Sunday 6 February 2011

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Τα σκευάσματα της εναλλακτικής ιατρικής μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Η είδηση βασίστηκε σε έρευνα αυστραλών γιατρών που εξέτασε τις ανεπιθύμητες ενέργειες που προκλήθηκαν σε παιδιά από οδηγίες και σκευάσματα της λεγόμενης συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής (CAM). Στην έρευνα αναφέρθηκαν 39 περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών από την επιλογή της «θεραπείας» της εναλλακτικής ιατρικής συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων θανάτων. Οι ερευνητές επισήμαναν πως οι γονείς εμπιστεύονται την εναλλακτική ιατρική (η CAM για παιδιά περιλαμβάνει βότανα, διατροφικά συμπληρώματα, βελονισμό, μασάζ, φυσικοπαθητική ιατρική, ομοιοπαθητική και χειροπρακτική) γιατί την αντιλαμβάνονται ως πιο ασφαλή. 
Η έρευνα όμως, που διεξήχθη από το νοσοκομείο Royal Children’s και από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, τονίζει πως επειδή κάτι δεν είναι φτιαγμένο από άνθρωπο δεν σημαίνει πως είναι και ασφαλές και καταλήγει πως η εναλλακτική ιατρική σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαθιστά την κλασική ιατρική.

Πηγή: Forma – Φεβρουάριος 2011 – Τεύχος 96

«Εθελοντής Γείτονας»

Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Εθελοντή Γείτονα» μπορεί κάποιος να βοηθήσει μία γιαγιά ή έναν παππού στην πολυκατοικία ή τη γειτονιά του.

Σε περίπτωση άμεσης και έκτακτης ανάγκης του ηλικιωμένου η Γραμμή Ζωής θα επικοινωνήσει με τον «Εθελοντή Γείτονα» για να σταθεί δίπλα του μέχρι να φτάσει η απαραίτητη βοήθεια. 
Επιπλέον, εάν το επιθυμεί, μπορεί να συνεισφέρει διαθέτοντας μέρος του ελεύθερου χρόνου του κρατώντας του παρέα ή διευκολύνοντάς τον σε θέματα της καθημερινότητας του (ψώνια, φάρμακα κτλ).

Ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 60 ετών υποφέρει από μοναξιά. 
Σήμερα μπορεί κάποιος να νιώθει μοναξιά ακόμα και εάν στη γειτονιά του ξέρουν όλοι το όνομά του. 
Η συνεισφορά μέσα από το πρόγραμμα «Εθελοντή Γείτονα» είναι ανεκτίμητη για τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, τους οποίους ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι συνθήκες τους έχουν εξαναγκάσει να ζουν στην απομόνωση. 

Εάν θέλεις να γίνεις Εθελοντής Γείτονας επικοινώνησε με τη Γραμμή Ζωής στα τηλέφωνα 2106990885, 6917125 ή στο info@lifelinehellas.gr

Μεσογειακή Διατροφή και Έλληνες Έφηβοι; Καμιά σχέση!!

Ο τομέας Υγείας γνωστού ΙΕΚ  προχώρησε σε έρευνα σε γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας προκειμένου να ενημερωθούμε για τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων της χώρας μας σήμερα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
  1. Μόλις το 10 % λαμβάνει πρωινό πρωινό και τις 7 (ή 6) ημέρες της εβδομάδας.
  2. Το 52% επιλέγει ως βασικό πρωινό ρόφημα τον καφέ.
  3. Παρόλο που το 97% καταναλώνει δεκατιανό (κολατσιό), το 60% από το συγκεκριμένο ποσοστό επιλέγει να αγοράσει κάτι από το κυλικείο του σχολείου και μόλις το 11% καταναλώνει κάτι που προετοιμάστηκε στο σπίτι!
  4. Το 20% δήλωσε πως το γεύμα του περιλαμβάνει κρέας καθημερινά και το 60% 3 με 4 φορές εβδομαδιαίως!
  5. Τα όσπρια για ένα ποσοστό του 20% (παρακαλώ) είναι κάτι… άγνωστο αφού περιλαμβάνονται στο γεύμα τους 1 φορά τον μήνα.
  6. Τα ζυμαρικά για το 69% αποτελεί γεύμα για τις 3 ή 4 φορές της εβδομάδας!
  7. Μόλις και μετά… βίας, υφίσταται η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αφού fun δηλώνουν μόλις το 3%.
  8. Για το 50%, τα γλυκά αποτελούν «απαραίτητο» συμπλήρωμα του γεύματος 3με 4 φορές την εβδομάδα!
  9. Το 15% λέει ναι στην κατανάλωση αλκοόλ 3 με 4 φορές εβδομαδιαίως.
  10. Στην ερώτηση: είστε καπνιστής; Θετικά απάντησε το 28% !
  11. Παρόλο που το 93% των εφήβων προτιμά το σπιτικό φαγητό, το 18% δεν έχει την δυνατότητα να το απολαύσει γιατί δεν… υπάρχει!
Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η διατροφή μας δεν έχει καμιά σχέση με τη Μεσογειακή Διατροφή και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής στους Έλληνες... καλά κρατεί!!

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki