Wednesday 19 April 2017

Πράγματα που κάνουν τα παιδιά πιο ευτυχισμένα


«Ένα από τα πιο τυχερά πράγματα που μπορεί να σας συμβεί στη ζωή είναι, νομίζω, να είχατε μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία.»
Αγκάθα Κρίστι

Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή κάποιου. Μια χρονική περίοδος που το παιδί ανακαλύπτει, παίζει, νοιώθει και θαυμάζει για τα πράγματα στον κόσμο. 
Για τους γονείς, αυτή η περίοδος  μπορεί να επιφέρει μια αίσθηση ανησυχίας, δεδομένου ότι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την υγεία αλλά και την ευτυχία του παιδιού. 
Φυσικά, ότι συμβαίνει στην ζωή επηρεάζει τόσο το παιδί όσο και τους γονείς. Ανεξάρτητα από το γεγονός αυτό, η ευτυχία του παιδιού έρχεται σχεδόν πάντα πρώτη για εκείνους που το αγαπούν.
Εδώ, θα συνδυάσουμε την επιστημονική έρευνα και την παιδική χαρά. Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε 10 επιστημονικά αποδεδειγμένες συμβουλές για να εξασφαλιστεί μια ευτυχισμένη και υγιή παιδική ηλικία.
Είτε είστε γονέας, είτε θα γίνετε στο μέλλον ή κάποιος που αγαπά τα παιδιά, ελπίζουμε ότι αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω θα σας κάνει να έχετε μεγαλύτερη διορατικότητα για το πως μπορείτε να κάνετε ένα παιδί υγιέστερο και πιο ευτυχισμένο.
Οι 10 (επιστημονικά αποδεδειγμένες!) συμβουλές για να κάνετε τα μικρά πιο ευτυχισμένα:
  • Δώστε τους άφθονο χρόνο για παιχνίδι
Η πρωταρχική υποχρέωση που έχει ένα παιδί είναι ή τουλάχιστον, θα πρέπει να είναι,  να παίξει. Ναι,το παιδί θα έχει αργότερα σχολικές εργασίες για το σπίτι και άλλες εξωσχολικές υποχρεώσεις αλλά όταν είναι μικρό και μέχρι να φτάσει στην εφηβεία, θα πρέπει να του δοθεί η ελευθερία απλά να διασκεδάζει.
Ο Peter Gray, ψυχολόγος για παιδιά και καθηγητής στο Boston College, δηλώνει: 
«Τα παιδιά παίρνουν τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής από τα άλλα παιδιά, όχι από τους ενήλικες … δεν μπορούν να μάθουν ή είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μάθουν στις αλληλεπιδράσεις με τους ενήλικες.»
Έτσι, πείτε τους να πάνε έξω να παίξουν!
  • Κάντε τις διαμάχες σας και τις άλλες σοβαρές συζητήσεις αλλού
Ο εγκέφαλος του παιδιού αναπτύσσεται πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Όταν δουν και ακούσουν ενήλικες που μιλούν για τα δικά τους προβλήματα και αβεβαιότητες, η λεπτή ψυχολογική κατάσταση του παιδιού μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά. 
Πιθανώς καθιστώντας τα ανήσυχα και ανασφαλή.
Τα παιδιά δεν πρέπει να ακούν τις αγχωτικές συνομιλίες των μεγάλων. Σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη περίοδος.
  • Μην τα συγκρίνετε με άλλους
Η πίεση για να πετύχει στη σημερινή κοινωνία μπορεί να σας κάνει να θέλετε να τους ενσταλάξετε μια πρόωρη αίσθηση της ανταγωνιστικότητας  και ορισμένοι ενήλικες το κάνουν, συγκρίνοντας τα με κάποιον άλλο. 
 Μερικές φορές, οι ενήλικες προσπαθούν επίσης να επισημάνουν κάποια επιθυμητά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σε ένα άλλο παιδί, ελπίζοντας να τις επαναλάβει και το δικό τους.
Οι ερευνητές λένε ότι οι εν λόγω συγκριτικές τάσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη ενός παιδιού και την αίσθηση του εαυτού.
  • Διδάξτε τα οφέλη των αρνητικών συναισθημάτων
Επισημαίνοντας το προφανές, ένα παιδί δεν είναι πολύ ώριμο. Σχεδόν κάθε παιδί θα έχει αυθόρμητα ξεσπάσματα θυμού, φθόνου, θλίψης, κλπ. Αυτή η συμπεριφορά είναι μια καλή ευκαιρία διδασκαλίας από τους ενήλικες.
Ο Δρ John Gottman στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, αναφέρει την πιο συχνή τάση των μεγάλων στην αντιμετώπιση της "ανάρμοστης συμπεριφοράς" ενός παιδιού και των αρνητικών συναισθημάτων του, δηλαδή: κάποιου είδους τιμωρία.
Ένας καλύτερος τρόπος είναι να κατανοήσουμε την συμπεριφορά αυτή διδάσκοντας στο παιδί ότι ο καθένας βιώνει αρνητικά συναισθήματα και να βρει τρόπους να διδάξει στο παιδί πώς να διαχειριστεί τα συναισθήματά του εποικοδομητικά.
  • Αναγνωρίστε τις προσπάθειες τους
Το παιδί θα φθάσει στην ηλικία που θα ξέρει ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά για να πάει μπροστά. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αναγνωρίζετε τις προσπάθειες που κάνει για να πετύχει κάτι.
Μιλώντας για τα γνωστικά καθήκοντα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, η Δρ Carol S Dweck στο Stanford, λέει: 
«Το μήνυμά μας προς τους γονείς είναι να επικεντρωθούν στη διαδικασία στην οποία εμπλέκεται το παιδί, όπως, όταν προσπαθούν σκληρά ή  επικεντρώνονται σε ένα έργο – σε συγκεκριμένα πράγματα που κάνουν και όχι ‘είσαι τόσο έξυπνος, είσαι τόσο καλός σε αυτό … αυτά έχουν σημασία μόνο για τον ενήλικα.»
  • Δώστε αξία στις παραδόσεις της οικογένειας
Όταν μια οικογένεια έχει πολλά πράγματα να κάνει μαζί, αυτό είναι ένα καλό σημάδι ενός σταθερού οικογενειακού περιβάλλοντος. Η σταθερότητα είναι μια σημαντική πτυχή της ανάπτυξης της παιδικής ηλικίας.
Σύμφωνα με το Child Development Institute, ο χρόνος που μοιράζεται το παιδί με την οικογένεια δημιουργεί πέντε κύρια πλεονεκτήματα: 
* το παιδί αισθάνεται σημαντικό και ότι το αγαπούν, 
* το παιδί παρατηρεί τα θετικά χαρακτηριστικά των ενηλίκων, 
* οι ενήλικες μπορούν να παρατηρήσουν και να μάθουν περισσότερα για τις αδυναμίες του παιδιού τους για να το καθοδηγήσουν καλύτερα, 
* το παιδί μπορεί να εκφράσει με λόγια τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και 
* αναπτύσσεται ένας δυνατός δεσμός ανάμεσα τους γονείς και το παιδί.
  • Αφήστε τα να παίρνουν ρίσκα
Τα παιδιά χρειάζονται ένα βαθμό εποπτείας. Οι ενήλικες πιθανόν να το παρακάνουν με την παρακολούθηση κάθε κίνησής τους. Αυτή η ‘υπερπροστασία’ ωστόσο, είναι αντιπαραγωγική για την ανάπτυξη.
Οι ερευνητές, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Journal of Psychologists and Counsellors in Schools γράφουν: 
«μια ακραία προσοχή σε ένα παιδί και με γονείς να φαντάζονται τις ανάγκες και τα προβλήματά του, είναι η αιτία ώστε οι γονείς να μειώσουν τις απαιτήσεις τους στο παιδί τους, με αποτέλεσμα το παιδί σπάνια να αντιμετωπίζει δυσμενείς καταστάσεις και έτσι δεν μαθαίνει πως να τις αντιμετωπίζει ώστε να αποκτήσει ανθεκτικότητα, ωριμότητα και άλλες βασικές δεξιότητες της ζωής.»
  • Δώστε τους την αίσθηση της ατομικής ευθύνης
Είναι σημαντικό να επιτρέπετε στα παιδιά να ολοκληρώνουν κάτι που είναι υπεύθυνα. (π.χ. δουλειές, εργασία) χωρίς να τους λέτε πως να το κάνουν συνεχώς.
Γιατί; Σύμφωνα με παιδοψυχολόγους, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να λέει ‘δεν μπορώ να το κάνω μόνος μου.
Αν και κάποια προσοχή – και μάλιστα πειθαρχία – είναι απαραίτητη για ένα παιδί για να μην παραιτηθεί της προσπάθειας, η υπέρμετρη εποπτεία είναι αναποτελεσματική.
  • Δημιουργήστε ευχάριστες αναμνήσεις
Σε μια μελέτη πολλαπλών πειραμάτων  που έγιναν από δύο καθηγητές του Harvard, οι ενήλικες που είχαν καλές αναμνήσεις από την παιδική ηλικίας, φαίνεται να έχουν καθαρότερο το αίσθημα της ηθικής.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι συμμετέχοντες ήταν περισσότερο πρόθυμοι να βοηθήσουν με κάποιο επιπλέον καθήκον, να κατακρίνουν ανήθικες συμπεριφορές και να δωρίσουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όταν είχαν ενεργά φέρει στο μυαλό τους την παιδική τους ηλικία.’
Έτσι, η δημιουργία ευχάριστων αναμνήσεων στο παιδί, μπορεί να το προετοιμάσει για να είναι ένας ευτυχισμένος και καλοπροαίρετος ενήλικας.
  • Να είστε οι ίδιοι ευτυχισμένοι με τον εαυτό σας!
Τα παιδιά μαθαίνουν από αυτά που βλέπουν και ακούν, καλύτερα ή χειρότερα. Εάν ένας ενήλικας παρουσιάζει θετική συμπεριφορά, το παιδί είναι πιο πιθανό να την μιμηθεί. Σύμφωνα με την Carolyn Cowan, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας: 
«τα παιδιά δεν τα πηγαίνουν καλά, όταν οι ενήλικες δεν φροντίζουν τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους.»

Πηγή:  tilestwra.com
Δημοσιευτηκε από

Abd Alkader Habak: Ο Σύρος εικονολήπτης και ακτιβιστής καταρρέει μπροστά στη φρίκη

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες ενός Σύρου εικονολήπτη και ακτιβιστή, ο οποίος έχει καταρρεύσει από τη φρίκη, μετά το μακελειό στο Χαλέπι. 
Ο Αμπντ Αλκαντέρ Χαμπάκ έγινε μάρτυρας της φρίκης όταν ένας καμικάζι έριξε το ζωσμένο με εκρηκτικά φορτηγό του πάνω σε κομβόι που μετέφερε άμαχους.
Ακολούθησε το απόλυτο χάος: 
126 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τα 68 παιδιά, με τα περισσότερα θύματα να είναι εκτοπισμένοι κάτοικοι πολιορκημένων χωριών που ετοιμάζονταν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές στο πλαίσιο μιας συμφωνίας της Δαμασκού με τους αντάρτες.
Ο Χαμπάκ συμμετείχε στην ομάδα υποστήριξης που διένειμε φαγητό στους εκτοπισμένους. 
Μετά την τρομερή έκρηξη, βοήθησε να απομακρυνθούν παιδιά από τη σκηνή του μακελειού. 
Εικόνες τον δείχνουν να τρέχει, με ένα παιδί στα χέρια, ανάμεσα σε ερείπια, συντρίμμια και φλεγόμενα οχήματα. Όπως ο ίδιος περιγράφει, η κάμερά του συνεχίζει να τραβάει.
Ακολούθως, καταρρέει κατάκοπος και αποκαρδιωμένος. Ένας δημοσιογράφος που βρισκόταν δίπλα του τράβηξε αυτή την εικόνα, που τον παρουσιάζει σε στιγμή αδυναμίας, στο μέσο ενός χαοτικού τοπίου, ενώ δίπλα του φωτογράφο κείτεται το σώμα ενός παιδιού.

Το χρονικό της φρίκης εδώ

Δίκαια ή Άγια;

Όταν οι στρατιώτες του Καραϊσκάκη έπιασαν ένα συνάδελφό τους που είχε λιποτακτήσει κατά την ώρα της μάχης κι ετοιμάζονταν να τον σκοτώσουν, ο μεγάλος στρατηγός του ‘21 τους σταμάτησε και τους είπε:
— Στακάτε ωρέ! Σας αφήνω να τον κάνετε ό,τι θέλετε. Αλλά σας λέω τούτο μονάχα: Αν τον σκοτώσετε, θα πράξετε δίκαια. Αν τον συγχωρέσετε, θα πράξετε άγια.
Και οι στρατιώτες «έπραξαν άγια» και τον απελευθέρωσαν.
Πηγή

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki