Sunday 18 June 2017

Η Γιορτή του πατέρα

Η ενεργητική και τρυφερή παρουσία του πατέρα στη ζωή του παιδιού συμβάλλει στην ισορροπημένη και αρμονική ανάπτυξή του, καθώς συμπληρώνει το ρόλο της μητέρας κατά ένα μοναδικό αλλά απαραίτητο τρόπο.

Το παιδί έχει τη δυνατότατα να μεγαλώσει με δύο διαφορετικές, αλλά εξίσου σημαντικές επιδράσεις. 

Αυτή του πατέρα που ενθαρρύνει την αγωνιστικότητα, την ανεξαρτησία και τα επιτεύγματα και αυτή της μητέρας που ενθαρρύνει την ασφάλεια, την ισότητα και τη συνεργασία.


Από νωρίς στη ζωή του παιδιού το παιχνίδι με τον πατέρα έχει πολλά να το διδάξει για τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του. 

Το παιχνίδι με τον πατέρα είναι πιο ενεργητικό, ενθουσιώδες και απρόβλεπτο. 

Μέσα από αυτή την έντονη αλληλεπίδραση, σωματικά και συναισθηματικά, το παιδί μαθαίνει να ρυθμίζει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του. 

Ειδικότερα, μπορεί να διδαχτεί πώς να διαχειριστεί την επιθετικότητά του, άλλα και το πώς να έρχεται σε σωματική εγγύτητα με άλλους ανθρώπους χωρίς να χάνει τον έλεγχο των συναισθημάτων του.
Ενώ συχνά η μητέρα μπορεί να ανησυχεί για την ασφάλεια του παιδιού, ο πατέρας έχει την τάση να το ενθαρρύνει να πάρει ρίσκα και να ξεπερνά τα εμπόδια που συναντά στη ζωή του. 


Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα πατέρα που τα νοιάζεται και συμμετέχει στη ζωή τους, παρουσιάζουν καλύτερη λεκτική ανάπτυξη και αργότερα πετυχαίνουν υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.


Η ενεργητική και με ενδιαφέρον παρουσία του πατέρα στη ζωή του παιδιού φαίνεται να είναι ένας προστατευτικός παράγοντας από αρνητικές επιρροές άλλων ενηλίκων ή ομηλίκων, ειδικά στη διάρκεια της εφηβείας.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με έναν πατέρα που συμμετέχει με ενδιαφέρον και τρυφερότητα στη ζωή τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νιώθουν συναισθηματικά ασφαλή, να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να διαμορφώνουν πιο ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Χρόνια πολλά!

Φωτεινή Λέκκα Ψυχολόγος
Αναρτήθηκε από Φωτεινή Λέκκα

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki