Sunday 26 March 2017

Είναι επιτακτική ανάγκη να αγκαλιάσουμε τη... σιωπή!
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας,

Silence by
Fernand Khnopff
Η σιωπή είναι απαραίτητη για την ψυχική και σωματική υγεία.
Είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί σιωπή στον σύγχρονο κόσμο. Υπάρχουν απεριόριστοι τρόποι έκφρασης και εκδήλωσης των συναισθημάτων και των απόψεών μας, συμπεριλαμβανομένων των blogs και των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να αγκαλιάσουμε τη σιωπή περιστασιακά, καθώς έχει να μας προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως περιγράφονται πιο κάτω:
Βοηθά στην Αναγέννηση του Εγκεφάλου
Μια μελέτη του 2013 αποκάλυψε ότι δύο ώρες σιωπής ανά ημέρα σε ποντικούς, συνέβαλαν στη διαμόρφωση νέων εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, μια περιοχή που είναι υπεύθυνη για την μνήμη, το συναίσθημα, και τις ικανότητες μάθησης.
Μας κάνει πιο Δημιουργικούς
Σύμφωνα με το 99u, η σιωπή καλλιεργεί την δημιουργικότητα. Αυτό αποδόθηκε ξεκάθαρα από την συγγραφέα Vyoma Nupur:
«Οι καλύτερες ιδέες ακροβατούν στην πρώτη γραμμή των περιόδων σιωπής, όταν η υποχώρηση της παλίρροιας των ταραχωδών σκέψεων τις επιτρέπει να υλοποιηθούν με συνοχή. Σε αυτόν τον κόσμο του αμείλικτου θορύβου, η σιωπή είναι ένα πολύτιμο αγαθό, που σπάνια ανακαλύπτετε.»
Αποσυμφορίζει την Ένταση
Ο στιγμιαίος θόρυβος επηρεάζει τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την αύξηση των ορμονών του στρες. Αντίθετα, η σιωπή ανακουφίζει από την ένταση το σώμα μας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, δύο λεπτά σιγής ανά ημέρα είναι πιο ευεργετικά από την χαλάρωση μέσω οποιουδήποτε είδους μουσικής.
Αναπληρώνει τους Ψυχικούς Πόρους
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, τα παιδιά που ζουν ή πηγαίνουν σχολείο κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους σημειώνουν χαμηλότερους βαθμούς σε σύγκριση με όσα ζουν σε ήσυχες περιοχές. 
Ο θόρυβος ελαχιστοποιεί το κίνητρο και την προσοχή. 
Αυξάνει την ποσότητα των λαθών που κάνουμε.
Αντίθετα, η σιωπή προσφέρει την ευκαιρία να εργαστούμε πιο αποτελεσματικά χωρίς να χρειάζεται να επεξεργαζόμαστε τα φορτία των εξωτερικών ερεθισμάτων.

Δεν είμαι τέλειος, μανούλα....

Μαμά, δεν είμαι τέλειος. Άσε με, σε παρακαλώ, να είμαι ο εαυτός μου.
Της Γεωργίας Ανδριώτου.

Μαμά, το ξέρω ότι μ’ αγαπάς. Ποτέ δεν αμφισβήτησα την αγάπη σου.
Ακόμα και τις φορές εκείνες που με μαλώνεις, ξέρω ότι η καρδιά σου είναι γεμάτη στοργή και τρυφερότητα για μένα.
Προσπαθείς να μου προσφέρεις όλα αυτά που έχω ανάγκη, ίσως και περισσότερα ακόμα. Είσαι πάντα δίπλα μου όταν σε χρειάζομαι και το χάδι σου είναι η πιο γλυκιά μου μυρωδιά.

Πολλές φορές, όμως, με βαραίνουν τα δικά σου όνειρα. Αυτό είναι το μόνο παράπονο που έχω από σένα.
Θέλεις να είμαι ο καλύτερος σε όλα. 
Στο σχολείο, στις ξένες γλώσσες, στον αθλητισμό. Μου βάζεις τις φωνές, με κάνεις να αμφισβητώ τις ικανότητές μου, να ντρέπομαι για τις αποτυχίες μου και να νιώθω ότι δεν μπορώ να φτάσω τα άλλα παιδιά με τα οποία με συγκρίνεις.
Προσπαθώ, όμως, μαμά. Προσπαθώ πολύ. Αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα.
Δεν είμαι τέλειος, μανούλα. Κανένας δεν είναι τέλειος, αλλά είμαστε όλοι όμορφα διαφορετικοί. 
Αυτό μάς λένε οι δάσκαλοί μας στο σχολείο. Ούτε εσύ είσαι τέλεια, μαμά. Κάνεις κι εσύ λάθη και μου ζητάς πολλές φορές συγνώμη. Για μένα, όμως, είσαι η καλύτερη μανούλα του κόσμου.
Άσε με, σε παρακαλώ, να είμαι ο εαυτός μου. 
Δε μπορώ να είμαι ο καλύτερος σε όλα ούτε μπορώ να γίνω εγώ αυτό που εσύ δεν μπόρεσες. Δε θέλω να κουβαλήσω τα δικά σου ανεκπλήρωτα όνειρα, μαμά. Είναι βαριά για τους δικούς μου ώμους.

Θέλω απλά να με αγαπάς γι’ αυτό που είμαι. 
Γι’ αυτό που εσύ με διαμόρφωσες. Ένα παιδί μεγαλωμένο με την αγάπη και την τρυφερότητά σου, με τα δάκρυα και το χάδι σου.
Ένα παιδί που δεν είναι τέλειο, αλλά είναι μοναδικό και ξεχωριστό στα δικά σου μόνο μάτια.

Ο κύκλος της ζωής σε μία υπέροχη χορογραφία!!!

Μια υπέροχη χορογραφία παρουσιάστηκε σε ένα talent show που μας δείχνει με όμορφο τρόπο τον κύκλο τη ζωής.
Από τη γέννηση και τα πρώτα βήματα και γενέθλια, στις σπουδές, στην αποφοίτηση, στον έρωτα, στον θάνατο της μητέρας, στην θλίψη και στον πόνο της απώλειας και αμέσως ξανά στην δημιουργία, στο θαύμα της ζωής και στην ευτυχία.
Το μήνυμα της χορογραφίας είναι: 
Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !!!
istories video fotografies

Ιάκωβος Καμπανέλης: Το χάρισμα της κυρούλας και η γλώσσα των Ευαγγελίων

Από συνέντευξη του Ιάκωβου Καμπανέλλη (2 Δεκεμβρίου 1921 - 29 Μαρτίου 2011) στην Καθημερινή:

......
Τι σημαίνει για σας Ελλάδα; Θα μου δώσετε μερικές λέξεις ή εικόνες αντιπροσωπευτικές;
– Τα παιχνίδια που ανέφερα, οι γονείς μου, η υπέροχη γλώσσα μας, η ομορφιά αυτού του τόπου που δυστυχώς καταστρέφεται, η καταπληκτική μυθολογία και η ιστορία της, πράγματα που αποτελούν και το ατομικό μου παρελθόν.

– Καθώς μιλούσατε για τη γλώσσα, διέκρινα μια σπίθα στα μάτια σας...
– Ναι, καμαρώνω πάρα πολύ που είμαι Έλληνας. Και έχουμε μια μεγάλη περιουσία, την οποία δεν διαχειριζόμαστε καλά. Σκεφθείτε το εξής: πηγαίνεις στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας και βλέπεις την αγράμματη κυρούλα, να πηγαίνει την Κυριακή στην εκκλησία, να ακούει τα Ευαγγέλια που γράφτηκαν τον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν και να καταλαβαίνει. Πόσοι λαοί σ’ αυτό τον πλανήτη έχουν το χάρισμα αυτής της κυρούλας; 
Λοιπόν, αυτή τη σπουδαία γλώσσα μιλάμε, αλλά δυστυχώς την αφήνουμε να κακοποιείται – είτε μέσα από τη λανθασμένη χρήση της, είτε μέσα από το περιορισμένο λεξιλόγιο, είτε ακόμη και χρησιμοποιώντας ξένες λέξεις στη θέση των ελληνικών. Είναι σαν να μην καμαρώνεις επειδή ο μπαμπάς σου ήταν κάποιος σπουδαίος άνθρωπος.

Όλη η συνέντευξη: news.kathimerini.gr
 ''Άσμα Ασμάτων''

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki