Wednesday 28 June 2017

Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στον καύσωνα


Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά στον καύσωνα
γι’ αυτό χρειάζεται αρκετή προσοχή από τους γονείς τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στη ζέστη κυρίως για τους εξής λόγους:
🌞 Έχουν μικρότερη δυνατότητα εφίδρωσης σε σχέση με τους μεγάλους. Έτσι η ικανότητα μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα είναι μειωμένη.
🌞 Τα παιδιά παράγουν μεγαλύτερη θερμότητα κατά το μεταβολισμό ανά μάζα σώματος, σε σχέση με τους ενήλικες.Ο λόγος της επιφάνειας σώματος σε σχέση με τον όγκο του είναι μεγαλύτερος στα παιδιά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται πιο γρήγορα η θερμοκρασία του σώματος τους στις υψηλές θερμοκρασίες.
🌞 Η παρατεταμένη έκθεση ενός παιδιού στις υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να οδηγήσει σε μία κατάσταση που λέγεται θερμική εξάντληση
Τα κύρια συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς είναι: κεφαλαλγία, ναυτία, ζάλη, έμετος, ταχύπνοια και ταχυκαρδία. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία.
🌞 Η θερμοπληξία είναι μία σοβαρή κατάσταση που μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή του παιδιού, γιατί ο οργανισμός χάνει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. 
Έτσι η θερμοκρασία μπορεί αρκετά γρήγορα να φτάσει, ή και να ξεπεράσει τους 40° βαθμούς Κελσίου με κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης. 
Η θερμοπληξία στα παιδιά χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση. 
Σαν πρώτη βοήθεια πρέπει το παιδί να απομακρυνθεί από τον ήλιο, να μεταφερθεί σε δροσερό περιβάλλον, να του αφαιρεθούν τα ρούχα, να του χορηγηθούν υγρά, αν δύναται να καταπιεί και να κάνει ένα δροσερό μπάνιο.
Σημαντική είναι η πρόληψη μίας τόσο σοβαρής κατάστασης, γι’ αυτό θα πρέπει τις ζεστές ημέρες για τα παιδιά να τηρούνται τα εξής:
🌞 Τα ρούχα τους να είναι άνετα και ανοιχτόχρωμα που να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία.
🌞 Να μη μένουν κάτω από τον ήλιο για πολύ ώρα ειδικά μεταξύ 10.00 το πρωί, έως 15.00 το μεσημέρι.
🌞 Να φορούν καπέλο.
🌞 Να έχουν αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας.
🌞 Να τους χορηγούνται αρκετά υγρά ακόμα και όταν λένε ότι δε διψάνε.
🌞 Τα γεύματά τους πρέπει να είναι συχνά και μικρά.
🌞 Να παραμένουν όσο είναι δυνατό σε κλιματιζόμενα δωμάτια.
🌞 Να αποφεύγουν παιχνίδια στο ύπαιθρο και ιδιαίτερα αυτά με έντονη άσκηση, όπως το ποδόσφαιρο.
🌞 Να κάνουν συχνά δροσερά μπάνια, αλλά χωρίς κρύο νερό.
🌞 Σε καμία περίπτωση να μη μένουν τα παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο, γιατί έχουν καταγραφεί παγκοσμίως αρκετά περιστατικά θανάτων από θερμοπληξία.
🌞 Γενικά οι γονείς και όσοι έχουν την επίβλεψη μικρών παιδιών τις ημέρες του καύσωνα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης και να αναζητούν ιατρική βοήθεια, όταν δουν τα πρώτα συμπτώματα θερμικής εξάντλησης.

Τα χαρακτηριστικά των ατόμων με υψηλή
ή χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η περιγραφή των ατόμων με υψηλή αυτοεκτίμηση είναι πολλές φορές ανούσια, γιατί καταλήγει στη σκιαγράφηση ενός ιδανικού ανθρώπου.
Ένας χρυσός κανόνας για τη διάγνωση αυτού του τύπου αυτοεκτίμησης είναι ο ακόλουθος: όσο λιγότερο αυτή εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες και όσο προέρχεται από τα εσωτερικευμένα και σταθερά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τόσο μεγαλύτερη και αυθεντικότερη είναι. 

Σε γενικές γραμμές, ένα άτομο με υψηλή αυτοεκτίμηση έχει τα περισσότερα από τα παρακάτω γνωρίσματα:
😃Τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση είναι παραγωγικά
Τα αγαθά της ζωής τα απέκτησαν με την προσωπική τους αξία, την ακαδημαϊκή ή εργασιακή επίδοση και τον καθημερινό αγώνα για αυτοπραγμάτωση. Όσοι χρησιμοποιούν πλάγιες οδούς, για να κερδίσουν χρήματα, θέσεις και εξουσία, ή όσοι καπηλεύονται τις περιστάσεις, δεν μπορούν να αντλήσουν ευχαρίστηση από αυτά και η φαινομενική τους αυτοεκτίμηση είναι επίπλαστη και εύθραυστη.
😃 Η δημιουργικότητα, η φαντασία, η δεκτικότητα στις προκλήσεις και η αισιοδοξία χαρακτηρίζουν τη δύσκολα απειλούμενη αυτοεκτίμηση, που είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση. Τα άτομα αυτά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, προσαρμόζονται στις αλλαγές και δεν μεμψιμοιρούν με τις αναποδιές του βίου.
😃 Διαθέτουν ηγετική προσωπικότητα, δεν είναι ούτε υπερβολικά εξαρτημένα ούτε πεισματικά ανεξάρτητα, δίνουν έμφαση στην ποιότητα επικοινωνίας και δεν φοβούνται να εμπλακούν σε συναισθηματικές σχέσεις.
😃 Θεωρούν τον εαυτό τους άξιο να αγαπηθεί, δυνατότητα που την απέκτησαν αγαπώντας τους άλλους, ενδιαφέρονται και φροντίζουν το συνάνθρωπό τους, ξέρουν να δέχονται, όμως, και τις περιποιήσεις των άλλων και μπορούν να τους επικαλούνται, όποτε χρειαστεί, δίχως να πιστεύουν ότι αυτό μειώνει την αξία τους.
😃 Είναι καλοί ακροατές, αναγνωρίζουν την αξία των άλλων και κατακτούν την κοινωνική αποδοχή, γιατί συγχρωτίζονται με ετερόκλητα άτομα από όλα τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.
😃 Έχουν μεγάλο βαθμό αυτογνωσίας και η εικόνα που προβάλλουν ταυτίζεται με την αυτοαντίληψη τους. Είναι αυθόρμητοι και πηγαίοι και αποφεύγουν τις μηχανορραφίες και την προσποίηση.
😃 Γνωρίζουν τα όριά τους και παρόλο που προσπαθούν να τα επεκτείνουν, δεν το ανάγουν σε αυτοσκοπό. Η αυτογνωσία είναι η πηγή της αυτοεκτίμησής τους.
😃 Είναι αλτρουιστές, χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις ή τις αποφάσεις των άλλων ή να αποκομίζουν συναισθηματικά οφέλη παριστάνοντας τους σωτήρες. Αντίθετα, διδάσκουν στους υπόλοιπους την έννοια της προσωπικής υπευθυνότητας και του καταλογισμού των πράξεων.
😃 Δεν καταφεύγουν σε μηχανισμούς άμυνας, για να καταπραΰνουν τον εαυτό τους από αγχογόνες καταστάσεις. Αποδέχονται την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή.
😃 Έχουν καταφέρει να συνυφάνουν τον φόβο για περιθωριοποίηση με την ανάγκη της διαφορετικότητας, το άλγος της μοναξιάς με την ισοπέδωση της προσωπικότητας, την αυτονομία με την κοινωνική ενσωμάτωση, την καιρικότητα του είναι τους με την ατέρμονη ανάπλαση της ύπαρξής τους.
😃 Συχνά αποστασιοποιούνται από τον εαυτό τους και τον προσδιορίζουν με βάση το εξελικτικό, μακροπρόθεσμο σχέδιο ζωής, που έχουν επεξεργαστεί.
😃 Αντιμετωπίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και ενθουσιασμό.😃 Φαντασιώνουν τα μελλούμενα και σχεδιάζουν, κατά το δυνατό, τις αντιδράσεις τους. Θέτουν στόχους για αναπτυξιακές κατακτήσεις και δεν απελπίζονται εύκολα.

Χαρακτηριστικά ατόμων με χαμηλή αυτοεκτίμηση

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση:
😞 Θεωρούν ότι δεν αξίζουν την προσοχή και τη φροντίδα των άλλων, αλλά ακόμα και όταν τη δέχονται, την αντιμετωπίζουν καχύποπτα.
😞 Επαναπαύονται, ακόμα κι αν οι καταστάσεις της ζωής τους είναι προβληματικές, και προτιμούν τη διαιώνισή τους, από το να πληρώσουν το τίμημα της αλλαγής. Οι περισσότερες νοσηρές συμπεριφορές είναι μαθημένες και πολλές φορές η αδυναμία αντιμετώπισής τους οφείλεται και στην έλλειψη θέλησης, αλλά και στα δευτερογενή οφέλη που προκύπτουν από τη διατήρησή τους, όπως για παράδειγμα η διαρκής προσοχή και το ενδιαφέρον των άλλων, η αποφυγή προκλήσεων κ.λπ.
😞 Ο φόβος της απόρριψης κατατρύχει και οριοθετεί τις πράξεις τους. Όταν εμπλακούν σε κάποια συναισθηματική σχέση, γίνονται υπερβολικά ζηλόφθονες, εξαρτητικοί ή αναπτύσσουν μαζοχιστικά χαρακτηριστικά, φοβούμενοι ότι θα απολέσουν την αγάπη, που με τόση επίπονη υπέρβαση κέρδισαν. 
Συνήθως, αυτή η συμπεριφορά εξωθεί τους υπόλοιπους στο να τους εγκαταλείπουν, επιβεβαιώνοντας έτσι τους αρχικούς τους φόβου
😞 Σπανίως γίνονται διεκδικητικοί. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση τούς αποτρέπει από το να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να εμπλέκονται σε συγκρούσεις και να υπερασπίζονται τις απόψεις τους, ακόμα κι όταν έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Πολλές φορές πίσω από τη χαμηλή αυτοεικόνα εμφωλεύει ένας λανθάνων ναρκισσισμός, δεδομένου ότι η δειλία τους προστατεύει από την έκθεση του εαυτού τους στην κρίση των άλλων.
😞 Επιζητούν την επιδοκιμασία των άλλων και εξαρτούν τη διάθεσή τους από αυτή.
😞 Παρά το ότι μπορεί να διαθέτουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης, δεν μπορούν να επιλύσουν προβλήματα κοινωνικού περιεχομένου. Είναι επιρρεπείς στον μυστικισμό και τη μοιρολατρία.
😞 Πολλές φορές καταφεύγουν σε υπερωρίες στον ακαδημαϊκό ή εργασιακό τομέα, επιζητούν την υπερεπίδοση, την εξουσία ή το χρήμα, μέσα που πρόσκαιρα τους προσφέρουν ανακούφιση από την ανασφάλειά τους.
😞 Ό,τι για τους υπόλοιπους δρα ως θετικός ενισχυτής, σε αυτούς είναι αδιάφορο. Είναι ανίκανοι να απολαύσουν τις μικροχαρές της ζωής, γεγονός που προοιωνίζει κατάθλιψη.
😞 Αδυνατούν ή αρνούνται να αξιολογήσουν σωστά τις δυνατότητές τους και αισθάνονται αμηχανία, όταν οι άλλοι τους επαινούν.
😞 Η ταυτότητα του εαυτού τους είναι απροσδιόριστη, χωρίς συνέπεια και στοχοθεσία. Υιοθετούν συμπεριφορές, για να γίνουν αρεστοί στους άλλους. Έχουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη και επικοινωνιακά προβλήματα.
😞 Γίνονται επιθετικοί, όταν απειληθούν, ειδικά εάν διαθέτουν υψηλή φαινομενική αυτοεκτίμηση.
😞 Κάθε ματαίωση στη ζωή τους είναι πηγή ανεξέλεγκτου άγχους, μελαγχολίας και αποσυντονισμού.
😞 Είναι εξαρτημένοι από την οικογένειά τους και διατηρούν τη σχέση αυτή και μετά την ενηλικίωση.
😞 Εκδηλώνουν συχνά νευρωσικές συμπεριφορές, όπως ροπή προς τον αλκοολισμό, τη χαρτοπαιξία, τα ναρκωτικά, τον υπερκαταναλωτισμό, τις σεξουαλικές ακρότητες και τον ηδονισμό.
😞 Βιώνουν το συναισθηματικό δέσιμο ως κόλαφο της ατομικότητάς τους, τη ανεξαρτησία ως απόρριψη, την προσφορά ως καχυποψία και την ύπαρξή τους ως συντελεσμένη και αμετάκλητη.
***
Από το βιβλίο του Ευστράτιου Παπάνη – Η Αυτοεκτίμηση – Θεωρία και Αξιολόγηση

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki