Friday 22 April 2011

Το χαμομηλάκι σάς εύχεται Καλή Ανάσταση :-)

Το χαμομηλάκι σάς εύχεται Καλή Ανάσταση :-)

- Οι ευχές των φίλων μας -

"Sharing" - «Mοιρασμένα» του Salah Ghuwedr

Καλή Ανάσταση και στην Λιβύη

Ένα δεκάχρονο κορίτσι και ο οκτάχρονος αδελφός της μοιράζονται ένα ζευγάρι παπούτσια για να πηγαίνουν στο σχολείο. Μια μέρα, το σπίτι τους βομβαρδίζεται.


Αυτό λαμβάνει χώρα στην ειρηνική ύπαιθρο της Τζαμαχιρία στη Λιβύη. Ένας χωρικός ζει εκεί σε συνθήκες ειρήνης με τη σύζυγό του, την κόρη του, και το γιος του. Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και ζουν σε πλήρη αρμονία με τους γονείς τους έως την ημέρα ... που ακούγεται το κροτάλισμα των σφαιρών....


Λιβύη 2010, 16mm , Έγχρωμο: 11 '
Σκηνοθεσία: GHUWEDR Salah
Ηθοποιοί: Lamis Sadeg, Mahmod Gweder
Δ. Φωτογραφίας: Evangelos Vlachakis
Ηχος: David Tomlinson


A ten year old girl and her eight-year old brother share a pair of shoes to go to school. One day, their house is bombed.

This takes place in a peaceful Jamahiriya Libyan countryside. A peasant lives there in peace with his wife, his daughter, and his son. The children go to school and live totally fulfilled with their parents until the day... when bullets crackle. That created havoc in the family: one dead and two crippled.

Libya 2010, Colour: 11'
Direction: Salah GHUWEDR
Cast: Lamis Sadeg, Mahmod Gweder
Photography: Evangelos Vlachakis
Sound: David Tomlinson


Έκθεση για το Βυζάντιο σε μουσείο της Ουάσιγκτον το 2013

Σε μουσείο στην Ουάσιγκτον θα παρουσιαστεί μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο το 2013 με εκθέματα που θα προέρχονται απο τρία μεγάλα μουσεία της χώρας (Βυζαντινό και Χριστιανικό Αθηνών, Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και Μουσείο Μπενάκη) αλλά και εφορείες Βυζαντινών αρχαιοτήτων. 
Η έκθεση αναδεικνύει
την ελληνικότητα του Βυζαντίου
Η έκθεση θα παρουσιαστεί και σε μια ακόμη πόλη των ΗΠΑ για την οποία το ΥΠΠΟΤ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση.
Η έκθεση αναδεικνύει την ελληνικότητα του Βυζαντίου, θα είναι αρθρωμένη πάνω σε ένα χρονολογικό καμβά ο οποίος καλύπτει όλη τη βυζαντινή περίοδο ( 330 - 1453) και επιτρέπει την παράλληλη ανάπτυξη ειδικών θεμάτων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως: η υποδοχή και η αφομοίωση της αρχαίας ελληνικής τέχνης, η συμβολή των ελληνικών κειμένων στην ανάπτυξη της παιδείας, η κωδικοποίηση της υστερορωμαϊκής νομοθεσίας, η θέση της γυναίκας στη βυζαντινή κοινωνία κ.α..
Με την έκθεση επιχειρείται μια «περιήγηση» του επισκέπτη σε επιλεγμένα κέντρα της βυζαντινής αυτοκρατορίας όπως η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Θήβα, η Άρτα, η Κόρινθος, ο Μυστράς, η Ρόδος και η Κρήτη, με σκοπό και την τουριστική προβολή τους.
Την εκθεσιακή διαδρομή προσανατολίζουν οι δυο καθοριστικές για την φυσιογνωμία της αυτοκρατορίας παράμετροι: η ελληνική γλώσσα ως φορέας πολιτισμού και μνήμης και ο διάλογος της αυτοκρατορικής εξουσίας με την εκκλησία.
Για τη διοργάνωση της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί από την άνοιξη έως το τέλος του 2013, έχει συγκροτηθεί άμισθη δωδεκαμελής επιστημονική επιτροπή στην οποία μετέχουν η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας, η διευθύντρια βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων, οι διευθυντές των τριών μουσείων, η διευθύντρια του ΕΚΕΒΥΜ, καθηγητές πανεπιστημίου, καθώς και άλλα στελέχη του υπουργείου.
Το κόστος της έκθεσης θα καλυφθεί στο σύνολό του από χορηγούς ένας εκ των οποίων είναι και ο ΟΠΑΠ, ενώ τη διαχείριση του συνολικού ποσού θα έχει η δωδεκαμελής επιστημονική επιτροπή.
Οι χορηγίες καλύπτουν αποκλειστικά το κόστος διοργάνωσης της έκθεσης και συγκεκριμένα: ποσό περίπου 50% του συνολικού κόστους θα διατεθεί για τα

ELIZA - Σπάσε τη σιωπή

photo-historyΠολλές φορές λέμε ότι η σιωπή είναι χρυσός. Όχι όμως σε αυτή την περίπτωση. 
Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας σε εγκληματικές πράξεις.

Τα παιδιά έρχονται στον κόσμο για να τον κάνουν καλύτερο, με το γέλιο τους, τα όνειρά τους και την αστείρευτη ζωντάνια τους. Εμείς με τη σειρά μας είμαστε υπεύθυνοι να τα προστατεύουμε και να τους δίνουμε χώρο να ανθίσουν και να μεγαλουργήσουν.

Εμείς, οι μεγάλοι, γνωρίζουμε το σωστό από το λάθος. Εμείς είμαστε οι δυνατοί αλλά έχουμε την υποχρέωση να χρησιμοποιούμε αυτή τη δύναμη σωστά, προς όφελος και όχι εις βάρος των παιδιών! 
Πρέπει να καταγγέλλουμε γεγονότα που έχουν πέσει στην αντίληψη μας και να μη γυρνάμε το κεφάλι. Να ενημερωθούμε σωστά για την κακοποίηση και να ενημερώσουμε με τη σειρά μας και τους οικείους μας. 
Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να τον κάνουμε πιο όμορφο και πιο ασφαλή για όλα τα παιδιά.

"Πόσες φορές μπορεί ένας άνθρωπος να γυρίσει το κεφάλι του και να προσποιηθεί ότι απλά δεν είδε;  "
"Blowing in the Wind  " από τον Bob Dylan

«Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις με ένα τηλεφώνημα. 
Σήμερα όχι Αύριο»
mazi-grammi

Ποιά είναι η Ελίζα;

Tι είναι το SILVER ALERT

Το Silver Alert είναι ένα οργανωμένο σύστημα άμεσης και έγκαιρης δημόσιας κοινοποίησης και μετάδοσης πληροφοριών, που αφορά την εξαφάνιση ηλικιωμένων, οι οποίοι πάσχουν από τη Νόσο Alzheimer, άνοια ή άλλες διανοητικές αλλά και ψυχικές παθήσεις.

Η λειτουργία του Silver Alert, η οποία ήδη υφίσταται στο εξωτερικό, είναι ακριβώς η ίδια με τη λειτουργία του γνωστού σε όλους μας Amber Alert, με τη διαφορά ότι αφορά εξαφανίσεις ηλικιωμένων ατόμων. 
Με την ενεργοποίηση ενός Silver Alert υπάρχει η άμεση, έγκαιρη και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων που μέχρι σήμερα γίνεται μόνο από εθελοντές τοπικών συλλόγων και Ιστολόγια.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι ειδικά για έναν ηλικιωμένο ο οποίος συνήθως ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή ή πάσχει από γεροντική άνοια ή Alzheimer κλπ, ο χρόνος είναι πολύτιμος. 
Με τη λειτουργία του Silver Alert και τη βοήθεια των ΜΜΕ (τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, internet κλπ) και άλλων Φορέων (Υπουργεία, Αττική Οδός κλπ) ο χρόνος έναρξης της αναζήτησης θα ελαχιστοποιηθεί και μπορεί να αποβεί σωτήριος.
Ήδη έχει δοθεί στη διάθεσή μας από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η τηλεφωνική γραμμή 1065 για αναγγελία εξαφάνισης ηλικιωμένων.
Το ιστορικό
Το 2004, στην Ατλάντα των ΗΠΑ, εξαφανίσθηκε η 68χρονη Mattie Moore που έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οκτώ μήνες μετά την εξαφάνιση της, το σώμα της βρέθηκε σε απόσταση 500 μέτρων από το σπίτι της. 
Η τραγωδία τάραξε την τοπική κοινωνία η οποία ζήτησε την άμεση δημιουργία ενός συστήματος

Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα...
Great and Holy Friday

Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα... 
Κ. Βάρναλη: Ο πόνος της Μητέρας

Great and Holy Friday

θεριά οι ανθρώποι, δεν μπορούν το φως να το σηκώσουν.
..............................................................................................
Χίλιες φορές να γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki