Monday 12 June 2017

Πέντε άγνωστα πράγματα που συμβαίνουν στα νεογέννητα

Όσο καλά κι αν έχετε προετοιμαστεί για τον ερχομό του μωρού σας, 
η πραγματικότητα κρύβει εκπλήξεις.
Διαπιστώνετε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν είχατε ακούσει ή δεν γνωρίζατε ότι μπορεί να παρουσιάσει ένα νεογέννητο. 
Μην πανικοβάλλεστε όμως. Τα περισσότερα είναι φυσιολογικά και υποχωρούν μέσα στους πρώτους μήνες.

1. Ύπνος ΡΕΜ
Τα νεογνά έχουν πολύ πιο ελαφρύ ύπνο από ότι τα μεγαλύτερα παιδιά. Αυτό το ελαφρύτερο στάδιο του ύπνου ονομάζεται ενεργός ύπνος ή REM (ταχεία κίνηση των ματιών). Κατά τη διάρκεια αυτού του ύπνου, κινούν τους βολβούς των ματιών τους, είναι ανήσυχα και μπορεί να βγάζουν φωνούλες, ενώ ξυπνάει εύκολα με εξωτερικά ερεθίσματα. 
Ακολουθεί μικρό σχετικά διάστημα ύπνου NonREM – πρόκειται για τον βαθύ ύπνο κατά τον οποίο το μωρό δεν κουνάει μάτια χέρια ή πόδια, δεν βλέπει όνειρα, δεν κάνει φωνούλες ούτε τινάγματα και δεν ξυπνάει εύκολα από τα εξωτερικά ερεθίσματα. 
Έπειτα μεταβαίνει γρήγορα πάλι σε ανήσυχο ύπνο REM και τελικά ξυπνάει.

2. Μαλακό κρανίο (Κρανιακή πηγή μωρού)
Πολλές νέες μανούλες ανησυχούν όταν κρατούν το κεφαλάκι του μωρού τους εξαιτίας του μαλακού σημείου που ψηλαφούν. Θεωρούν ότι είναι πολύ ευάλωτο και ότι μπορεί να το τραυματίσουν. 
Μερικές φορές τους τρομάζει το γεγονός πως πάλλεται. Αυτό το μαλακό σημείο (στην πραγματικότητα, είναι δύο και ονομάζονται πηγές) είναι πιο σκληρό απ’ ό,τι φαίνεται. 
Η γερή μεμβράνη που καλύπτει τις πηγές, είναι ικανή να προστατεύει το νεογέννητο από τα δάχτυλα του μεγαλύτερου αδερφού του που μπορεί να έχει την περιέργεια να δει τι ακριβώς είναι αυτό το μωρό και, βέβαια, προστατεύει το μωρό στις καθημερινές του μεταφορές.

3. Πρησμένα γεννητικά όργανα

Ειδικά στα νεογέννητα αγόρια, τα γεννητικά όργανα είναι πολύ πιο πρησμένα από όσο θα περιμένατε πριν γεννήσετε, ιδιαίτερα οι όρχεις. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της έκθεσης του βρέφους στις ορμόνες σας, όσο ακόμα είναι στην κοιλιά σας. 
Μην ανησυχείτε: Το πρήξιμο αυτό θα εξαφανιστεί με τον καιρό, με την ούρηση. Για την ακρίβεια, έχει βρεθεί ότι τα νεογέννητα αποβάλλουν τόσα πολλά ούρα τις πρώτες ημέρες ζωής τους που χάνουν έτσι σχεδόν το 10% του αρχικού βάρους τους.

4. Αντανακλαστικό Μοro

Συχνά αναφέρεται ως αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος. Εκλύεται από έναν ξαφνικό δυνατό θόρυβο ή από απότομες κινήσεις, όπως όταν ξεντύνουμε το βρέφος, ή όταν αφήνουμε το κεφάλι του βρέφους να πέσει προς τα πίσω. 
Σε απάντηση, το βρέφος τεντώνεται, εκτείνει συμμετρικά τα χέρια και τα πόδια, ανησυχεί ή κλαίει, και αμέσως μετά φέρνει γρήγορα τα χέρια και πόδια στη μέση γραμμή. 
Το αντανακλαστικό μπορεί να εκλυθεί ακόμα και από το ίδιο το κλάμα του μωρού.
Το αντανακλαστικό του Moro εξυπηρετεί το μωρό, γιατί σε απάντηση σε πιθανά έντονα, απροσδόκητα ή βλαπτικά ερεθίσματα το μωρό εκφράζει με αυτόν τον τρόπο την έκπληξή του, ωθώντας τον γονιό να ανταποκριθεί με αγκαλιά, τύλιγμα ή πιάσιμο των χεριών.
Το αντανακλαστικό αυτό διαρκεί το πολύ έως 5 με 6 μηνών.

5. Διόγκωση των μαστών
Η διόγκωση των μαστών στα νεογέννητα ανεξάρτητα με το φύλο τους είναι μια φυσιολογική κατάσταση και οφείλεται στις ορμόνες της μητέρας. Οι (προ)γιαγιάδες πιστεύουν ότι πρέπει να βγαίνει το γάλα από το μαστό του μωρού και γι' αυτό πολλές φορές τα πιέζουν με το χέρι τους. Αυτό είναι λάθος γιατί μπορεί να μολυνθούν οι μαστοί και τότε θα απαιτηθεί εισαγωγή του μωρού στο νοσοκομείο για θεραπεία.
mothersblog.gr

Αντί να πέσεις, πέταξε... (Fallin Floyd)
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

To πολυβραβευμένο βίντεο για τον πόνο της κατάθλιψης, τον έρωτα 
και τη δύναμη της μουσικής.
Μπορείς να ζεις φυσιολογικά την καθημερινότητά σου, αν πάσχεις από κατάθλιψη;
Πώς και πόσο μπορεί η κατάθλιψη να επηρεάσει τον τρόπο ζωής σου;
Μπορείς να βγεις από αυτή την κατάσταση αν το θελήσεις ή από ένα σημείο και μετά, γίνεσαι έρμαιο των μαύρων σκέψεων;
Οι σκηνοθέτες Paco Vink και Albert ‘t Hooft αυτά ακριβώς τα ερωτήματα προσπαθούν να απαντήσουν μέσω του βίντεο animation που δημιούργησαν με τίτλο Fallin Floyd.
Στην πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους πρωταγωνιστής πρωταγωνιστής είναι ένας μουσικός, ο Floyd.

Ενώ είναι έτοιμος να κάνει πρόταση γάμου στο κορίτσι του, ανακαλύπτει την ώρα που χτυπά την πόρτα της με το δαχτυλίδι και τα άνθη, ότι εκείνη αγαπά άλλον
Εκείνη τη στιγμή στο πλάι του εμφανίζεται ένα μικρός δαίμονας, ο οποίος γίνεται σκιά του. Τον ακολουθεί παντού και συνεχώς μεγαλώνει. 
Όσο πιο θλιμμένος ο Floyd τόσο πιο πολύ μεγαλώνει ο δαίμονας μέχρι που μεταμορφώνεται σε τέρας.

Ο Floyd σταματά να παίζει μουσική, σταματά να βγαίνει έξω και το μόνο που θέλει είναι να είναι μόνος, απομονωμένος, να πίνει, να χάνεται -στην πραγματικότητα από τον ίδιο του τον εαυτό.
Ο δαίμονας του, η κατάθλιψη, τον κατατρώει.
Πως θα μπορέσει ο Floyd να συνεχίσει τη ζωή του; Το βίντεο δεν έχει ούτε μισό διάλογο. 
Οι εικόνες, η μουσική και οι καταστάσεις μιλάνε από μόνες τους.



το βρήκαμε στην αγαπημένη μας ideopigi

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki