Thursday 13 July 2017

Τι σημαίνει να είσαι το ψηλότερο κοριτσάκι μέσα στην τάξη;

Δεν υπάρχει τίποτα που να επιθυμούν τα μικρά παιδιά περισσότερο, όταν βρίσκονται στο περιβάλλον του σχολείου, από το να ομογενοποιηθούν με τα υπόλοιπα. 

Σε αντίθεση με τους εφήβους που κάνουν ό,τι μπορούν για να διαφέρουν, τα μικρότερα παιδιά στοχεύουν στο ακριβώς αντίθετο. Όπως αναφέρει και η «Εξελικτική Ψυχολογία» του καθ. Ιωάννου Ν. Παρασκευόπουλου, στη σχολική ηλικία γίνεται η μετάβαση του παιδιού από το «Εγώ» στο «Εμείς». 
Το σχολείο γίνεται μικρογραφία της κοινωνίας, στην οποία το παιδί ονειρεύεται να ενταχθεί και να ταιριάξει. Δυστυχώς, για ένα πολύ διαφορετικό παιδί, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πόσο μάλλον όταν είναι κορίτσι.
Υποθέτω ότι το να μπορεί πλέον μια ψηλή γυναίκα να γελάει με αυτές τις αναμνήσεις, αποδεικνύει ότι το «πρόβλημα» δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο πίστευε στα 8 της. 
Τι να πουν και άλλα παιδιά που η διαφορετικότητά τους συνέχισε να τους στιγματίζει σε όλη σχεδόν τη ζωή τους; 
Ωστόσο, δεν μπορεί να μη σου μένουν κάποιες γλυκόπικρες αναμνήσεις όταν όλοι σε αποκαλούν «λελέκι» ή όταν δεν βρίσκεις ποτέ παρτενέρ για τις σχολικές γιορτές. 
Αν υπήρξατε κι εσείς το ψηλότερο κορίτσι μέσα στην τάξη, καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοούμε. Είναι δε αυξημένες οι πιθανότητες να έρθει και η κόρη σας κάποια μέρα στη θέση σας.
Δείτε, λοιπόν, τι είναι χρήσιμο να ξέρει μέχρι τότε:
Θα υπάρξουν κάμποσες φορές που θα απογοητευτείς
Το ότι θα σε βάζουν συνήθως στο τελευταίο θρανίο της τάξης ή πίσω-πίσω στις ομαδικές φωτογραφίες είναι το λιγότερο. 
Όπως, ίσως, και το ότι σε όλα τα θεατρικά του σχολείου θα πρέπει να υποδύεσαι τη μαμά. 
Θα σε απογοητεύει, όμως, το να μη σου ζητά κανένα αγόρι να χορέψετε, γιατί σε όλα σχεδόν «ρίχνεις» ένα κεφάλι ή το να μη βρίσκεις μια ωραία αποκριάτικη στολή στα μέτρα σου γιατί όλες σου είναι πολύ κοντές (και οι πριγκίπισσες φοράνε μόνο μακριά φορέματα…).

Και άλλες τόσες που θα κομπάσεις
Γιατί οι περισσότεροι θα σε περνούν για μεγαλύτερη από την ηλικία σου, οπότε θα σου συμπεριφέρονται και ανάλογα. 
Γιατί θα δοκιμάζεις τα ρούχα της μαμάς σου και θα βλέπεις ότι σχεδόν σου κάνουν. 
Γιατί τα μπλοκ σου στο βόλεϊ θα είναι αξεπέραστα.

Δεν μπορείς με τίποτα να κρυφτείς
Δεν είναι εύκολο να κάνεις μικρές σκανταλιές, όταν είσαι το ψηλότερο κορίτσι μέσα στην τάξη. 
Δεν είναι εύκολο να «κρυφτείς» στο σύνολο, και αυτό θα σε κάνει πάντα να νιώθεις εκτεθειμένη και παράταιρη. 
Ακόμα κι αν σκύψεις για να ψιθυρίσεις στη διπλανή σου φαίνεσαι! 
Θα είσαι συνήθως αυτή που ο δάσκαλος θα βλέπει πρώτη και θα σηκώνει για να πει μάθημα, αυτή που θα επιλέγεται πρώτη στις ομάδες, στους μαθητικούς αθλητικούς αγώνες, και αυτή που θα πιάνει πάντα το βλέμμα του φωτογράφου σε κάθε σχολική εκδήλωση.

Έχεις, όμως, και πολλά να αποδείξεις
Άδικα ίσως, όμως από ένα ψηλό κορίτσι πολλοί περιμένουν να παίζει εξαιρετικό βόλεϊ και μπάσκετ. 
Επιπλέον, επειδή δείχνεις μεγαλύτερη, κάποιοι θα απαιτούν από εσένα περισσότερη υπευθυνότητα –συνήθως θα είσαι εσύ που ο ομαδάρχης της κατασκήνωσης θα καλεί για βοηθό. 
Κυρίως, όμως, έχεις να αποδείξεις ότι δεν ισχύουν όλες αυτές οι ανόητες παροιμίες που θέλουν τους πολύ ψηλούς ανθρώπους είτε άχαρους, είτε κάπως ανόητους (τύπου «κοντή γυναίκα πέρδικα, ψηλή καρακαηδόνα»).

Στο θέμα bullying… δεν σε φοβάμαι!
Θα βαρεθείς να ακούς να σε αποκαλούν «λελέκι» και «γκαμήλα» (θα θες να φωνάξεις «είστε όλοι στούμποι!», αλλά θα κρατήσεις το κεφάλι ψηλά). 
Θα θυμώσεις πολύ με όλα αυτά τα αγόρια που -ενώ θα έδιναν τα πάντα για να έχουν το ύψος σου- θα σε πειράζουν με κάθε ευκαιρία. 
Αν το χειριστείς έξυπνα, όμως, θα καταφέρεις κυριολεκτικά να ορθώσεις το ανάστημά σου μπροστά τους και να τους δώσεις να καταλάβουν ότι δεν αστειεύεσαι: 
Πάμε για τρίποντα να δούμε τι θα γίνει; Το καλύτερο; 
Η αυτοπεποίθησή σου σε τέτοιες περιπτώσεις θα είναι τέτοια που δεν θα διστάσεις να υπερασπιστείς οποιοδήποτε παιδί παρατηρήσεις πως πέφτει θύμα bullying (ή τουλάχιστον, αυτό θα πρέπει να κάνεις!).

Ορισμένες αλλαγές στη ζωή σου θα έρθουν πιο γρήγορα
Θα περάσεις πολύ γρήγορα από το παιδικό τμήμα ρούχων των καταστημάτων σε αυτό των ενηλίκων και θα αποχαιρετίσεις τα αγαπημένα σου παπούτσια ενώ θα είναι σχεδόν αφόρετα. 
Όλα αυτά δεν θα σε σοκάρουν τόσο, όμως, όσο οι αλλαγές που θα αναγνωρίσεις στο σώμα σου: 
Η τριχοφυΐα θα ξεκινήσει νωρίτερα συγκριτικά με τις συμμαθήτριές σου, ενώ δεν αποκλείεται να σου έρθει περίοδος στο Δημοτικό. 

Το ύψος σου δεν θα επηρεάσει τρομερά τις φιλίες σου
Είναι εξίσου πιθανό να γίνεις κολλητή με το δεύτερο πιο ψηλό κορίτσι στην τάξη σου, αλλά και με το πιο κοντό. 
Με τη μεν πρώτη θα νιώθεις περισσότερο ο εαυτός σου, η δεύτερη όμως θα εντυπωσιαστεί από το «εξωτικό» σου χάρισμα και -μεταξύ μας- θα καμαρώνει να κάνει παρέα με την ψηλή (βλέπε: φαινομενικά «μεγάλη») του σχολείου.

Θα επηρεάσει, όμως, τις σχέσεις σου με τα αγόρια
Κανένα αγόρι σχολικής ηλικίας δεν φλερτάρει εύκολα με ένα ψηλότερο από το ίδιο κορίτσι και ο λόγος είναι απλός: Νιώθει απειλή. 
Ο παιδικός σου έρωτας μπορεί να κάνει κορίτσι του την πιο κοντή της τάξης ή τη μοναδική που έχει στήθος στα 12, αλλά ποτέ εσένα. Μπορεί να γίνεις η κολλητή του, μπορεί να σου λέει όλα του τα μυστικά, αλλά θα αργήσεις πολύ να πάρεις το πρώτο σου δώρο του Αγ. Βαλεντίνου και αυτό θα σε πληγώσει. 
Περίμενε όμως, λίγο ακόμα γιατί…

Τα αγόρια αργούν να ψηλώσουν, αλλά τελικά ψηλώνουν περισσότερο
Γιατί το Γυμνάσιο δεν αργεί και τότε οι ρόλοι αντιστρέφονται όσο δεν φαντάζεσαι. 
Ξαφνικά, σχεδόν μέσα σε ένα καλοκαίρι, τα περισσότερα αγόρια έχουν ψηλώσει περισσότερο από εσένα, με αποτέλεσμα να σε κοιτάζουν σιγά-σιγά με «άλλο» μάτι. 
Ωστόσο, εσύ έχεις πια ξεχάσει τον παιδικό σου έρωτα, γιατί εκείνος ο γοητευτικός τύπος της Α’ Λυκείου που σε έχει προσέξει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το σχολείο, σου χαμογελά γλυκά και… κάτι σου λέει ότι σύντομα θα σου μιλήσει! (Και -φαντάσου- δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να κυκλοφορήσεις και με τακούνια…)

Σημαίνει ότι είσαι παιδί της μαμάς σου και του μπαμπά σου
Και ότι, όπως άλλα παιδιά παίρνουν τα μάτια και τα μαλλιά τους, τη μύτη και τα αυτιά τους, εσύ πήρες το ύψος τους. Μπορεί να μοιάζετε με έλατα, ο ένας δίπλα στον άλλον, όμως -για σκέψου το!- τα δέντρα μόνο ψηλά έχουν να πάνε!
πηγή

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki