Sunday 22 May 2011

Η Μάχη της Κρήτης - Luftlandeschlacht um Kreta
Battle of Crete

Με την ονομασία αυτή έμεινε στην ιστορία η αεραποβατική επιχείρηση, που επιχείρησε η Ναζιστική Γερμανία κατά της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941 και η οποία έληξε δώδεκα μέρες μετά, την 1η Ιουνίου, με την κατάληψη της Μεγαλονήσου. 

Η Μάχη της Κρήτης έμεινε στην ιστορία ως ένα γεγονός
συνυφασμένο με την αντιστασιακή δράση
ενάντια στη γερμανική εισβολή.
Ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με πολλές πρωτιές σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Die Luftlandeschlacht um Kreta, auch Unternehmen Merkur, war eine Schlacht im Zweiten Weltkrieg und zugleich die erste große Luftlandeoperation der Geschichte. Nach der Einnahme Griechenlands im Verlauf des Balkanfeldzuges 1941 wurde das von alliierten Truppen verteidigte Kreta durch die deutsche Wehrmacht erobert und blieb bis 1945 besetzt.

Η απόφαση για την επίθεση στην Κρήτη ελήφθη από το Χίτλερ στις 25 Απριλίου 1941, λίγες μέρες μετά την παράδοση της ηπειρωτικής Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα, και έλαβε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ερμής» («Unternehmen Merkur»). Ήταν αμυντική και όχι επιθετική επιχείρηση, όπως αποδείχθηκε αργότερα.  
Οι Γερμανοί είχαν ως στόχο να εξασφαλίσουν τα νοτιοανατολικά τους νώτα, ενόψει της «Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα» (Εκστρατεία στη Ρωσία) και να εξορμήσουν στη Βόρεια Αφρική, με εφαλτήριο την Κρήτη, όπως πίστευαν οι Σύμμαχοι.

The Battle of Crete (German: Luftlandeschlacht um Kreta; Greek: Μάχη της Κρήτης) was a battle during World War II on the Greek island of Crete. It began on the morning of 20 May 1941, when Nazi Germany launched an airborne invasion of Crete under the code-name Unternehmen Merkur ("Operation Mercury"). Greek and Allied forces, along with Cretan civilians, defended the island

Το κλάμα του μωρού δεν «αγγίζει» την καταθλιπτική μητέρα
Depressed Mothers Respond Less To Crying Babies

«... οι νέες μητέρες με κατάθλιψη δεν είναι αρνητικές απέναντι στα μωρά τους. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν αντιδρούν ούτε θετικά ούτε αρνητικά».
Οι νεαρές μητέρες που έχουν κατάθλιψη δεν είναι πιο επιθετικές με τα μωρά τους, όπως πολλοί νομίζουν. Αντιθέτως, ο εγκέφαλός τους δεν αντιδρά σε αυτά και είναι σαν να μην τις «αγγίζει» ούτε καν... 

Τα σαθρά επιστημονικά θεμέλια του ρατσισμού
Life and Times of Sara Baartman the Hottentot Venus

Racial theories in physical anthropology, 1850-1918
 .
Η αναξιοπιστία και η ανακρίβεια του επιστημονικού λόγου πρέπει να θεωρούνται δεδομένες όταν δεν καταφέρνει -ή μάλλον, όταν δεν επιθυμεί- να διαφοροποιηθεί από την κυρίαρχη ιδεολογία και τις κοινωνικές ψευδαισθήσεις της εποχής. 

Πριν από δύο εβδομάδες παρουσιάσαμε την τραγική ιστορία
της «Αφροδίτης των Οτεντότων»
της νεαρής Αφρικανής Σάαρτζι, η οποία στις αρχές του 19ου αιώνα αναγκάστηκε να επιδεικνύει τα ογκώδη προκλητικά της οπίσθια και τη δήθεν «ζωώδη» φύση της σε κακόγουστες παραστάσεις, για κοινωνικά εξαθλιωμένους Ευρωπαίους θεατές.

Hottentot Venus
Αυτή η απροκάλυπτα ρατσιστική και σεξιστική αντιμετώπιση της Σάαρτζι δεν εκδηλώθηκε μόνο από αμόρφωτα και κοινωνικά αλλοτριωμένα άτομα, αλλά και... 

Μμμμμμ... η μανούλα έφτιαξε Ρολό Κιμά Γεμιστό!!
Stuffed Meat Loaf

Οι συνταγες της γιαγιας
Stuffed Meat Loaf

Το ρολό κιμά μπορούμε να το γεμίσουμε με διάφορα. 
Αυγά βραστά, καροτάκια ή άλλα λαχανικά, τυριά διάφορα ….φαντασία και όρεξη να’ χουμε.
Καιρό τώρα, ανακάλυψα την γέμιση που αρέσει στα παιδιά μου:

.
Τυρί-ζαμπόν-μανιτάρια...

Βραβείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο
1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου

Το βραβείο για το σχολικό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Το Παραμυθόδασος» κέρδισε το 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η ΕΕΠΦ και η Β’ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, στο πλαίσιο του διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση».

περισσότερα στο πράσινο χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki