Thursday 28 April 2011

Τα παιδιά της νύχτας

Αυτά τα παιδιά, της νύχτας, αγαπούν πραγματικά το σχολείο. Γιατί θυσιάζουν γι' αυτό όλο τον ελεύθερο χρόνο τους. 
«Η Ζωή είναι ωραία! Αλλά, δυστυχώς, τα 'χει με άλλον»... Την ώρα που τ' άλλα ανέμελα παιδάκια βγαίνουν βόλτα στις πλατείες, στα καφέ και στα μπαράκια, εκείνο μόλις έχει σχολάσει απ' τη δουλειά και τρέχει σαν τον Βέγγο να προλάβει. 
Ανήλικα στη μαύρη εργασία,
σε δουλειές του ποδαριού.
Για να μην πάρει πάλι απουσία την πρώτη ώρα στο εσπερινό σχολείο. Πάντα με την ψυχή στο στόμα. 

Εφτά χιλιάδες παιδιά πάνε στα 92 Γυμνάσια, τα Εσπερινά. Άλλα τόσα, στα 17 Λύκεια. Έντεκα χιλιάδες στα νυχτερινά επαγγελματικά. Ανήλικα στη μαύρη εργασία, σε δουλειές του ποδαριού. Μετανάστες δεύτερης γενιάς. Αλλά και μεγάλοι άνθρωποι που δεν το βάζουν κάτω. Έστω και τώρα, στα γεράματα, βρίσκουν το κουράγιο για να μάθουν γράμματα. Αυτά τα παιδιά, της νύχτας, αγαπούν πραγματικά το σχολείο. Γιατί θυσιάζουν γι' αυτό όλο τον ελεύθερο χρόνο τους.
Χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη, βιβλιάριο ενσήμων ή κάρτα ανεργίας για να πας Εσπερινό. Τώρα όμως απολύουν παντού. Ποιος δίνει βεβαίωση και ένσημα για τη μαύρη εργασία; Αν δεν συμπληρώνεις μεροκάματα για να βγάλεις κάρτα ανεργίας,

Τα παιδιά γράφουν ιστορίες - «Ήταν κάποτε ένα παιδάκι...»

ΠΑΙ∆ΙΚΗ ∆ΙΑ∆ΙΚΤΥΑΚΗ ∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΜΕ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑ∆ΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


«Ήταν κάποτε ένα παιδάκι που ήθελε να βγει βόλτα µε τον µπαµπά ο µπαµπάς του δεν το άφηνε και το παιδάκι προσπαθούσε να τον πείσει να βγούνε βόλτα, και τότε ο µπαµπάς του είπε όχι και το παιδάκι έβαλε τις γκρίνιες και ο µπαµπάς δεν µπορούσε άλλο και πήγαν και περάσανε φανταστικά...».

Η Ελια, ετών έξι, δεν έχει ώρα για πολλές κουβέντες. Σκυµµένη πάνω στο γραπτό της, προσπαθεί να κόψει και να κολλήσει δίπλα στις ιστορίες, που έγραψε και έστειλε ηλεκτρονικά στο (διαδικτυακό) e-περιοδικό bookbook.gr, τις εικόνες που έβλεπε στο σάιτ.

Κάθε εικόνα και µια ιστορία. Μια δική της ιστορία. Πολλές εικόνες (ανέβαιναν επί 13 ηµέρες), πολλές µικρές ιστορίες που εκείνη προσπάθησε να τις συνδέσει σε µία. Τη ρωτάς, χαµογελάει και συνεχίζει να κολλάει κοιτώντας πού και πού τη µητέρα της που είναι µέσα στην αίθουσα.
Γιατί η διαδικτυακή της επικοινωνία µε το ηλεκτρονικό περιοδικό bookbook είχε

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τον αλκοολισμό
Underage drinking: Talking to your teen about alcohol

Καθώς τα παιδιά σας θα μεγαλώνουν, θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές συζητήσεις, οι οποίες μπορεί, μεν, να μην είναι  ιδιαίτερα εύκολες, είναι όμως, δε, απαραίτητες....
Το να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον  αλκοολισμό και τους κινδύνους που κρύβει το ποτό, είναι μια συζήτηση που είναι καλύτερα να γίνει νωρίτερα παρά αργότερα.

Κάντε τη διαφορά: Μιλήστε με το παιδί σας για το αλκοόλ

Underage drinking:
Talking to your teen about alcohol
Υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα σας διευκολύνουν να κάνετε αυτήν την συζήτηση αποτελεσματικά, χωρίς να αισθανθεί κανείς σας άβολα.
Κατ' αρχάς, καλό θα ήταν να μιλήσετε στα παιδιά σας σε μικρή ηλικία και με την κατάλληλη γλώσσα, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν. Για παράδειγμα, δε μπορούμε να μιλήσουμε με τον ίδιο τρόπο για την οδήγηση υπό την επήρεια του αλκοόλ ή το μεθύσι   σε ένα παιδί εννέα χρόνων και  σε ένα δεκαεπτάχρονο.

Από τα πρώτα σχολικά του χρόνια το παιδί θα ακούσει στο σχολείο από τους συμμαθητές του για

Οι «μπόμπες» σκοτώνουν τους ανηλίκους
Πίνουν ακόμα και 12χρονα (!!)
Kids and Alcohol - The Health Effects of Teen Alcohol Use

Μόλις το 2% των νυχτερινών κέντρων ελέγχεται κάθε χρόνο. Ακόμα και μεταλλικό χρώμα αυτοκινήτου (!) έχει εντοπιστεί μέσα σε ποτά. Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες

Μια βιομηχανία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί στον κόσμο της νυχτερινής διασκέδασης με κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Τα νοθευμένα ποτά και η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους λαμβάνουν, πλέον, τρομακτικές διαστάσεις.

Σε οξεία δηλητηρίαση από το αλκοόλ ο θάνατος της 16χρονης

Το τραγικό περιστατικό του θανάτου της 15χρονης
στην Κρήτη τα ξημερώματα του Σαββάτου
έφερε για ακόμη μία φορά στην επιφάνεια
το πρόβλημα της ανυπαρξίας ελέγχων
για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Kids and Alcohol
The Health Effects of Teen Alcohol Use
Όπως επισημαίνει ο χημικός του «Δημοκρίτου» κ. Νίκος Κατσαρός, κάθε χρόνο ελέγχεται από το Γενικό Χημείο του Κράτους μόλις το 2% των μπαρ και καταστημάτων που
λειτουργούν στη χώρα, ενώ οι έλεγχοι προκύπτουν από τις ελάχιστες δειγματοληψίες που πραγματοποιεί στις εφόδους του για φορολογικούς λόγους το ΣΔΟΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έχει αποδειχθεί, σε τουριστικά νησιά πωλούνται έως και 100% νοθευμένα ποτά, με τα πιο επίφοβα για νοθεία να θεωρούνται

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki