Wednesday 12 April 2017

Τα σημάδια πως το παιδί μας δεν τρέφεται σωστά


Όλοι οι γονείς το γνωρίζουν πολύ καλά: οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών είναι κομβικές για να διαμορφώσουν μια υγιή ζωή. Υπάρχουν ορισμένα δείγματα τα οποία «χτυπούν καμπανάκι» πως ο τρόπος που τρέφονται τα παιδιά σας δεν είναι ο κατάλληλος.
Καλό είναι να πάρετε στα σοβαρά αυτά τα σημάδια προκειμένου να μην λείπει τίποτα από τη διατροφή του παιδιού και να μην προκληθούν προβλήματα υγείας στο άμεσα ή μακροχρόνια.

Ναυτία και εμετός
Το να νιώσει ένα παιδί ναυτία ή να κάνει εμετό είναι κάτι συνηθισμένο και μπορεί να οφείλεται στο ότι έφαγε κάτι που τάραξε το στομάχι του. Αν συμβαίνει συχνά ωστόσο τότε μάλλον υπάρχει μια συγκεκριμένη τροφή που του το προκαλεί. 
Αν για παράδειγμα αισθάνεται ναυτία αφού πάρει πρωινό ίσως να έχει ευαισθησία στο γάλα. Αρχίστε να παρατηρείτε αν υπάρχει κάποιο μοτίβο και κρατήστε σημειώσεις σχετικά με το πόσο συχνά το παιδί σας αντιδρά έτσι. Όπως και να έχει βέβαια, απευθυνθείτε και σε κάποιο παιδίατρο.

Διάρροια και στομαχικοί πόνοι
Ένα κοινό σημάδι μιας δυσανεξίας είναι οι διάφορων ειδών πεπτικές διαταραχές όπως ο πόνος στο στομάχι και η διάρροια. Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τρόφιμα που προκαλούν πόνο στο στομάχι των παιδιών τους ή ενοχλούν το έντερο. 
Καλό είναι επίσης να γνωρίζουν πως μία από τις πιο κοινές δυσανεξίες για τα βρέφη είναι η πρωτεΐνη γάλακτος. 
Για καλό και για κακό οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να εξαλείψουν από την διατροφή τους όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Προβλήματα συμπεριφοράς
Μερικά παιδιά έχουν αρνητικές αλλαγές στη συμπεριφορά τους μετά την κατανάλωση μερικών τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία ή δυσανεξία όπως η γλουτένη και διάφορες χρωστικές τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων. 
Αν παρατηρήσετε ότι κάθε φορά που το παιδί σας τρώει κάτι που είναι χρωματισμένο με μια τεχνητή χρωστική ουσία, τότε γίνεται οξύθυμο ή επιθετικό, είναι πολύ πιθανό να αντιδρά σε μια δυσανεξία στο τεχνητό χρώμα μέσα στο σώμα του. 
Για να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε την υποψία αυτή, κόψτε όλες τις τεχνητές χρωστικές ουσίες από τη διατροφή του παιδιού σας και συγκρίνεται τις αντιδράσεις του παιδιού σας σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Κρίσεις άσθματος
Μια λιγότερο γνωστή αντίδραση σε μια τροφική δυσανεξία είναι οι κρίσεις άσθματος σε άτομα με ευαισθησία στα θειώδη άλατα. 

Η εν λόγω χημική ουσία βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των τσιπς και των αποξηραμένων φρούτων. 
Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας βήχει έντονα αφού καταναλώσει το αγαπημένο του σνακ, τότε ήρθε η ώρα να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στον κατάλογο των συστατικών. Οι περισσότερες κρίσεις άσθματος αρχίζουν με σφίξιμο στο στήθος, που ακολουθούνται από δυσκολία στην αναπνοή. 
Οποιαδήποτε συμπτώματα έχουν να κάνουν με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως από το γιατρό του παιδιού σας, διαφορετικά μπορεί να γίνουν απειλητικά ακόμα για τη ίδια τη ζωή του.

Πονοκέφαλοι
Οι ευαισθησίες σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλους για μερικά παιδιά, ως αποτέλεσμα της φλεγμονώδους απόκρισης στο σώμα. Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι ενήμεροι για τα τρόφιμα που μπορεί να αποτελούν αιτία για κάτι τέτοιο. Όπως και σε κάθε άλλο σύμπτωμα αν οι γονείς μπορούν να εντοπίσουν ένα μοτίβο μεταξύ της διατροφής του παιδιού τους και έναν πονοκέφαλο θα πρέπει να αναφερθεί στο γιατρό.

Εικασίες: Καταφιλήσω ...

Καταφιλήσω τους αχράντους σου πόδας

τη σορό του ήλιου πανσέληνος αν μου σταθεί
απαστράπτον εικόνισμα στου πηγαδιού τον πάτο
την αρμονία στο πορτρέτο κι ας με λοιδορεί
το νεύμα το άγιο λίγο πριν από το θαύμα
τη δόξα στον θρήνο σου
δόξα μου
καταφιλήσω
το ξύλο το θεοπρεπές μ’ όλα τ’ αγκάθια
τη σκουριά ευωδέστατη στα σύνεργα του πάθους
τα μάτια που μ’ εκλιπαρούν κι ας αποφεύγω
την εσχάτη λύπη πρώτη και καλύτερη
τη λάμψη στο αίμα σου
λάμψη μου

καταφιλήσω
τον Σπηλαιοκτήτη οπωσδήποτε αμέσως μόλις έρθει
της αγάπης τον μεγάλο Χορηγό πρωτότοκο από την άβυσσο
τον αρχαίον Αγροφύλακα όπου νά 'ναι
του κορμιού σου το ψωμί ψίχουλα ελέους
τις λέξεις στα χείλη σου
λέξεις μου

καταφιλήσω
το πρόσχημα του Απριλίου στον Μάιο
τους αιχμαλώτους έναν-έναν μετά την άλωση της πόλης μας
ψηφιακές ανυποψίαστων ηρώων επί το έργον
τον καθρέφτη στο πρόσωπο που είσαι εγώ
τη ζωή στον θάνατό σου
ζωή μου.

Αυτά είπεν ο Άνεμος και κατεφίλησεν αυτόν.

του π. Παναγιώτη Καποδίστρια
(Μπανάτο Ζακύνθου, 10-13.3.2007)
[Από το βιβλίο Παναγιώτη Καποδίστρια,
Ο αρχαίος Αγροφύλαξ,
εκδ. Γαβριηλίδης 2007, σ. 83 εξ.]
 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki