Tuesday 13 February 2018

«Το παιδί μου κρύωσε επειδή βγήκε έξω ελαφρά ντυμένο»: Μύθος ή αλήθεια;

Μύθος. Ούτε το μπουφάν και ο σκούφος που δεν έβαλε το παιδί, ούτε τα βρεγμένα μαλλιά, ούτε οι βρεγμένες κάλτσες, ούτε η νοτισμένη μπλούζα μπορούν να ενοχοποιηθούν για το κρυολόγημα, εξηγεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Ο μόνος τρόπος να «αρπάξει» κάποιος κρυολόγημα είναι να έρθει σε επαφή με τους ιούς που το προκαλούν. 
Ο λόγος για τον οποίο συχνά μπερδεύουμε τις αιτίες και θεωρούμε ότι η αρχή του κακού ήταν εκείνη η μέρα που π.χ. βγήκαμε χωρίς μπουφάν, είναι πιθανότατα επειδή και τα δύο (δηλαδή τα κρυολογήματα και οι περιπτώσεις που κάνει κρύο, αλλά δεν είμαστε κατάλληλα ντυμένοι) προκύπτουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το κρύο, η ψύχρα και η υγρασία δεν αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού μας. Αυτό που αυξάνεται τους χειμερινούς μήνες είναι ο συγχρωτισμός μας μέσα στα σπίτια, τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, με αποτέλεσμα οι ιώσεις να μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα από τον έναν στον άλλον. 
Βεβαίως, η πτώση της θερμοκρασίας δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για να «εγκατασταθούν» στον οργανισμό ιοί και να εκδηλωθούν κοινά κρυολογήματα και γρίπη.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki