Saturday 23 December 2006

Σκότωσαν 10 εκατομμύρια κορίτσια στην Ινδία!

Τουλάχιστον 10 εκατομμύρια κορίτσια θανατώθηκαν από τους γονείς τους στην Ινδία, λίγο πριν γεννηθούν είτε αμέσως μετά τη γέννησή τους, κατά τα τελευταία 20 χρόνια, αποκάλυψε η Ινδή υπουργός αρμόδια για οικογενειακά θέματα, Pενούκα Tσοουντούρι, που χαρακτήρισε την κατάσταση ως «εθνική κρίση».
Οι γυναίκες θεωρούνται «παθητικό» για μια οικογένεια κυρίως λόγω της παράδοσης του προικώου, που θέλει τους γονείς της νύφης να πληρώνουν μετρητά και άλλα αγαθά στην οικογένεια του γαμπρού προκειμένου να την παντρέψουν.
Αντιθέτως, οι άντρες θεωρούνται πιο χρήσιμοι, αφού κερδίζουν το ψωμί της οικογένειας, παρά το γεγονός ότι οι κοινωνικές προκαταλήψεις και ανισότητες εμποδίζουν τις γυναίκες να δουλέψουν ή να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τη UNICEF, στην Ινδία γεννιούνται κάθε ημέρα περίπου 7.000 κορίτσια λιγότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, λόγω των αμβλώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθεί το φύλο τους πριν από τη γέννα ή λόγω στυγνής δολοφονίας του βρέφους μόλις γεννηθεί και διαπιστωθεί ότι είναι κορίτσι.
Ακόμη πιο φρικτές είναι οι απάνθρωπες πρωτόγονες μέθοδοι των παιδοκτόνων γονέων, που ρίχνουν άμμο ή πηχτό μείγμα καπνού στις αναπνευστικές οδούς των βρεφών προκαλώντας ασφυξία, τα θάβουν κάτω από τη γη σε ερμητικά κλεισμένα πιθάρια, ή τα κρεμούν ανάποδα από δέντρα μέχρι να ξεψυχήσουν.

Εκστρατεία.
Το φαινόμενο αυτό απασχολεί έντονα την ινδική κυβέρνηση, που προσπαθεί μέσω εκστρατείας πληροφόρησης να αποτρέψει αυτούς τους θανάτους, ωστόσο, η ινδική παράδοση και κουλτούρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει ταχύρρυθμα. «Όταν κανείς επισκέπτεται έναν ναό εξακολουθεί να παίρνει την ευλογία: Είθε να αποκτήσεις πολλούς γιους», δηλώνει η Tσοουντούρι, που επισημαίνει ότι η πρακτική της παιδοκτονίας είναι πιο προσφιλής μεταξύ των μορφωμένων Ινδών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 15/12/2006 8:30:03 π.μ.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki