Thursday 9 March 2017

Ο Εθισμός στη δυστυχία
Χαρακτηριστικά της χρόνιας δυστυχίας

Μια βασική παραδοχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι ότι οι άνθρωποι επιδιώκουν την ευχαρίστηση και προσπαθούν να αποφύγουν τον πόνο. 
Τότε γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνεται να είναι βυθισμένοι στη δυστυχία; 
Ακόμα και όταν έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τη ζωή τους να συνεχίζουν να διαμαρτύρονται. 
Είναι τόσο εξοικειωμένοι κι συμφιλιωμένοι με τη δυστυχία που δυσκολεύονται να αλλάξουν; 
..............
Υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις για το τι οδηγεί στον εθισμό στη δυστυχία
* Η βαθιά ριζωμένη ανασφάλεια ή η έλλειψη αυτοεκτίμησης μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται ανάξιοι της ευτυχίας.
Αρνητικές εμπειρίες με τις οποίες μπορεί κάποιος να παλεύει, είναι πιθανόν να δημιουργήσουν την ασυνείδητη επιθυμία της δυστυχίας.
Μερικοί άνθρωποι που φαίνονται άνετοι με τη δυστυχία τους πραγματικά μπορεί να πάσχουν από μια υποκείμενη διαταραχή της ψυχικής υγείας τους.
Μερικοί άνθρωποι οι οποίοι δηλώνουν ρεαλιστές πιστεύουν ότι το να είσαι ρεαλιστής σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρώνεσαι στα αρνητικά της ζωής.
Μερικοί άνθρωποι φοβούνται να αισθανθούν χαρά δεδομένου ότι τα θετικά συναισθήματα μπορεί να είναι η βάση για μία επικείμενη απογοήτευση.
Η προοπτική της ευτυχίας προκαλεί φόβο για το άγνωστο σε ανθρώπους που ποτέ δεν ένιωσαν τίποτα παρά μόνο δυστυχία.
Βεβαίως υπάρχει και η θεωρία που λέει ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα δυσάρεστα συναισθήματα. Μία έρευνα των Eduardo Andrade και ο Joel Cohen, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αρκετοί άνθρωποι βλέπουν ταινίες τρόμου και δράματα γιατί είναι ευτυχισμένοι όσο είναι δυστυχισμένοι. 
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι μπορούν να αισθανθούν και χαρά και στεναχώρια την ίδια στιγμή!

Πως όμως μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση δυστυχίας; 
Χαρακτηριστικά της χρόνιας δυστυχίας
Οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στη δυστυχία τείνουν να:

Βρίσκουν λόγους να είναι μίζεροι ενώ η ζωή τους είναι σε πολύ καλό στάδιο.
Προτιμούν να παίξουν το ρόλο του θύματος και να κατηγορούν τους άλλους αντί να αναλάβουν προσωπική ευθύνη για τις επιλογές τους.
Ανταγωνίζονται τους φίλους και τους συναδέλφους για να δουν σε ποιον είναι πιο δύσκολο.
Έχουν δυσκολία στο να βάλουν κάποιο στόχο και να το κάνουν πράξη ή επιτυγχάνουν τους στόχους τους μόνο για να διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να απολαύσουν την επιτυχία τους.
Προσπαθούν να αποσπάσουν τη προσοχή τους με τη χρήση ναρκωτικών,, αλκοόλ, σεξ, φαγητό ή άλλων εθιστικών και ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών.
Σταματούν να ενδιαφέρονται για τις βασικές τους ανάγκες όπως την υγιεινή διατροφή, τη γυμναστική και τον ύπνο.
Αισθάνονται όμηροι των συναισθημάτων τους και ανίκανοι να τα αλλάξουν
Έχουν σχέσεις γεμάτες ένταση, δράμα και συνήθως δεν καταφέρνουν να τους γεμίσουν συναισθηματικά.

«Χρειαζόμαστε και λίγη βρωμιά για να προστατευτούμε»

Η πολλή καθαριότητα... βλάπτει
 
Μεγαλώσαμε ακούγοντας την παροιμία «η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά», νεότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ωστόσο, ότι η εμμονή με την υγιεινή αυξάνει τον κίνδυνο για άσθμα και άλλα νοσήματα, καθώς “εξαφανίζει” κάποια ωφέλιμα βακτήρια της ανθρώπινης χλωρίδας.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια, εντόπισαν σε παλαιότερη μελέτη τους τέσσερις τύπους βακτηρίων στο έντερο των βρεφών, τα οποία τα προστατεύουν από την εμφάνιση άσθματος, αργότερα στη ζωή τους. 
Σε μια επανάληψη της μελέτης, προσπάθησαν να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους, σε ένα χωριό του Εκουαδόρ- το Εκουαδόρ όπως και ο Καναδάς έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά άσθματος -10%!
Και βρήκαν ότι τα παιδιά που είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή ζούσαν σε υπερβολικά καθαρά (αποστειρωμένα) περιβάλλοντα, είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης άσθματος.

"Όσοι είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό, είχαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά άσθματος- πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έτσι στερούνται μια σειρά από ωφέλιμα για τον οργανισμό βακτήρια", 
σημείωσε ο Brett Finlay, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια. 
"Αυτό ήταν μία έκπληξη, καθώς τείνουμε να θεωρούμε ότι το καθαρό είναι και καλό. Συνειδητοποιήσαμε ότι στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε και λίγη βρωμιά για να προστατευτούμε", πρόσθεσε.

Στη νέα αυτή έρευνα, οι ερευνητές εντόπισαν επίσης παρουσία ενός μικροσκοπικού μύκητα που ονομάζεται Pichia συνδέθηκε περισσότερο με το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας.
Τα παιδιά που είχαν Pichia είχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος.
Τώρα η ομάδα του Finlay σκέφτεται να επανεξετάσει την ομάδα του Καναδά για να δει αν στο έντερό τους υπάρχει επίσης ο συγκεκριμένος μύκητας.
 
stogiatro.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki