Tuesday 4 April 2017

Παιχνίδια θανάτου στο Internet, που απειλούν τα παιδιά - Dangerous Games Parents Must Know About


Προκλήσεις μέχρι θανάτου, ένα μαντήλι, μία μπλε φάλαινα, μία νεράιδα, μία κουταλιά κανέλα είναι μερικά κομμάτια από το παζλ της μεγαλύτερης μάστιγας που απειλεί τα παιδιά όλου του κόσμου. 
Το Ίντερνετ, που έχει εισβάλλει βίαια στην ζωή μας, δεν είναι μόνο πολύτιμο εργαλείο για την δουλειά ή για την επικοινωνία μας, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ο χειρότερος εχθρός μας. Ένας εχθρός που είναι πολύ επικίνδυνος γιατί πολύ απλά μπορεί να σε σκοτώσει από μακριά, δεν είναι ορατός και δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.

Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς


Το EtheMagazine του EleftherosTypos.gr σας παρουσιάζει μερικά από τα πιο διαδεδομένα παιχνίδια-θανάτου που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και έχουν αναστατώσει όλο τον κόσμο. 

«Παιχνίδια» που έχουν την δυνατότητα να μπουν στο σπίτι του καθένα από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και μέσα από την ψευδαίσθηση της μακρινής απόστασης και της ασφάλειας του σπιτιού να… χαρακώσουν πρώτα την ψυχή και έπειτα να οδηγήσουν στον θάνατο.
Choking Game
To «Choking Game» εδώ και χρόνια απασχολεί τις διωκτικές αρχές σε όλο τον κόσμο και εκατοντάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί εξαιτίας του. 

περισσότερα εδώ
Neknominate
Και αυτό είναι ένα παιχνίδι πρόκλησης. 

Οι συμμετέχοντες καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες αλκοόλ, βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους σε αλλόκοτες πόζες και ριψοκίνδυνες ενέργειες και αν επιζήσουν αναρτούν το υλικό στο facebook και στη συνέχεια προκαλούν άλλους χρήστες να κάνουν το ίδιο. 
Ένα από τα θύματα του Neknominate ήταν ένας 20χρονος Βρετανός από το Νότιγχαμ.
Πριν από λίγες ημέρες ο Μπράντλεϊ Ιμς ανέβασε ένα βίντεο όπου εμφανιζόταν να πίνει τζιν στο οποίο είχε ρίξει φακελάκια τσαγιού. «Έτσι πίνεται» εμφανίζεται να λέει στο βίντεο. 
Λίγα λεπτά μετά τη βιντεοσκόπηση ο Μπράντλεϊ είπε στους φίλους του ότι «αισθάνεται αδιαθεσία» και ότι «πονάει η κοιλιά του» και τέσσερις ημέρες αργότερα βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του. 
Το συγκεκριμένο παιχνίδι ξεκίνησε από εφήβους στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι άρχισαν να αναρτούν στο Ίντερνετ βίντεο που τους δείχνουν να πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και στη συνέχεια να προβαίνουν σε επικίνδυνες πράξεις. 
Πάρα πολλές φορές έχει γίνει καταγγελία από τους γονείς στο facebοok για να απαγορεύσουν παρόμοιες δημοσιεύσεις αλλά δεν έχει απαγορευτεί κάτι και η συγκεκριμένη μόδα έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.
Fire Fairy
To «Fire Fairy» ή αλλιώς «νεράιδες της φωτιάς» είναι η νέα μόδα που έχει σπείρει τον πανικό στην Ρωσία. Σε αυτό δίνονται οδηγίες σε μικρά κορίτσια για το πώς να γίνουν «νεράιδες της φωτιάς» ανοίγοντας το γκάζι στην κουζίνα. Πρόσφατα η 5χρονη Sofia Ezhova υπέστη σοβαρά εγκαύματα ακολουθώντας τις «οδηγίες».

 Σύμφωνα με την Daily Mail, οι οδηγίες είναι οι εξής: 
«Τα μεσάνυχτα, όταν όλοι κοιμούνται, σήκω από το κρεβάτι σου και κάνε τον γύρο του δωματίου τρεις φορές. 
Μετά πες τις μαγικές λέξεις ‘βασίλειο του Alfey, μικρές νεράιδες, δώστε μου τη δύναμη, σας το ζητώ’. Μετά πήγαινε στην κουζίνα ήσυχα, κανείς δεν πρέπει να σε καταλάβει αλλιώς η μαγεία των λέξεων θα χαθεί, άνοιξε το γκάζι στην κουζίνα, όλα τα μάτια. Αλλά μην τα ανάψεις, δεν θέλεις να καείς, έτσι δεν είναι; 
Μετά πήγαινε για ύπνο. Το μαγικό αέριο θα έρθει σε σένα, θα το αναπνέεις καθώς κοιμάσαι και το πρωί όταν ξυπνήσεις, πες ‘Ευχαριστώ Alfeya, έγινα νεράιδα’. 
Και θα έχεις γίνει μια αληθινή νεράιδα της φωτιάς».
Blue whale Challenge
Το Blue whale Challenge ή αλλιώς η «πρόκληση της μπλε φάλαινας» είναι μια σειρά δοκιμασιών που εξελίσσονται σε διάρκεια 50 ημερών και που σε ορισμένες περιπτώσεις την 51η μέρα κορυφώνονται με πράξεις που οδηγούν στην αυτοχειρία. 

Οι οδηγίες για τις σκοτεινές αποστολές δίνονται από ανώνυμους «game masters» μέσω συγκεκριμένων ιστοτόπων. Μία από τις δοκιμασίες τις οποίες καλούνται να φέρουν εις πέρας είναι να χαράξουν λέξεις και σύμβολα στα χέρια τους, μεταξύ των οποίων και μια φάλαινα. 
Πρόσφατα δύο 15χρονα παιδιά στην Ρωσία αυτοκτόνησαν πέφτοντας από την οροφή της πολυκατοικίας. 
Δύο μέρες νωρίτερα ένα 14χρονο κορίτσι από την Τσίτα έπεσε στις ράγες του προαστιακού και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ μια 15χρονη τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας από πολυκατοικία στο χιονισμένο έδαφος στο Κρασνογιάρσκ. 
Πριν το κάνει άφησε ένα σημείωμα που έλεγε «Τέλος» και νωρίτερα είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία με μια μεγάλη γαλάζια φάλαινα. 
Σε ένα από τα σχόλιά της η φίλη της Βερόνικα έγραψε: 
«Η αναίσθητη χάνεται…Τέλος».
Cinnamon Challenge
Η πρόκληση της κανέλας είναι άλλη μία διαδικτυακή συνήθεια των εφήβων που προκαλεί πάρα πολλά στην υγεία τους. 

Παίρνουν μία κουταλιά κανέλας και την καταπίνουν με απαραίτητη προϋπόθεση να μην πιούν νερό. Αυτό που επακολουθεί είναι τα άτομα που το επιχείρησαν να πνίγονται, να βήχουν και να κάνουν εμετό ενώ οι παραπάνω περιπτώσεις αφορούν τους τυχερούς.
Η κανέλα δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στους πνεύμονες και εκατοντάδες έφηβοι κυρίως στην Αμερική έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και κάποια από αυτά προσβλήθηκαν από ίνωση του πνεύμονα. 
Στα χιλιάδες βίντεο που έχουν αναρτηθεί από την συγκεκριμένη διαδικασία το παιδί που το δοκιμάζει περιστοιχίζεται από φίλους του που ξεσπούν σε γέλια βλέποντας το να μην μπορεί να αναπνεύσει αλλά κανείς δεν κάνει τον κόπο να τον βοηθήσει.
The Dusting
To Dusting ή αλλιώς ξεσκόνισμα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά οι έφηβοι εισπνέουν μία κόλλα ή ένα δοχείο με πιεσμένο αέρα ή κάποια χημική ουσία με την οποία καθαρίζουν τον υπολογιστή τους για πάρα πολλή ώρα. 

Αυτό τους προκαλεί μία πρόσκαιρη ευφορία και ο… νικητής στην συγκεκριμένη διαδικασία είναι ποιος θα μπορέσει μετά από την εισπνοή και αφού το κάνει για πολλή ώρα να κάνει τις πιο απλές κινήσεις όπως είναι να πάει να ανοίξει την πόρτα ή να σηκωθεί από την θέση του. 
Είναι ιδιαίτερα εθιστική συνήθεια και πολλοί από τους έφηβους που το δοκίμασαν κατέληξαν σε κλινικές αποτοξίνωσης ενώ τα συγκεκριμένα χημικά συστατικά δημιουργούν ανεπανόρθωτες ζημιές στην καρδιά και στους πνεύμονες.
Car Surfing
Για όσους δεν κατάλαβαν από τον τίτλο απλά είναι σέρφινγκ πάνω στο καπό ενεός αυτοκινήτου σε κίνηση. Θυμίζει σκηνές από κινηματογραφική ταινία αλλά αποτελεί πραγματικότητα και ειδικότερα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι διαδεδομένο. 

Οι κάμερες στήνονται σε προπορευόμενο όχημα, ο νεαρός ή η νεαρή ανεβαίνει πάνω στο αυτοκίνητο και αυτό αρχίζει να κινείται. 
Το εγχείρημα καταγράφεται, ανεβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έτσι ξεκινά η πρόκληση για τον επόμενο. 
Τον περασμένο χρόνο 10 παιδιά σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν και ήδη έχουν οργανωθεί πολλές διαδικτυακές ομάδες που προσπαθούν να αποτρέψουν τους νέους από αυτή την μόδα. 
Άλλη εκδοχή του συγκεκριμένου παιχνιδιού είναι το Ghost riding και η παραλλαγή σε αυτό είναι ότι ο ίδιος ο οδηγός αφήνει το τιμόνι και κάνει τρέλες την ώρα που το αυτοκίνητο κινείται.
The fire challenge
Το The fire challenge ή αλλιώς η πρόκληση της φωτιάς δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που λένε οι συγκεκριμένες λέξεις. Παιδιά ρίχνουν στο σώμα τους οινόπνευμα, ανάβουν φωτιά και στην συνέχεια προσπαθούν να βγουν έξω από το σπίτι τους χωρίς να καούν ζωντανοί αλλά να κάψουν και το σπίτι τους. 

Το συγκεκριμένο παιχνίδι τους τελευταίους μήνες έχει παρουσιάσει πολύ μεγάλη αύξηση και μάλιστα έχει προκαλέσει τον σοβαρό ακρωτηριασμό ενεός 17χρονου στην Φλόριντα. Και αυτό έχει να κάνει με πρόκληση και αυτός που τα καταφέρνει να βγει ζωντανός προκαλεί τον φίλο του και με ταχύτατους ρυθμούς κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

eleftherostypos

«Η αλεπού του χιονιού» (The Snow Fox): Ψηφιακό βιβλίο που ενεργοποιείται με τη φωνή!

«Η αλεπού του χιονιού» (The Snow Fox) είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά, που ζωντανεύει καθώς το διαβάζεις. Ο απόλυτος συνδυασμός διαβάσματος και παρακολούθησης ταινίας.
«Τα παιδιά είναι πρόθυμα να πουν τις δικές τους ιστορίες. Τα μυαλά τους είναι έτοιμα. Το ενδιαφέρον υπάρχει» τόνισε ο Johnny Budden, διευθυντής δημιουργικού στην εταιρεία ψηφιακών εφαρμογών AKQA, που δημιούργησε το βιβλίο.
«Ξέραμε ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε μια ιστορία που να μπορεί να τραβήξει την προσοχή των μικρών σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους, όταν αναπτύσσονται οι δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα».
Η AKQA δημιούργησε την εφαρμογή για να δώσει ζωή σε μια ιστορία για μια αλεπού, που διαβάζουμε στα μικρά από κινητό ή τάμπλετ πριν αποκοιμηθούν. 
Χρησιμοποιεί το SiriKit, κώδικα επέκτασης που επιτρέπει σε εφαρμογές να επικοινωνούν με το Siri της Apple.
Και άλλες εφαρμογές «ζωντανεύουν» παιδικά βιβλία με τον ίδιο τρόπο, όμως «Η αλεπού του χιονιού» μοιάζει να είναι το πρώτο ψηφιακό βιβλίο που ενεργοποιείται με φωνή.


Καθώς το παιδί διαβάζει την ιστορία, η εφαρμογή ανταποκρίνεται στη φωνή και συνεχίζει την ιστορία. Επίσης, ενθαρρύνει τα παιδιά να διαβάζουν φωναχτά, γιατί με το που σταματήσουν, σταματάει κι η ιστορία.Αυτό σημαίνει ενίσχυση της υπευθυνότητας στο μικρό, να πει σωστά τις λέξεις και να συνεχίσει η ιστορία.
 Το παιδί μπορεί να γράψει το όνομά του, (αν είναι κοριτσάκι ή αγοράκι, σε ειδικό πεδίο που προσφέρει η εφαρμογή), κάνοντας μ’ αυτό τον τρόπο δική του την ιστορία.
Μπορεί επίσης να κάνει εγγραφή της φωνής του, όσο διαβάζει φωναχτά, και να στείλει το αρχείο σε όποιον επιθυμεί.

trikalakids

Οι έφηβοι που δεν γυμνάζονται έχουν πιο αδύναμα οστά
Inactive teens have weaker bones

Πιο αδύναμα οστά για τους εφήβους που δεν γυμνάζονται

Η καθιστική ζωή στην εφηβεία μπορεί να «καταδικάζει» τους νέους σε μια ζωή αδύναμων οστών, αναφέρουν καναδοί επιστήμονες.
Οι ερευνητές εξέτασαν την φυσική δραστηριότητα και την δύναμη των οστών 309 εφήβων και νεαρών ενηλίκων στη διάρκεια μιας τετραετίας που είναι πολύ σημαντική για την υγεία των οστών: στις ηλικίες 10-14 ετών για τα κορίτσια και 12-16 ετών για τα αγόρια.
Στη διάρκεια αυτών των ετών, δημιουργείται ποσοστό έως 36% του σκελετού και τα οστά είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στη φυσική δραστηριότητα, λένε οι ερευνητές.

Όπως διαπίστωσαν, οι έφηβοι που έκαναν τη λιγότερη γυμναστική είχαν τα πιο αδύναμα οστά, γεγονός που υποδηλώνει ότι μεγαλώνοντας θα ήταν ευάλωτοι στα κατάγματα.
«Τα παιδιά που περνούν όλη μέρα καθισμένα σε μία καρέκλα δεν ασκούν φορτία στα οστά τους που προάγουν την οστική δύναμη», 
δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λη Γκάμπελ, από το 
Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.

Και πρόσθεσε ότι οι έφηβοι δεν πρέπει κατ’ ανάγκην να συμμετέχουν σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες για να τονώσουν την υγεία των οστών τους. Ακόμα και απλές δραστηριότητες, όπως ο χορός στο σπίτι ή το κυνηγητό στο πάρκο, είναι αποτελεσματικά.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki