Saturday 25 June 2011

Φτώχεια και Κοινωνικός Αποκλεισμός στην Ελλάδα
Getting out of Poverty - Athina - Greece

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Οι απολύσεις ανέβασαν το ποσοστό της ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του 2010, στο 11,8% ενώ σχεδόν οι μισοί Έλληνες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
(Τα στοιχεία σήμερα είναι δραματικά χειρότερα)


Το μέλλον είναι αβέβαιο όχι μόνο για τους ηλικιωμένους που βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται αλλά και για τους νέους ανθρώπους της χώρας, που βλέπουν τις προσπάθειες τους για μια καλύτερη ζωή, να πέφτουν στο κενό.
Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ παρουσιάζει τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων, που ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου βιώνουν την ίδια προβληματική κατάσταση και αντιμετωπίζουν το μέλλον με απαισιοδοξία.

CReatures
Δημοσιογραφική Ομάδα : Γιώργος Λαουνάρος, Θεοδώρα Βασιλοπούλου
Σκηνοθεσία -- Μοντάζ : Θοδωρής Πιρπίρογλου
Διεύθυνση Παραγωγής: Μπάμπης Σταμπούλογλου
Κάμερα : Αντρέας Σπερδούλης, Θοδωρής Πιρπίρογλου


In Greece, 20% of the population is at risk of poverty with an 'at risk of poverty' income threshold of 540 Euros per month. Athina, 46 years old, lost her job 6 months ago. Unemployed and living separated from her husband, she has to raise her 5 children. 
The social grocery store in Piraeus offers a temporary solution to her difficult financial situation. There, she can purchase basic products free of charge for a period of six months.

Σαν σήμερα, τα χαράματα της 25ης Ιουνίου 1925,
ο Θεόδωρος Πάγκαλος κηρύσσει δικτατορία
Theodoros Pangalos (general - dictator)

Πραξικόπημα με την επίκληση ηθικών αρχών και αξιών, 
του Ιακωβου Δ. Μιχαηλιδη 
στην Καθημερινή της 25.12.2009

Τα χαράματα της 25ης Ιουνίου 1925, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος ανέτρεψε πραξικοπηματικά την κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου και ανέλαβε την εξουσία. 

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, από δημοφιλής
και ικανός στρατιωτικός
μεταμορφώθηκε σε αυταρχικό δικτάτορα
Theodoros Pangalos (general -dictator)
Η στρατιωτική εκτροπή, στην οποία προχώρησε ο Ελληνας στρατηγός, έθεσε τέλος στην ακυβερνησία που ταλάνισε την ελληνική πολιτική σκηνή την επαύριον της μικρασιατικής τραγωδίας με την εναλλαγή στην εξουσία ανεμικών και ανίσχυρων κομματικών σχηματισμών, προερχομένων κατά κανόνα από την παράταξη των Βενιζελικών. 
Ο ίδιος ο Πάγκαλος εξαργύρωνε έτσι την άριστη φήμη που είχε αποκτήσει ως αξιωματικός, ιδιαίτερα μάλιστα όταν δημιούργησε σε ελάχιστο χρόνο από τα λείψανα του ελληνικού στρατού την περίφημη Στρατιά του Εβρου, οπλίζοντας παράλληλα με πολύτιμα επιχειρήματα την ελληνική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία που βρισκόταν στη Λωζάννη το 1923.

Με προκήρυξή του προς τον ελληνικό λαό την ίδια ημέρα, ο Πάγκαλος προσπάθησε να αιτιολογήσει την ενέργειά του. 
Αφού αποκάλεσε «αμαρτωλή» την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου, υποσχέθηκε «διοίκησιν χρηστήν, ισοπολιτείαν, ασφάλειαν και δικαιοσύνην» καθώς και πάταξη «άνευ οίκτου» των ποικιλώνυμων καταχραστών, «οι οποίοι κατακλέπτουσιν αναιδώς τον ιδρώτα του λαού».
* Φρούδες υποσχέσεις
Η επίκληση αμάχητων ηθικών κανόνων από τον δικτάτορα αποσκοπούσε στην εκτόνωση των... 

Helmut Schmidt: «H Ελλάδα είναι δική μας»

Αυτόν τον τίτλο έδωσε στο άρθρο - παρέμβασή του υπέρ της Ελλάδας ο οξύνους στα 91 του, πρώην Γερμανός Καγκελάριος Helmut Schmidt, που δημοσιεύθηκε στη εβδομαδιαία έγκυρη εφημερίδα Die Zeit, της οποίας είναι ο εκδότης.

Αυτές τις ημέρες όπου γίνεται λόγος για δισεκατομμύρια, θα πρέπει επίσης να παίξει ένα ρόλο και η δυόμισι χιλιάδων χρόνων ιστορία. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα της Δημοκρατίας – και της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού!
Το ιστορικό στέλεχος της Σοσιαλδημοκρατίας και επί 10 χρόνια καγκελάριος της Γερμανίας, με την ιστορικής σημασίας παρέμβασή του, λέει ωμά και απερίφραστα στους σημερινούς ηγέτες της Ευρώπης, ότι ο δρόμος της Ευρώπης περνάει από την Ελλάδα.

Παραθέτουμε αποσπάσματα:
« ...
Γι΄ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται – ακόμη και στην ακραία περίπτωση μιας χρεοκοπίας! – ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας μακράς πνοής. Το πρόγραμμα πρέπει να είναι προσανατολισμένο σε κατευθυντήριες ιδέες, όπως απασχόληση, παραγωγικότητα και λαϊκό εισόδημα. Θα πρέπει να ανοιχτεί στο έλληνες πολίτες μια προοπτική ευημερίας που θα πρέπει να προκύψει από συγκεκριμένα σχέδια. Για παράδειγμα την ενσωμάτωση της Ελλάδας σε μια στροφή στον τομέα της ενέργειας, έτσι ώστε να μπορεί να εξάγεται ηλιακή ενέργεια από την Αθήνα προς Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Όπως σχέδια για έργα υποδομών, βοήθεια από εταιρίες απασχόλησης, οι οποίες να απορροφήσουν ένα μέρος του τεράστιου ποσοστού της ανεργίας νέων.
...
Αυτές τις ημέρες όπου γίνεται λόγος για δισεκατομμύρια, θα πρέπει επίσης να παίξει ένα ρόλο και η δυόμισι χιλιάδων χρόνων ιστορία. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα της Δημοκρατίας – και της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού! Ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού βασίζεται στα έργα μεγάλων Ελλήνων. Χωρίς Όμηρο, χωρίς Σοφοκλή, τι θα είμαστε εμείς; Χωρίς Σωκράτη, Πλάτωνα, χωρίς Αριστοτέλη: Ή χωρίς Περικλή; Μπορεί μερικοί των σημερινών κορυφαίων στην Αθήνα να είναι διεφθαρμένοι, αλλά οι πρόγονοί τους και η ιστορία τους αξίζουν το σεβασμό.
Όποιος κάποτε έχει βιώσει το Ναό του Ποσειδώνα στο ακρωτήριο Σούνιο ή την Ακρόπολη, δεν θα το ξεχάσει ποτέ.»

To βρήκαμε στον Ακτιβιστή, πρωτότυπο στο Κεντρί

Στα ξεχωριστά παιδιά

Special Olympics World Summer Games
ATHENS 2011

Ολυμπία
Στο χώρο αυτό, και οι πέτρες μιλούν, 
αρκεί τη λαλιά τους να κατέχεις.

Στο χώρο αυτό, το χώμα είναι ζεστό,
αρκεί γονατιστός να το αγγίξεις.

Στο χώρο αυτό, η φλόγα αγρυπνεί,
αρκεί στο μεγαλείο της τη ματιά σου να γυρίσεις.

Στο χώρο αυτό, το ΕΥΓΕ αντηχεί,
αρκεί στην αντήχηση την ακοή σου να στήσεις.

Στο χώρο αυτό, η νίκη περπατά ξυπόλητη,
αρκεί τα 'χνάρια της να ψάξεις.
Στο χώρο αυτό, η δόξα με εσθήτα περιφέρεται,
αρκεί ανάργυρος στο στίβο να κατέβεις.
Στο χώρο αυτό, αλλιώς ο αγέρας σε τυλίγει,
αρκεί το πετσί σου να τον νιώσει.

Στο χώρο αυτό, αλλιώς ο ήλιος σε ντύνει,
αρκεί γυμνός απ' όλα να μείνεις.

Στο χώρο αυτό, αλλιώς οι παλμοί σου χτυπούν,
αρκεί στην καρδιά το χέρι να βάλλεις.
D.B.
30/04/2004

Χορηγός σίτισης των αθλητών και εθελοντών
των Special Olympics η Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει αναλάβει τη σίτιση των αθλητών και των εθελοντών των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics που ξεκινούν το Σάββατο 25 Ιουνίου στην Αθήνα.

Από τις 25 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου του 2011 θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα οι Special Olympics στους οποίους συμμετέχουν 7.000 Αθλητές με διανοητική ή σωματική αναπηρία από 180 χώρες του πλανήτη.

Οι αγώνες θεσπίστηκαν ύστερα από την πολύχρονη προσπάθεια ευαισθητοποιημένων ανθρώπων να υποστηρίξουν πρόσωπα με διανοητικές δυσκολίες στο άνοιγμά τους στην κοινωνία με τη βοήθεια του αθλητισμού.


Σήμερα δίνεται η ευκαιρία σε 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες από 180 χώρες του κόσμου, κυρίως μέσω του αθλητισμού, να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους, να ανακαλύπτουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες και με τους τρόπους αυτούς να αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη των κοινοτήτων τους.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki