Saturday 4 June 2011

Παιδικός Υποσιτισμός - Μια ντροπή για όλους μας...
Malnutrition kills 10 children every minute

Ένα διαρκές επείγον

Ο παιδικός υποσιτισμός αποτελεί αυτή τη στιγμή την πρώτη αιτία παιδικών θανάτων παγκοσμίως. Είκοσι εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, ενώ κάθε χρόνο 5.000.000 από αυτά πεθαίνουν εξαιτίας του. 

Malnutrition kills 10 children every minute


Οι ΓΧΣ δίνουμε μια συνεχή μάχη ενάντια στον υποσιτισμό, υλοποιώντας προγράμματα παροχής άμεσης επισιτιστικής βοήθειας σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών που πάσχουν από μέτριο και οξύ υποσιτισμό. Το 2009 περιθάλψαμε περισσότερα από 250.000 παιδιά στα θεραπευτικά επισιτιστικά κέντρα και στα κέντρα συμπληρωματικής σίτισης σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη με αυτό το διαρκές επείγον για όσο ακόμη χρειαστεί.

Τα παιδιά «ταξιδεύουν» στο Νίγηρα και βοηθούν παιδιά
Niger: war on malnutrition

Συμμέτοχα στο πρόβλημα του υποσιτισμού των παιδιών στο Νίγηρα θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν τα παιδιά της χώρας μας, μέσω διαδικτυακού παιχνιδιού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Μέσω του παιχνιδιού πρόκειται να γνωρίσουν το πρόβλημα και τους τρόπους αντιμετώπισης υποσιτισμού που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια συνομίληκοί τους και να τους βοηθήσουν.

Niger: A Day Working to Treat
Malnourished Children

Many mothers just do not know how good breast milk is for their babies, especially in the first six months. In Niger, for example, it is the custom to give babies water to drink in the hottest months, even if it has come from a polluted source, which is often the case.  

Το παιχνίδι με όνομα «...Και έφαγαν αυτοί καλύτερα» (www.msf.gr/playandlearn) δημιούργησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να βρεθούν στο Νίγηρα, να μάθουν για την προσπάθεια που κάνουν εκεί, να εξετάσουν υποσιτισμένα παιδιά σε κάποιο απ’τα νοσοκομεία του Νίγηρα ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών και να τα βοηθήσουν.
Το παιχνίδι ξεκινάει με την ετοιμασία των αποσκευών. Τα παιδιά πρέπει να ετοιμάσουν τις «διαδικτυακές» βαλίτσες τους επιλέγοντας τα πράγματα που θα τους χρειαστούν στο «ταξίδι» τους όπως βιβλιάρια εμβολίων, αντικουνουπικά και φάρμακα κατά της ελονοσίας.
Όπως δήλωσε η υπεύθυνη Τύπου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Μαρία Πασχούλα, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Στόχος του παιχνιδιού είναι να κάνει τα παιδιά των δυτικών χωρών συμμέτοχα στο πρόβλημα του υποσιτισμού. Να καταλάβουν με απλό και γλαφυρό τρόπο, μέσω εικόνων και πληροφοριών, πως παγκοσμίως πέντε εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από την έλλειψη φαγητού. Μέσω της διαδικτυακής περιήγησης, θέλουμε να ευαισθητοποιηθούν τα Ελληνόπουλα να μιλήσουν στους φίλους τους, στην οικογένεια τους για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνομίληκοί τους σε άλλες χώρες».
Ο υποσιτισμός είναι μείζον πρόβλημα του Νίγηρα. Τα παιδιά τρέφονται από τα αποθεματικά του σώματός τους, χάνουν πολύ βάρος και συνεπώς ο οργανισμός τους αδυνατεί να αντιμετωπίσει αρρώστιες όπως η μηνιγγίτιδα, η ελονοσία, η αναιμία. 

4-colour Mid-Upper Arm Circumference (MUAC) tape
click here  for a larger image
Οι γιατροί εφαρμόζοντας ένα ειδικό βραχιόλι που ονομάζεται MUAC στο μπράτσο των παιδιών διαπιστώνουν το βαθμό υποσιτισμού τους. Υπάρχει μια αντιστοιχία χρωμάτων με την κατάσταση του παιδιού, με το πράσινο να δείχνει το υγιές παιδί, το κίτρινο και το πορτοκαλί τη μέτρια μορφή υποσιτισμού, ενώ το κόκκινο τη σοβαρή κατάσταση υποσιτισμού.
Το διαδικτυακό αυτό παιχνίδι παρουσίασε η ομάδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Face to Face των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Παρουσιάσεις πρόκειται να ακολουθήσουν και σε άλλες πόλεις.

Πως θα μάθει το παιδάκι σας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα

Γύρω στα δύο χρόνια του παιδιού τους, και μερικές φορές νωρίτερα, οι γονείς ανυπομονούν να δουν το παιδί τους να μαθαίνει να χρησιμοποιεί το γιογιό ή την τουαλέτα.
Συχνά οι γονείς βιάζονται πάρα πολύ να δουν αυτή την εξέλιξη, όπως συχνά βιάζονται και ανησυχούν για κάθε βήμα στην ανάπτυξη του παιδιού τους. 
από paidiatre

Μην το κάνετε θέμα μέσα σας και γύρω σας
Η προοπτική του να πάει το παιδί «καθαρό» στον παιδικό σταθμό κάνει καμιά φορά το θέμα πιο επιτακτικό.
Όμως η μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα είναι μια διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη κατανόηση και ευαίσθητους χειρισμούς για να προχωρήσει απλά και χωρίς προβλήματα. 
Γιατί η πίεση και το άγχος τις πιο πολλές φορές επιβραδύνουν κατά πολύ την όλη διαδικασία. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ανυπόμονες οικογένειες, που άρχισαν νωρίς την εκπαίδευση της τουαλέτας, τα κατάφεραν τελικά πολύ αργότερα από άλλες οικογένειες που άρχισαν αφού το παιδί τους είχε κλείσει τα δύο χρόνια.

Οι όροι και οι λέξεις που οι επαγγελματίες χρησιμοποιούμε για την αγωγή τουαλέτας είναι συχνά «εκπαίδευση σφικτήρων» ή «εκπαίδευση στην τουαλέτα». Στην ουσία, η όλη διαδικασία υπερβαίνει κατά πολύ τη συμπεριφορά ή την εκπαίδευση των σφιγκτήρων γιατί συμμετέχουν σ’ αυτήν όλα τα συναισθηματικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας. Επίσης, είναι καλύτερα να μιλάμε για αγωγή και όχι για εκπαίδευση στην τουαλέτα, για να μην παρασυρόμαστε από την στενή έννοια που έχει καμιά φορά η εκπαίδευση. 

Οι όροι και οι λέξεις όμως που και οι γονείς χρησιμοποιούν για την αγωγή τουαλέτας έχουν πάρα πολύ συχνά μέσα του το ρήμα «καταφέρνω» και τις λέξεις «επιτυχία» ή «ατύχημα». Είναι σαν να είναι μια κοινωνική επιταγή που η οικογένεια, ο παιδικός σταθμός και καμιά φορά γιατροί και ψυχολόγοι το χειρίζονται σαν να πρόκειται για ακαδημαϊκή επιτυχία.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι ικανά να αρχίσουν την αγωγή στην τουαλέτα:... 

Δικογραφία σε βάρος 37χρονου για παιδική πορνογραφία

Λύσσαξαν οι ανώμαλοι... 

Δικογραφία με την κατηγορία ότι διακινούσε στο διαδίκτυο υλικό παιδικής πορνογραφίας σχηματίστηκε σε βάρος 37χρονου, κατοίκου Λάρισας.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στο πλαίσιο ερευνών εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του 37χρονου, ο οποίος με τη χρήση εξειδικευμένου προγράμματος διακινούσε αρχεία παιδικής πορνογραφίας.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν 40 αρχεία βίντεο και κατασχέθηκαν τρεις σκληροί δίσκοι με περιεχόμενο που εξετάζεται

--------------------------
inout

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως γυναίκα προς γυναίκα - Συμβουλές Ομορφιάς

Σε σένα, καλή μου φίλη, μιλάω τώρα.

Σε σένα, που ξυπνάς και βλέπεις κακοδιάθετα τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Που κάθε πρωί παρατηρείς καινούριες ατέλειες στο πρόσωπό σου, και η διάθεσή σου χαλάει όλο και περισσότερο. Που φεύγεις για τη δουλειά  σου έχοντας απλώσει στο δέρμα σου δυο τρεις κρέμες, ημέρας, ενυδατικές, σύσφιξης… και δε συμμαζεύεται. Που έχεις χρωματίσει τα μάτια σου με τρεις σκιές για να τους δώσεις έκφραση!!!  
Κάτσε λίγο και σκέψου… ποια έκφραση θα πάρουν τα μάτια σου με τις μπογιές; Τι είδους βάθος θα αποκτήσει το βλέμμα σου; Και πες πως απέκτησε. Αν αφαιρέσεις τα φτιασίδια χάνεται και το υποτιθέμενο βάθος. Δεν είσαι αληθινή, γι αυτό και η διάθεσή σου είναι χάλια. Και αυτό φαίνεται. Δεν ξεγελάς κανέναν.
.................Πολλές φορές στο παρελθόν αναρωτιόμουν, όταν έβλεπα πανέμορφες γυναίκες να είναι μόνες ή να τις διώχνουν από κοντά τους οι άντρες, οι σύντροφοί τους, για ποιο λόγο να συμβαίνει αυτό. 
Μα είναι μια κούκλα, σκεφτόμουν, είναι διάσημη, πλούσια…. Τι άλλο ήθελε εκείνος;
...................Τώρα καταλαβαίνω ότι αυτή η κούκλα δεν ήταν αληθινή ή μάλλον ήταν μόνο μια κούκλα, μια όμορφη που κοιτάζοντας τον πρωινό καθρέφτη έβλεπε μόνο τον εαυτό της.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki