Monday 3 April 2017

Η Ευρώπη αποτελεί το νέο παγκόσμιο κέντρο για τη φιλοξενία περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών
Europe becomes 'hub' for child sexual abuse content

EΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ 
INTERNET WATCH FOUNDATION


Η Ευρώπη αποτελεί κέντρο για τη φιλοξενία περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών
Η Ευρώπη φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί στο νέο παγκόσμιο κέντρο για τη φιλοξενία εικόνων και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, προκύπτει από το πόρισμα της ετήσιας έκθεσης που συνέταξε το βρετανικό Ίδρυμα Internet Watch Foundation.

Συγκεκριμένα, από την έκθεση διαπιστώνεται ότι το 60% του παγκόσμιου υλικού βρίσκεται πλέον στην Ευρώπη, μια αύξηση της τάξης του 19%. 
Η Ολλανδία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των ευρωπαϊκών εθνών που φιλοξενεί παράνομο περιεχόμενο, σύμφωνα με το IWF.
Από την άλλη, η βελτιωμένη «αστυνόμευση» από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών στη Βόρεια Αμερική φαίνεται ότι έχει οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην περιοχή αυτή.
«Η κατάσταση αντιστρέφεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC η Σούζι Χάργκριβς, διευθύνων σύμβουλος του IWF. 
«Η Ευρώπη αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και δεν είναι πλέον η Βόρεια Αμερική».
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2015 περίπου το 57% των ιστοσελίδων που περιείχαν εικόνες ή βίντεο κακοποίησης παιδιών βρίσκονταν στη Βόρεια Αμερική, ενώ το 2016 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 37%. 

Όπως αναφέρεται, περίπου 34.212 ιστοσελίδες με αυτού του είδους το περιεχόμενο βρέθηκαν στην Ευρώπη τη Ρωσία και την Τουρκία.
Η Χάργκριβς υπογράμμισε ότι η αλλαγή αυτή «πιθανόν αντικατοπτρίζει το σημαντικό έργο που επιτελείται από την αμερικανική βιομηχανία για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος» και το οποίο έχει αναγκάσει τους εγκληματίες να αναζητήσουν άλλο «χώρο» για τη διακίνηση του παράνομου περιεχομένου. 

Η ίδια τόνισε ότι η αλλαγή αποτελεί μία «αξιοσημείωτη ένδειξη» των μέτρων που έχουν υιοθετήσει οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στις ΗΠΑ για τον εντοπισμό, την αφαίρεση και την αναφορά αυτού του είδους του περιεχομένου στις αρχές, δήλωσε ο Τζον Σίχαν, αντιπρόεδρος του αμερικανικού Κέντρου Εξαφανισμένων και Κακοποιημένων Παιδιών (NCMEC).

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι πάροχοι δεσμεύονται να ενημερώνουν τις αρχές σε περίπτωση που ανακαλύψουν τέτοιου είδους παράνομο περιεχόμενο στα δίκτυά τους, κάτι που έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αναφορών. 
Ο αριθμός αυτός το 2015 είχε ξεπεράσει τα 4,4 εκατομμύρια, το 2016 είχε ανέλθει στα 8.2 εκατομμύρια, ενώ στους 3 πρώτους μήνες του 2017 το NCMEC έχει λάβει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια αναφορές.
Όπως δήλωσε ο Σίχαν, ελάχιστες ευρωπαϊκές εταιρείες που νοικιάζουν διακομιστές ή διαδικτυακό χώρο έχουν προχωρήσει ενεργά στην αναζήτηση περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, κάτι που πιθανόν εξηγεί και την αλλαγή που αναφέρεται στην έκθεση του IWF.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε εικόνα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών υπάρχει πάντα ένα θύμα», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού Οργανισμού για την Πρόληψη της Κακοποίησης Παιδιών (NSPCC). 
«Κάθε φορά που κάποιος βλέπει αυτές τις φρικτές φωτογραφίες, ένα παιδί κακοποιείται ξανά. Όποιος αναζητά εσκεμμένα αυτού του είδους το περιεχόμενο είναι συνένοχος στην ανάπτυξη αυτής της απεχθούς βιομηχανίας», δήλωσε η ίδια.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki