Saturday 19 November 2016

Οι χήρες της Ινδίας: Απόβλητες, εξόριστες,
άπορες παλεύουν για τη ζωή

Διώχθηκαν από τις κοινότητές τους και εγκαταλείφθηκαν από τις οικογένειές τους. Χιλιάδες ινδουίστριες γυναίκες κάνουν τον μακρύ δρόμο μέχρι το Βρίνταβαν, την πόλη που αποτελεί το σπίτι για πάνω από 20.000 χήρες.
Οι περισσότεροι συντηρητικοί ινδουιστές θεωρούν ότι μια γυναίκα της οποίας ο σύζυγος έχει πεθάνει δεν θα πρέπει πλέον να ζει, επειδή απέτυχε να διατηρήσει την ψυχή του. (!!!)
Οι γυναίκες - χήρες είναι πλέον απόβλητες, εξόριστες και άπορες. Μοναδικό τους καταφύγιο η ιερή πόλη Βρίνταβαν που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νότια του Δελχί.
Εξόριστες, ντυμένες στα λευκά
Εκεί φιλοξενούνται πάνω από 20.000 χήρες που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ζήσουν εκεί, σε ένα άσραμ (ερημητήριο) που διοικείται από την κυβέρνηση, ιδιωτικές επιχειρήσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. 
Ντυμένες πάντα στα λευκά ξέρουν ότι ποτέ δεν θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους κι ότι θα ζήσουν εκεί το υπόλοιπο της ζωής τους.
Από το σάτι στην απομόνωση
Σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση, μια χήρα δεν μπορεί να ξαναπαντρευτεί. Πρέπει να μείνει κρυμμένη στο σπίτι, να μη φοράει κοσμήματα, να φοράει μόνο τα χρώματα του πένθους. Αποτελεί πλέον πηγή ντροπής για την οικογένειά της, χάνει το δικαίωμα συμμετοχής στη θρησκευτική ζωή και ζει κοινωνικά απομονωμένη.
Οι περισσότερες χήρες είτε διώχνονται, είτε ξεφεύγουν από τα πεθερικά τους - οι γυναίκες συνήθως ζουν στο πατρικό του άντρα τους - και καταφεύγουν στις μεγάλες πόλεις όπου συχνά εξαφανίζονται. Κάποιες καταφεύγουν στην ιερή πόλη Βαρανάσι ή στο Βρίνταβαν, όπου ...
....

η συνέχεια εδώ: tvxs.gr

Πέντε στα έξι βρέφη στις «αναπτυσσόμενες» χώρες υποσιτίζονται

Στον 21ο αιώνα ο «τρίτος κόσμος» βαφτίστηκε «αναπτυσσόμενος», όμως οι συνθήκες παραμένουν ίδιες. 
Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, πέντε στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότητα τροφής, κινδυνεύοντας από μη αναστρέψιμη διανοητική και σωματική βλάβη.
Ειδικότερα τα μισά από τα παιδιά μεταξύ 6 και 23 μηνών δεν λαμβάνουν τροφή αρκετά συχνά. 
Η διαδεδομένη έλλειψη στερεών τροφών και ποικιλίας στα συστατικά των τροφών στερούν τα παιδιά της ηλικίας αυτής από βασικά θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία όταν ο εγκέφαλός τους, τα κόκαλα και το σώμα τους που εξελίσσονται τα χρειάζονται περισσότερο, τόνισε ο οργανισμός.
Ακόμα και σε οικογένειες που ανήκουν σε υψηλό οικονομικό επίπεδο σε αναπτυσσόμενες χώρες, «πάρα πολλά» βρέφη και μικρά παιδιά παρουσιάζουν ελλείψεις, αποκάλυψε η UNICEF σε έκθεσή της που δημοσιεύεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού στις 16 Οκτωβρίου.
Η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των γευμάτων μικρών παιδιών θα μπορούσε να σώσει 100.000 ζωές τον χρόνο, να μειώσει τα έξοδα υγείας και να βελτιώσει την παραγωγικότητα κατά την ενήλικη ζωή, είπε ο οργανισμός.
Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ελλείψεις είναι η Νότια Ασία και η Υποσαχάρια Αφρική, όπου τα παιδιά παρουσιάζουν την μεγαλύτερη υστέρηση σε ύψος, αναλογικά με την ηλικία τους.

tvxs.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki