Saturday 21 May 2011

Ένας βιολιστής στο μετρό…
Joshua Bell: Too Busy to Stop and Hear the Music

«Σε ένα συνηθισμένο περιβάλλον, σε μια ακατάλληλη ώρα, αντιλαμβανόμαστε το ωραίο; Σταματάμε για να το ευχαριστηθούμε; Αναγνωρίζουμε το ταλέντο σε ένα μη-αναμενόμενο περιβάλλον;» 
.
Όπως θα δείτε και στο video που ακολουθεί, ένας άντρας  ξεκίνησε να παίζει το βιολί του σε κεντρικό σταθμό του μετρό. Έπαιξε για περίπου 45 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτών των 45 λεπτών, δεδομένου ότι ήταν ώρα αιχμής, πέρασαν από μπροστά του αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι πηγαίνοντας στη δουλειά τους.  

Περισσότερο από όλους τους περαστικούς,
ασχολήθηκε μαζί του ένα αγόρι, περίπου τριών χρονών...
Τρία λεπτά μετά την έναρξη της μουσικής, ένας μεσήλικος κύριος παρατήρησε ότι υπήρχε ένας μουσικός που έπαιζε βιολί, τον κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα και συνέχισε το βιαστικό του βηματισμό. Ένα λεπτό αργότερα, ο βιολιστής εισέπραξε το πρώτο του δολάριο, από μια κυρία που το πέταξε στο καπέλο του καθώς περνούσε από μπροστά του χωρίς να σταματήσει καθόλου. Λίγο αργότερα, κάποιος ακούμπησε στον τοίχο και τον άκουσε για λίγο, αλλά μετά κοίταξε το ρολόι του και έφυγε βιαστικός.
Περισσότερο από όλους τους περαστικούς, ασχολήθηκε μαζί του ένα αγόρι, περίπου τριών χρονών, το οποίο ήθελε να σταματήσει για να ακούσει, αλλά η μητέρα του το τράβηξε για να συνεχίσουν τη διαδρομή τους. Το παιδί κοιτούσε συνεχώς προς τα πίσω καθώς απομακρυνόταν. Το ίδιο επαναλήφθηκε και με άλλα παιδιά και τους γονείς τους, οι οποίοι, χωρίς καμία εξαίρεση, τα τράβαγαν για να συνεχίσουν το δρόμο τους. Στα 45 λεπτά μουσικής, συνολικά σταμάτησαν για να ακούσουν μόνο 6 άνθρωποι, ενώ περίπου 20 άνθρωποι έριξαν λεφτά στο καπέλο καθώς συνέχιζαν να περπατούν, χωρίς να ελαττώσουν την ταχύτητα τους. Η συνολική είσπραξη ήταν 32 δολάρια. Όταν η μουσική σταμάτησε και υπήρξε σιωπή, κανείς δεν το πρόσεξε. Κανείς δε χειροκρότησε, ούτε υπήρξε κανενός άλλου είδους αναγνώριση.
Αυτό που δεν ήξερε κανείς ήταν ότι ο συγκεκριμένος βιολιστής ήταν ο Joshua Bell, ένας από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου, και έπαιζε με ένα βιολί Stradivarius αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων, κατασκευασμένο από τον ίδιο τον Antonio Stradivari το 1713. Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Joshua Bell έπαιξε σε ένα κατάμεστο θέατρο της  Βοστώνης και η τιμή ενός κάτω-του-μετρίου εισιτηρίου ήταν 100 δολάρια. Ο Bell αμείβεται με περίπου 1000 δολάρια το λεπτό!
Το συγκεκριμένο πείραμα,  οργανώθηκε από την εφημερίδα Washington Post, ως μέρος μιας κοινωνικής μελέτης περί του τι εκλαμβάνουμε ως σημαντικό, τι μας αρέσει, και σε τι δίνουμε προτεραιότητα. Η γενική περιγραφή του πειράματος ήταν: «Σε ένα συνηθισμένο περιβάλλον, σε μια ακατάλληλη ώρα, αντιλαμβανόμαστε το ωραίο;  Σταματάμε για να το ευχαριστηθούμε; Αναγνωρίζουμε το ταλέντο σε ένα μη-αναμενόμενο περιβάλλον;» 
Δείτε το video παρακάτω, μιας και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον...

Η ανάπτυξη της ομιλίας στα παιδιά
Language Development In Children

Λίγα πράγματα προσδίδουν τέτοια μαγεία στη ζωή όση η πρώτη λεξούλα που θα βγει από το στόμα του μωρού μας. Από τη μια στιγμή στην άλλη, το μωρό μεταμορφώνεται σε ένα λιλιπούτειο ανθρωπάκο ικανό να επικοινωνήσει τα «θέλω» και τις ανάγκες του μέσα από τη γλώσσα. 

Κι όμως, τελικά δεν είναι απλώς θέμα... μαγείας, αφού το μωρό δούλεψε σκληρά όλο αυτό τον καιρό, προπονήθηκε συστηματικά για πολλούς μήνες μέχρι να κατακτήσει τον υπέροχο κόσμο των λέξεων και της επικοινωνίας. 

Language Development In Children

Αμέσως μόλις γεννηθεί το μωράκι σας, το πρώτο κλάμα σηματοδοτεί την έναρξη της ικανότητας επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Πρέπει όμως να περάσει ένας χρόνος για να καταφέρει να πει την πρώτη του λεξούλα - έναν ήχο κατανοητό από τους ανθρώπους γύρω του. Πρώτα προσπαθεί να επικοινωνήσει μέσα από το κλάμα, στη συνέχεια χρησιμοποιεί τις εκφράσεις του προσώπου και τις κινήσεις των χεριών του μέχρι να παράγει τον πρώτο του ήχο. Το μωρό σας είναι ένα πλάσμα πολύ κοινωνικό και απορροφά σαν σφουγγάρι τις πληροφορίες και τα ερεθίσματα που το βομβαρδίζουν καθημερινά μέσα από αυτή την υπέροχη συμβίωση με τους γονείς του. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους.

Ο ήχος οδηγεί στη λέξη!

Για να μιλήσει, το παιδί μιμείται. Και για να μιμηθεί, πρέπει να ακούει καλά. Οι επιστήμονες δέχονται ότι το αυτί αναπτύσσεται πρώτο από τα υπόλοιπα αισθητήρια όργανα. Το έμβρυο ακούει και ανταποκρίνεται στους ήχους της μαμάς του. Κατά συνέπεια, το γέλιο, η τρυφερή ομιλία και τα νανουρίσματα που τραγουδάτε... 

Οι νέοι γονείς δεν έχουν υγιεινό τρόπο ζωής
Study finds parents have fewer healthy habits

Το να είσαι νέος γονέας τελικά είναι κακό για την υγεία σου… 
Σε μια μελέτη σε πάνω από 1500 γονείς νέα ηλικίας, μέσο όρο 25 ετών, αναφέρθηκε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανθυγιεινής τροφής, με περισσότερες θερμίδες σε αντιδιαστολή με συνομήλικους που δεν ήταν γονείς. 
Study finds parents have
fewer healthy habits
Οι μητέρες είχαν κατά κανόνα μεγαλύτερο ΒΜΙ και μαζί με τους πατεράδες ανέφεραν πολύ λιγότερη φυσική δραστηριότητα, από αυτούς που δεν είχαν ακόμη παιδιά.
Το θέμα της υγιεινής συμπεριφοράς δεν αφορά μόνο στους γονείς αλλά πολύ περισσότερο στα παιδιά όπου για λόγους μιμητικούς ενσωματώνουν στην φιλοσοφία τους ανθυγιεινά πρότυπα ζωής, με κακό και πολύ φαγητό, καθώς και με ελάχιστη φυσική δραστηριότητα.
Είναι προφανές ότι οι γονείς αναγκάζονται μετά την τεκνοποίηση να κλείνονται σπίτι, για την φροντίδα των παιδιών, μειώνοντας έτσι την φυσική τους δραστηριότητα και να τρώνε γρήγορα φαγητά, κάτι που δεν εξυπηρετεί την υγεία τους. 
Η λύση είναι κατά αρχήν να συνειδητοποίηση το πρόβλημα και να βάλει στη ζωή του μικρούς και εφικτούς στόχους, ώστε να βελτιωθεί η εν γένει συμπεριφορά του, κάτι που θα βοηθήσει και στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. 
Μια καλή αρχή είναι το παιχνίδι με τα παιδιά έξω από το σπίτι, σε μια λογική οικογενειακής άσκησης. Αυτό δυναμώνει τις ενδοοικογενειακές σχέσεις και ταυτόχρονα γυμνάζει αποτελεσματικά όλους.

Μμμμμμ... η μανούλα έφτιαξε Κρέπες!!
Man Crepes (crêpe) from Mad Hungry

Λίγος χυλός από αλεύρι αρκεί για να δημιουργήσετε μικρά, χορταστικά «θαύματα». Εύκαμπτη και λεπτή, η κρέπα είναι μια ελαφριά, απλή τηγανίτα γαλλικής έμπνευσης και γούστου, που μπορεί να γίνει γλυκιά ή αλμυρή και να καταναλωθεί ως ορεκτικό, κυρίως πιάτο ή επιδόρπιο. 

A crêpe  is a type of very thin pancake...

Man Crepes from Mad Hungry

Making crepes by accident

Οι κρέπες προέρχονται από τη Βρετάνη, μια περιοχή βορειοδυτικά της Γαλλίας, τότε όμως δεν τις γέμιζαν, τις έτρωγαν κυρίως σαν ψωμί. Με την πάροδο των χρόνων, η κατανάλωσή τους παύει να είναι αποκλειστικότητα των Γάλλων και γίνονται δημοφιλείς σχεδόν παντού. Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, αρχίζουν να τις γεμίζουν με γλυκές κυρίως λιχουδιές, μετατρέποντάς τις σε ένα φίνο επιδόρπιο.

Κρέπα σε 6 βήματα

Υλικά (για περίπου 8 κρέπες) • 2½ φλιτζάνια γάλα • 2 φλιτζάνια αλεύρι • 2 αυγά • 2 κου­ταλιές βού­­τυρο (και λίγο για το τηγάνι)
• 1/2 κουταλάκι αλάτι (για αλμυρές κρέπες) 
ή 1 κουταλάκι ζάχαρη (για γλυκές κρέπες)
 
Εκτέλεση
1. Βάζετε σε μπολ τα υλικά και το βούτυρο λιωμένο και... 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki