάει κάτι ανάμεσα στα γεύματα, προσφέρετέ τους υγιεινές επιλογές -όπως ένα φρούτο, μπαστουνάκια από ωμά λαχανικά ή γιαούρτι- κι αν πραγματικά πεινάει, θα τα φάει.
Μύθος Νο5:
Είναι καλύτερο να τους δίνουμε χυμούς και λιωμένα φρούτα για να τρώνε περισσότερα
Μπορεί να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα από φρούτα όταν τα δίνουμε λιωμένα ή σε μορφή χυμού, όμως μετά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, είναι σκόπιμο να τρώνε τα φρούτα ολόκληρα ώστε να επωφελούνται από τις φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη ρύθμιση της χοληστερίνης και στην καλή λειτουργία του εντέρου.


© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki