Sunday 26 June 2011

Τα Πρότυπα και τα είδωλα της εποχής μας

Στο πλαίσιο του μαθήματος της έκφρασης-έκθεσης στο τμήμα Α2 ξεκινήσαμε να κάνουμε ένα διάλογο για τα πρότυπα και τα είδωλα. Ετέθησαν κάποια ερωτήματα και πήρα γραπτά κάποιες απαντήσεις των μαθητών μου. 

Αυξέντιος Καλαγκός,
ο γιατρός των φτωχών παιδιών!
Η έκθεση με αυτόν τον τρόπο βγήκε από τα στενά περιθώρια που αφήνουμε μέσα στην τάξη σε ένα δίωρο που δεν επέλεγε ποτέ ο μαθητής για να γράψει τις σκέψεις του. Το blog στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιήθηκε για να εκφραστούν σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας αλλά και τη στιγμή που θέλουν. Επίσης τα γραπτά τους πέρασαν από επεξεργασία και διόρθωση σε φάσεις.
Η καθηγήτρια
Μ. Πρεβεζάνου
Τα σημερινά είδωλα ποια χαρακτηριστικά έχουν και ποιες αρνητικές επιδράσεις ασκούν στους νέους;
Στη σημερινή εποχή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεχώς προβάλλουν είδωλα στους νέους τα οποία δε διακρίνονται για τα επιτεύγματα ή τις αρετές τους, αλλά οφείλουν την ύπαρξη τους στις καταναλωτικές ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.  

Στην πλειοψηφία τους τα είδωλα αυτά είναι άτομα αισθητικά αποδεκτά, όπως τα μοντέλα, όπου η εξωτερική εμφάνιση προβάλλεται περισσότερο από τη μόρφωση και την πνευματική καλλιέργεια. Έτσι ο νέος προσπαθώντας να μιμηθεί όσα του προβάλλονται από την τηλεόραση γίνεται επιφανειακός και μετατρέπεται σε άβουλο όργανο της.
Ακόμη συχνά προωθείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο ατομικισμός, η βία και η κερδοσκοπία, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η προσωπικότητα του  νέου που επιλέγει να ταυτιστεί με αυτά και να οδηγείται σε παρεκτροπές. Ο πιο δημοφιλής χώρος προβολής της βίας είναι τα γήπεδα, όπου οι οπαδοί των ομάδων από φανατισμό προβαίνουν σε συμπεριφορές βίας, ενώ όσον αναφορά την κερδοσκοπία και τον ατομικισμό προβάλλονται συνήθως πιο έμμεσα μέσω της συμπεριφοράς ορισμένων επιφανών προσώπων της τηλεόρασης, τους λεγόμενους τηλεαστέρες. Συνεπώς, η προώθηση προτύπων και ειδώλων από τα Μ.Μ.Ε αποσκοπεί στη χειραγώγηση της νεολαίας προς την υπηρέτηση καταναλωτικών σκοπών διαμορφώνοντας μια κοινωνία ανθρώπων όπου θα κυριαρχεί το υλιστικό πνεύμα.
Δέσποινα Κλούρα 

Γιατί προβάλλονται κίβδηλα πρότυπα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Ποιο σκοπό έχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης;
Στις μέρες μας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν συνεχώς με την προβολή ψεύτικων προτύπων. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πραγματοποιούν αυτήν την πράξη για διάφορους λόγους, οι οποίοι συνήθως ικανοποιούν συμφέροντα δικά τους ή και άλλων πιο ισχυρών ανθρώπων. Ένας από αυτούς τους λόγους είναι να μας εντυπωσιάσουν, πράγμα το οποίο συμβαίνει, ακολουθώντας μια
παραπλανητική μέθοδο η οποία περιέχει ψεύτικες ιδέες άρα και κίβδηλα πρότυπα. Επίσης με την παρουσίαση ψεύτικων ουσιαστικά προτύπων τα Μ. Μ. Ε. παρακινούν τον άνθρωπο και συγκεκριμένα τον καταναλωτή να ακολουθήσει το ίδιο καταναλωτικό πρότυπο με όλους τους άλλους καταναλωτές. Ακόμα με την προβολή λανθασμένων προτύπων μας ωθούν να αγοράσουμε τα προϊόντα που μας διαφημίζουν, επηρεάζοντας έτσι τη ψυχολογία μας και ελέγχοντας την κριτική μας σκέψη. Ένας τελευταίος λόγος και πολύ σημαντικός είναι ότι με την προβολή κίβδηλων προτύπων τα Μ. Μ. Ε. καταφέρνουν να μας μαζικοποιήσουν, ώστε να γίνουμε αθύρματα της εκάστοτε εξουσίας. Φυσικά όλα τα παραπάνω καθιστούν τα Μ. Μ. Ε. ικανά να αυξήσουν την αγορά των προϊόντων που μας προβάλλουν και κάτι πιο σημαντικό κατά την άποψη μου να χειραγωγήσουν τον άνθρωπο-καταναλωτή και να τον μετατρέψουν σε υποχείριό τους.
Πλάτωνας Μιχαήλοβιτς

Ποια είναι η σημασία των αληθινών προτύπων στις μέρες μας;
Η σπουδαιότητα των αληθινών προτύπων εκτός από αναμφισβήτητη είναι και καθ' όλα ζωτική. Τα πρότυπα, τα αληθινά τουλάχιστον, συμβάλλουν στην ηθική, πνευματική αλλά και κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου. Συγκεκριμένα κάθε άτομο όντας, ιδιαίτερα στο μεταίχμιο της παιδικής και ενήλικης περιόδου του προσπαθεί να χειραφετηθεί διεκδικώντας τη δημιουργική του έκφραση μέσα στην εποχή του αυτοματισμού και κάνοντας έντιμες επιλογές κόντρα στο πνεύμα του ωφελιμισμού της εποχής, προκειμένου να προσαρμοστεί κατάλληλα έπειτα στο κοινωνικό σύνολο αλλά και να διαμορφώσει την αυταξία του και να ξεχωρίσει.
Το πρότυπο αυτό που θεωρείται από κάθε άνθρωπο ξεχωριστά ως το τέλειο και καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση είναι αυτό που γαλουχεί το άτομο με τα «πρέπει» και τα «μη». Το αληθινό πρότυπο είναι αυτό που απεικονίζει τον λύκο λύκο  και τον κλέφτη κλέφτη, όπως έλεγε ο Αναγνωστάκης, μαθαίνοντας στο άτομο ότι δεν ζούμε σε ουτοπία και προκειμένου να επιβιώσει δεν θα πρέπει να καταντήσει άβουλο όργανο. Απεναντίας, πρέπει το άτομο μέσω του προτύπου να διατηρεί την πνευματική του εγρήγορση και να είναι ευφάνταστο, με τέτοιον τρόπο όμως που δεν θα μπει σε «καλούπια», αλλά θα έχει την δυνατότητα να αναπτύξει τον δικό του χαρακτήρα και τρόπο ζωής.
Πέτρος Ξενιός 

Ποια χαρακτηριστικά έχουν τα σημερινά είδωλα και ποιες αρνητικές επιδράσεις ασκούν στους νέους;
Κάθε γενιά έχει τα δικά της πρότυπα και είδωλα, τα οποία διαθέτουν κάποια χαρακτηριστικά. Τα  σημερινά είδωλα ,που προβάλλονται πιο συχνά, έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την εξωτερική τους ομορφιά, που δεν έχει κανένα ψεγάδι και  επιδιώκουν όλα τα μέσα να την τελειοποιήσουν, έτσι ώστε να φαίνονται τέλειοι στους υπόλοιπους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτά τα ινδάλματα δεν κατέχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, διότι δεν έχουν αναπτύξει και καλλιεργήσει τις γνώσεις τους. Αυτό τις περισσότερες φορές διακρίνεται, καθώς όταν μιλούν, χρησιμοποιούν φτωχό λεξιλόγιο. Παρόλα αυτά γίνονται ελκυστικά με την εμφάνιση. Επίσης τα περισσότερα από τα είδωλα είναι υψηλόμισθα όπως οι αθλητές, που για κάθε τους εμφάνιση παίρνουν υψηλές  απολαβές. Σε αυτήν την περίπτωση το εύκολο κέρδος είναι δελεαστικό. Επιπρόσθετα σχεδόν όλα τα είδωλα είναι οικονομικά επιτυχημένα και πλούσια, τα χρήματα τους όμως ξοδεύονται για την αγορά υλικών, το οποίο προβάλλει την αδυναμία τους για τη διαχείριση και τη χρήση τους. Επιπλέον, θα μπορούσαν και να χαρακτηριστούν καιροσκόποι και αμοραλιστές, για το λόγο ότι συχνά εμφανίζονται για να αρπάζουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν στο δρόμο τους και γιατί δεν υπολογίζουν τις ηθικές αρχές μπροστά στην προσωπική τους κοινωνική άνοδο και οικονομική επιτυχία.
Από τη άλλη πλευρά, όμως, αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους νέους, οι οποίοι τους λατρεύουν και τους μιμούνται. Αυτός ο μιμητισμός δεν έχει θετικές επιδράσεις στη διάπλαση του χαρακτήρα τους, λόγω του ότι τους αντιγράφουν τυφλά, χωρίς να κρίνουν ή να επεξεργάζονται πρώτα τις πράξεις και τα λόγια τους. Επίσης, η νέα γενιά πιστεύει ότι μοναδικός σκοπός της ζωής είναι το χρήμα, διότι με αυτό μπορούν να κάνουν τα πάντα, καθώς αποτελεί την κινητήρια δύναμη. Αυτά τα αρνητικά πρότυπα έχουν τη δύναμη  να κάνουν τους νέους, που ακολουθούν με επιμονή την κοσμοθεωρία τους, μονόπλευρο και αδιάλλακτο, εξαιτίας του ότι πιστεύουν ότι μόνο αυτά που λένε τα είδωλα είναι σωστά. Τέλος, προκαλούν φανατισμό και προσωπολατρία, επειδή η νεολαία έχει εμμονή με αυτά.
Ελένη Μουρουζίδου

Ποια χαρακτηριστικά έχουν τα σημερινά είδωλα-ποιες αρνητικές επιδράσεις ασκούν στους νέους;
Τα χαρακτηριστικά των σημερινών ειδώλων είναι ποικίλα και συνήθως δεν είναι ποιοτικά. Αρχικά, είναι εμφανές το πρότυπο της οικονομικής ευχέρειας, το εύκολο κέρδος, αφού οι περισσότεροι νέοι σήμερα επιδιώκουν να αποκτήσουν με εύκολο τρόπο χρήματα και γι’ αυτό «κυνηγούν» μια δουλειά η οποία να καλύπτει κυρίως αυτήν την ανάγκη τους. Στη συνέχεια, ένα από τα δημοφιλή πρότυπα σήμερα είναι η αναγνωρισιμότητα. Αυτή η με όποιο κόστος περίπτωση ισχύει σε μεγάλο βαθμό στην σημερινή εποχή από την στιγμή που ένα μέρος των νέων θέλουν να γίνουν δημοφιλείς. Επίσης ένα πρότυπο που παρουσιάζουν κυρίως τα ΜΜΕ είναι η εξωτερική εμφάνιση. Παρατηρούμε στις μέρες μας ότι και τα αγόρια αλλά και τα κορίτσια αποδέχονται μοντέλα ομορφιάς που τους επιβάλλονται μέσω συνεχούς προβολής.
Ακόμη προβάλλεται συχνά η εύκολη επιτυχία η οποία συνδέεται με τον ανταγωνισμό. Οι νέοι επιδιώκουν συνεχώς να διακρίνονται είτε στο σχολείο είτε στις κοινωνικές τους σχέσεις. Τέλος είναι εμφανές το πρότυπο του αναλφαβητισμού που προέρχεται κυρίως από τα ΜΜΕ, όπου γραμματικά λάθη και σολοικισμοί καθιερώνονται και γίνονται μάλιστα της μόδας.
Τα πρότυπα επιδρούν στους νέους όχι μόνο θετικά αλλά και αρνητικά. Οι αρνητικές επιδράσεις που τους ασκούν είναι ότι τους προωθούν στον καταναλωτισμό και στην απόκτηση υλικών αγαθών. Επίσης τους περιορίζουν την κριτική σκέψη και τον προσωπικό τρόπο έκφρασης. Στη συνέχεια καλλιεργείται το αίσθημα του ατομικισμού. Επιβραβεύεται το ψεύδος, η υποκρισία, η ανεντιμότητα εφόσον τα ΜΜΕ προβάλλουν και καλλιεργούν ιδιαίτερα τον μιμητισμό, περιορίζοντας τις ελεύθερες επιλογές τους αυξάνοντας το άγχος και την αγωνία στους νέους, προκειμένου να εναρμονιστούν οι τελευταίοι με τα προβαλλόμενα πρότυπα. Ένα αρνητικό ακόμα αποτέλεσμα είναι η κρίση των κοινωνικών θεσμών που δημιουργεί σύγχυση στην κοινωνία. Διευρύνεται το χάσμα των γενεών όταν τα πρότυπα των νέων είναι παντελώς αντίθετα από των μεγαλυτέρων. Τέλος χειραγωγούνται έτσι οι νέοι εύκολα από επιτήδειους δημαγωγούς κάθε χώρου.
Καλλιόπη Μπασά 

Ποια είναι η σημασία των αληθινών προτύπων;
Τα αληθινά πρότυπα είναι ένα πρόσωπο, μια αξία, ένα έργο ή ένας τρόπος ζωής που μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα προς μίμηση. Τα πρότυπα έχουν ιδιαίτερη απήχηση στους νέους, οι οποίοι σπεύδουν να μιμηθούν ή να αντιγράψουν πιστά την εμφάνιση τους, τον τρόπο σκέψης τους, τη συμπεριφορά τους και γενικότερα την προσωπικότητα τους.
Τα αληθινά πρότυπα λοιπόν είναι τα πραγματικά πρότυπα τα οποία εμπνέουν τους νέους και τους δραστηριοποιούν. Τους βοηθούν να ωριμάσουν και πνευματικά και ψυχικά. Ακόμα, οι νέοι έχοντας πρότυπα αγωνίζονται πιο εύκολα για τους στόχους τους και τους επιτυγχάνουν. Έτσι, είναι σίγουροι για τον εαυτό τους και για τις δυνάμεις τους, δηλαδή αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Επίσης, τα αληθινά πρότυπα τους προτρέπουν να αναγνωρίσουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντα τους και να προσπαθήσουν να αναλάβουν τις ευθύνες χωρίς να ξεφεύγουν από το δρόμο τους! Μια σημασία των αληθινών προτύπων είναι ότι προκαλούν την γόνιμη αμφισβήτηση για όσα γίνονται γύρω τους.
Δώρα Μάνου

Ποια είναι τα δικά σου πρότυπα, πώς τα διαμόρφωσε και σε τι βοηθούν;
Η ανάπτυξη προτύπων αποτελεί ιδιαίτερη ανάγκη της ανθρώπινης δραστηριότητα και αναγκαστικά αντανακλά την κοινωνική συνείδηση μιας ομάδας ή μιας εποχής. Τα πρότυπα συνήθως αλλάζουν ή ακόμα και προσαρμόζονται στα πρέπει και τα θέλω της κοινωνίας και της εποχής η οποία εξελίσσεται.  Τα πρότυπα παίζουν σημαντικό ρόλο ακόμα και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα κάθε ανθρώπου. Δεν είναι όμως περίεργο ότι η νεολαία δεν ασχολείται με τα πρότυπα και δεν συνδέεται με αυτά.
Πολλές φορές προβάλλονται τα λανθασμένα πρότυπα τα οποία οδηγούν συνήθως τους νέους σε λανθασμένες και επιπόλαιες επιλογές. Η σημερινή νεολαία επηρεάζεται αρκετά συχνά από την τηλεόραση και τα είδωλα που δεν είναι και τα καλύτερα. Το κάθε πρότυπο πρέπει να κερδίζει το σεβασμό, όταν αντικατοπτρίζει έργο και δεν είναι απλώς ιδανικά «κενά νοήματος».
Πιστεύω κατηγορηματικά ότι η ύπαρξη προτύπων στη ζωή των νέων παίζει σημαντικό ρόλο αφού με βάση τα πρότυπα χαράζουμε το δρόμο τον οποίο θέλουμε να ακολουθήσουμε.
Πολλά πρότυπα βοηθάνε στην πνευματική διάπλαση του ανθρώπου αλλά σημαντικό ρόλο παίζουν παραδείγματα ανθρώπων που επιλέγονται με κριτήριο την επαγγελματική τους επιτυχία, την οικονομική αλλά και την πνευματική τους κατάρτιση. Η επιλογή των προτύπων γίνονται με διαφορετικά κριτήρια από κάθε άνθρωπο. Από την άλλη, το πρότυπο λειτουργεί ως μια μεταβλητή, η οποία επηρεάζει έμμεσα αλλά και έμμεσα τις επιλογές του ανθρώπου ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται.
Το δικό μου πρότυπο βρίσκεται στον οικογενειακό μου κύκλο. Το διαμόρφωσα στη βάση του επαγγελματικού μου προσανατολισμού: με βοήθησε να αποφασίσω το επάγγελμα που θέλω να ακολουθήσω αλλά και να αποφασίσω τι θέλω να κερδίσω από τη ζωή μου. Με βοήθησε επιπλέον να διαμορφώσω τον χαρακτήρα μου, έτσι ώστε ποτέ να μην παρατήσω τα όνειρα και τους στόχους μου.
Το κάθε πρότυπο επηρεάζει ακόμη και την καθημερινή ζωή του ανθρώπου, αφού πολλές φορές αναζητάμε λύσεις από τα πρότυπα και παίρνουμε τα ερείσματα από αυτά.
Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πιστεύει στο δικό του πρότυπο και να επηρεάζεται από αυτό αρκεί μόνο το πρότυπο το οποίο έχει επιλέξει να έχει θετική επιρροή πάνω του πηγαίνοντάς τον ψηλά και βοηθώντας τον να γίνει καλός και σωστός άνθρωπος.
Γνωρίζοντας λοιπόν ο καθένας από εμάς τα θέλω του μπορούμε να πιστεύουμε σε όποιο πρότυπο μας ταιριάζει και μας βοηθάει εν τέλει ώστε να ικανοποιήσουμε τις επιδιώξεις μας και να υλοποιήσουμε τους στόχους και τα όνειρά μας.
Άρτεμις Μπαμπούκη 

Ευσυνείδητοι Δάσκαλοι = Αριστούχοι Μαθητές
Greek Idol vs Τελετή Έναρξης των Special Olympics

Το 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης  που λειτουργεί με διπλοβάρδια  κέρδισε την «πρωτιά» σε αριθμό αριστούχων, σύμφωνα με τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων που ανακοινώθηκαν. Πέρσι το σχολείο βρίσκονταν στην 5η θέση
Το 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης έχει το μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων μαθητών στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Από τα θρανία του προέρχεται ο πρώτος των πρώτων στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις, Νίκος Φυτανίδης με 19.800 μόρια και άριστα στα Μαθηματικά και τη Φυσική που φέτος «λύγισαν» τους υποψηφίους. 
Άλλοι 15 συμμαθητές του (το 35% των υποψηφίων) πέτυχαν επίσης τον τίτλο του αριστούχου, αφού οι βαθμολογίες τους κυμαίνονται από 18,1 έως 20 στα μαθήματα κατεύθυνσης,

Αυτό οφείλεται στην εθελοντική συστηματική δουλειά των καθηγητών και την προσπάθεια των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, είπε η κ. Διαμαντοπούλου.

Ακούστηκε από αριστεύσασα μαθήτρια στο πρωινό του Μέγα (Ιορδάνης-Αναγνωστάκης), ότι συνδικαλιστές άσκησαν κριτική στους δάσκαλους του σχολείου, διότι "χαλούσαν την πιάτσα".

Είδωλα και Πρότυπα

Παρακολουθείστε το βίντεο με την οργή μαθητή 
στη Ζούγκλα:

«Ο νεαρός κατάφερε σε λίγες λέξεις νὰ συνοψίσει πολλά. Χαρακτηριστικά ἀνέφερε ὅτι σήμερα δὲν ὑπάρχει μόνο ὑλικὴ ἀλλὰ κυρίως ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΝΑ και αὐτὸ διότι ἡ σημερινή νεολαία δὲν ἔχει ΠΡΟΤΥΠΑ. 
.
Συνεχίζοντας τόνισε ὅτι «δεν είναι δυνατό τα X factor και τα σχετικά που παίζονται στις τηλεοράσεις να ποτίζουν τα παιδιά μας και εμάς προσωπικά. Υπάρχουν άλλα ήθη και άλλα έθιμα σ' αυτή την Ελλάδα».

Και προς επίρρωση των προηγουμένων, χτες βράδυ, πήγαμε να φάμε λουκουμάδες, και μια τεράστια οθόνη "έπαιζε" Greek Idol με μορφή καζίνου στο Λας Βέγκας, όταν την ίδια στιγμή, εξελίσσονταν το παγκόσμιο γεγονός της τελετής έναρξης των Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων, εδώ στην Αθήνα.

«Ποιά Ελλάδα θα παραδώσουμε στά παιδιά μας;»

«... ἐν βρόχῳ τὸν τράχηλον ἔχων νομοθετεῖ...»: ... νομοθετεί βάζοντας το λαιμό του στη θηλιά...

«... και να μην νομοθετούν για να ικανοποιήσουν ούτε όσους επιθυμούν να κάνουν κακό ούτε όσους επιθυμούν να ξεφύγουν 
για το κακό που έκαναν...»
.
 Δημοσθένη «Κατά Τιμοκράτους»

Demosthenes

Ο Τιμοκράτης [μέγας διαπλεκόμενος της εποχής] (353 π.Χ) επιχειρεί να εισάγει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι χρεώστες του κράτους [μεγαλο-οφειλέτες] μπορούν να παραμείνουν ελεύθεροι ως την ένατη πρυτανεία του χρόνου, με την προϋπόθεση να παράσχουν εγγυήσεις για τις οφειλές τους. Σημειώνεται ότι ο νόμος ευνοούσε, ανάμεσα σε άλλους, τους φίλους [λαμόγια της εποχής] του Τιμοκράτη, Γλαυκέτη, Μελάνωπο και Ανδροτίωνα, που είχαν ιδιοποιηθεί τη λεία από ένα εχθρικό πλοίο [αστεία πράγματα δηλαδή, σε σύγκριση με τα λαμόγια του σήμερα], γεγονός που τους καθιστούσε οφειλέτες προς το δημόσιο.   
Αναθηματική πλάκα από
τους Επιζεφύριους Λοκρούς

[139] Βούλομαι δ’ ὑμῖν, ὦ ἄνδρες δικασταί, ἐν Λοκροῖς ὡς
νομοθετοῦσι διηγήσασθαι· οὐδὲν γὰρ χείρους ἔσεσθε παρά-
δειγμά τι ἀκηκοότες, ἄλλως τε καὶ ᾧ πόλις εὐνομουμένη
χρῆται. ἐκεῖ γὰρ οὕτως οἴονται δεῖν τοῖς πάλαι κειμένοις
χρῆσθαι νόμοις καὶ τὰ πάτρια περιστέλλειν καὶ μὴ πρὸς
τὰς βουλήσεις μηδὲ πρὸς τὰς διαδύσεις τῶν ἀδικημάτων
νομοθετεῖσθαι, ὥστ’ ἄν τις βούληται νόμον καινὸν τιθέναι,
ἐν βρόχῳ τὸν τράχηλον ἔχων νομοθετεῖ, καὶ ἐὰν μὲν δόξῃ
καλὸς καὶ χρήσιμος εἶναι ὁ νόμος,
ζῇ ὁ τιθεὶς καὶ ἀπέρχεται,
εἰ δὲ μή, τέθνηκεν ἐπισπασθέντος τοῦ βρόχου.
[140] καὶ γάρ τοι
καινοὺς μὲν οὐ τολμῶσι τίθεσθαι, τοῖς δὲ πάλαι κειμένοις
ἀκριβῶς χρῶνται. καὶ ἐν πολλοῖς δὲ πάνυ ἔτεσιν, ὦ ἄνδρες
δικασταί, εἷς λέγεται παρ’ αὐτοῖς νόμος καινὸς τεθῆναι.
Ζάλευκος ο Πυθαγόρειος, ήταν νομοθέτης
που φέρεται να έζησε τον 7ο π.Χ. αιώνα
στους Επιζεφύριους Λοκρούς στην Κάτω Ιταλία.
Μετάφραση
Θέλω, κύριοι δικαστές, να σας εκθέσω με λεπτομέρειες με ποιον τρόπο νομοθετούν στους Λοκρούς· δεν θα γίνετε χειρότεροι, βέβαια, αν έχετε ακούσει κάποιο παράδειγμα, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιεί και μια πόλη που κυβερνάται με καλούς νόμους. Γιατί εκεί έχουν τέτοια πεποίθηση ότι πρέπει να εφαρμόζουν τους νόμους που ισχύουν από παλιά και να περιφρουρούν την προγονική κληρονομιά και να μην νομοθετούν για να ικανοποιήσουν ούτε όσους επιθυμούν να κάνουν κακό ούτε όσους επιθυμούν να ξεφύγουν για το κακό που έκαναν, ώστε, αν κανείς θέλει να θεσπίσει έναν καινούργιο νόμο, νομοθετεί βάζοντας τον λαιμό του στη θηλιά, και αν φανεί ότι ο νόμος είναι καλός και χρήσιμος, ο νομοθέτης συνεχίζει να ζει και μπορεί να φύγει, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, η θηλιά σφίγγει και αυτός πεθαίνει. Και ενώ, βέβαια, δεν τολμούν να θεσπίσουν καινούριους, όμως εφαρμόζουν  με ακρίβεια όσους ισχύουν από παλιά. Και εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κύριοι δικαστές, αναφέρεται ότι έχει θεσπιστεί μόνο ένας καινούριος νόμος σε αυτούς.

Δραματική αύξηση των Ελλήνων στα συσσίτια της Εκκλησίας - «Η δυστυχία ξεχειλίζει στους δρόμους της Αθήνας»

Κάτοικοι ακόμη και των Βορείων Προαστίων, όπως το Νέο Ψυχικό, το Χαλάνδρι, ο Χολαργός και η Αγία Παρασκευή εντάσσονται στα προγράμματα αρωγής που εφαρμόζει η οργάνωση «Αποστολή» της Εκκλησίας. 
.
Οι Έλληνες που λαμβάνουν τα συσσίτια της Εκκλησίας αποτελούν το 60% και το υπόλοιπο 40% μοιράζεται σε μετανάστες.
«Ακόμη και 20 χιλιάδες μερίδες φαγητού να προσφέραμε
πάλι δεν θα αρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων. Η δυστυχία, προσθέτει χαρακτηριστικά ξεχειλίζει
στους δρόμους της Αθήνας».
Σύμφωνα με την ειδική έρευνα που έγινε, από τα 1500 δέματα που διανέμονται στα σπίτια ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας, αλλά και τα συσσίτια που προσφέρονται, προκύπτει ότι:

- Το 65,8 ζει στο πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών, το 4,6 στο Χαλάνδρι, το 3,7% στο Χολαργό και το 3,5% στο Νέο Ψυχικό.

- Η διανομή πακέτων στα σπίτια αποτελεί μια από τις καινούριες δράσεις της Αρχιεπισκοπής και όπως λένε οι κληρικοί τα αιτήματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

- Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που ζητούν τη βοήθεια της Εκκλησίας είναι Έλληνες και τα ποσοστά ακόμη και στα βόρεια προάστια αυξάνονται δραματικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από ενάμιση χρόνο στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής έσπευδαν κυρίως μετανάστες και πριν από ένα χρόνο το ποσοστό Ελλήνων και μεταναστών ήταν σχεδόν ίδιο. Όμως σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Αποστολή» πλέον οι Έλληνες που λαμβάνουν τα συσσίτια της Εκκλησίας αποτελούν το 60% και το υπόλοιπο 40% μοιράζεται σε μετανάστες.

Από αυτούς το 16,6% προέρχονται από αφρικανικές χώρες, το 13,8% είναι πολίτες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και το 9,6% από άτομα που μετανάστευσαν στη χώρα μας από την Ασία.

Όπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο Γενικός Διευθυντής της Οργάνωσης «Αποστολή» κ. Κ. Δήμτσας «η ανθρωπογεωγραφία των νεόπτωχων έχει αλλάξει δραματικά. Υπάρχει πλήρης ανατροπή των δεδομένων που ίσχυαν μόλις πριν από δύο χρόνια».
Μάλιστα προσθέτει ότι πριν από δύο χρόνια μόλις το 20% όσων προσερχόταν στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής ήταν Έλληνες ενώ σήμερα μερίδες φαγητού ζητούν και λαμβάνουν ακόμη και οι κάτοικοι περιοχών των βορείων προαστίων.
«Οι λεγόμενες αριστοκρατικές περιοχές δέχονται καθημερινά μεγάλη οικονομική πίεση και υπάρχει και εκεί φτώχεια. Ακόμη και οι χορηγοί που χρόνια στηρίζουν την Εκκλησία στις προσπάθειες της πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν» δηλώνει ο κ. Δήμτσας.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι από τα 5.000 άτομα που λαμβάνουν καθημερινά φαγητό οι 2.414 είναι άνδρες, οι 2.312 γυναίκες και 274 είναι παιδιά και νέοι, από βρέφη έως και 18 ετών. Οι 604 είναι νέοι 19 έως 30 ετών. Οι 1.574 από 31 έως 50 χρόνων.

Η συντριπτική πλειονότητα, ωστόσο, (2.548) είναι άτομα ηλικίας από 51 έως και 80 και πλέον χρόνων. Μάλιστα σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντής της «Αποστολής» «ακόμη και 20 χιλιάδες μερίδες φαγητού να προσφέραμε πάλι δεν θα αρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων. Η δυστυχία, προσθέτει χαρακτηριστικά ξεχειλίζει στους δρόμους της Αθήνας».

«Ποιά Ελλάδα θα παραδώσουμε στά παιδιά μας;»

«Στούς καιρούς τῆς πολυποίκιλης κρίσης, πού μαστίζει τήν ἐποχή μας καί τήν πατρίδα μας, ἴσως μοιάζει ἐξωπραγματικό νά θυμόμαστε τή σημερινή παγκόσμια ἡμέρα κατά τῶν ναρκωτικῶν, τή στιγμή πού ὅλοι ἀσχολούμεθα μέ ἄλλα πολλά, μέ ἀριθμούς καί λογιστικές, μέ τό χρέος καί τό μνημόνιο.

«Ποια Ελλάδα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας;»
 Κι ὅμως! Ἡ σημερινή ἡμέρα δέν μπορεῖ παρά νά εἶναι ἡμέρα περισυλλογῆς, ἀλλά καί ἡμέρα χρέους. Τοῦ ἀληθινοῦ μας χρέους ἀπέναντι στή νέα γενιά! Γιά τό τί ἀκόμη μποροῦμε ὅλοι μας νά κάνουμε γιά τήν καταπολέμηση τοῦ βασάνου αὐτοῦ -καί γενικότερα τῶν ἐξαρτήσεων- πού κατατρώγει τά σωθικά τῆς νεολαίας μας.
Σήμερα πού ὅλοι ἀναρωτιόμαστε: «ποιά Ἑλλάδα θά παραδώσουμε στά παιδιά μας;», ἐπιβάλλεται νά στρέψουμε τούς προβολεῖς τοῦ ἐνδιαφέροντός μας σέ ὅλα ἐκεῖνα, πού κρατοῦν ἀνύστακτη τή διάθεσή μας γιά ἀληθινή προσφορά στίς νεώτερες γενιές. Νά συνειδητοποιήσουμε καί πάλι πώς ἡ πραγματική κρίση εἶναι τό ἔλλειμμα ἤθους, παιδείας, πολιτισμοῦ καί πνευματικῶν αἰσθητηρίων, πού χαρακτηρίζει τήν ἐποχή μας. Νά τολμήσουμε τήν αὐτοκριτική μας, νά μή διστάσουμε νά πάρουμε τό δρόμο τῆς ἐπιστροφῆς, νά θωρακίσουμε τά παιδιά μας μέ τίς ἀρχές καί τίς ἀξίες, πού ἄρδευσαν χαρισματικά τόν τόπο μας καί τούς ἀνθρώπους του.
χει πολύ σωστά διαπιστωθεῖ, πώς ἡ οἰκονομική καί κάθε ἄλλη κρίση σπρώχνει τούς νέους κυρίως ἀνθρώπους ἀκόμη περισσότερο σέ ἀδιέξοδους δρόμους, σέ διαρκές ἐσωτερικό κενό καί ἀπόγνωση, στή μάστιγα τῆς κάθε ἐξάρτησης, στόν ψεύτικο παράδεισο, πού δέν λυτρώνει, ἀλλά καταδυναστεύει τήν ἀνθρώπινη προσωπικότητα. 
τωρινή κρίση καί ἡ σημερινή παγκόσμια ἡμέρα κατά τῶν ναρκωτικῶν μᾶς δίνουν τήν πολύτιμη εὐκαιρία νά στοχεύσουμε στόν πυρῆνα τοῦ προβλήματος, νά μήν ἐπιτρέψουμε συμπεριφορές ἀδιαφορίας, νά ἀναζητήσουμε καί πάλι τή χαμένη οἰκογενειακή θαλπωρή, νά μιλήσουμε στά παιδιά καί τούς νέους –πρῶτα μέ τό παράδειγμά μας κι ἔπειτα μέ τό λόγο μας- γιά τήν ἀληθινή εὐτυχία τῆς ζωῆς, γιά τό ὑπερούσιο νόημα τοῦ βίου, γιά τήν ἀξία τοῦ ἀγώνα, τῆς διαρκοῦς προσπάθειας χωρίς ἀπογοητεύσεις καί δεσμεύσεις, γιά τήν ἐλευθερία, τήν ἀγάπη, τήν κατανόηση, τή δικαιοσύνη. 
Πώς ὅλα αὐτά μποροῦν νά ὑπάρξουν στήν κοινωνία μας, πώς τίποτε δέν χάθηκε ὁριστικά, φτάνει νά συνοδοιπορήσουμε μέ τόν Ἀρχηγό τῆς ζωῆς, τόν Ἰησοῦ, ὄχι στό δρόμο τῶν ψεύτικων παραδείσων, ἀλλά στήν προοπτική τῆς βιώσεως τοῦ ἀληθινοῦ.
Θέλω ἀκόμη νά ἐκφράσω τήν πατρική ἀγάπη καί τή συμπαράστασή μου πρός τούς νέους καί τίς νέες πού βρίσκονται ἀκόμη στό λαβύρινθο τῶν ἐξαρτήσεων καί νά τούς καλέσω νά σηκώσουν ψηλά τό κεφάλι, νά μήν ἀπελπισθοῦν, νά ζητήσουν τή βοήθεια τοῦ Θεοῦ καί νά ἀπευθυνθοῦν στούς ἁρμοδίους φορεῖς, πού δραστηριοποιοῦνται παντοιοτρόπως γιά τήν ἐπίλυση τοῦ προβλήματός των. Ἰδιαιτέρως προσεύχομαι γιά ἐκείνους, καθώς ἐπίσης καί γιά τό εὐρύτερο οἰκογενειακό περιβάλλον τους, γιά τούς ἀνθρώπους πού ἀληθινά τούς ἀγαποῦν καί ἀνηφορίζουν κι ἐκεῖνοι τό δικό τους σκληρό Γολγοθᾶ.
Μέ σεβασμό καί τιμή δίνω τό χέρι μου καί συγχαίρω τά ἐξειδικευμένα στελέχη τῶν φορέων, πού ἀγωνίζονται νυχθημερόν γιά τήν ἐπιστροφή αὐτῶν τῶν πληγωμένων παιδιῶν μας στήν πραγματική ζωή καί τήν ἀντιμετώπιση τῶν προβλημάτων τῆς καθημερινότητας. Γνωρίζω τίς φιλότιμες προσπάθειές τους σέ καιρούς δύσκολους, καθώς ἔχουν νά ἀντιμετωπίσουν πολλά καί δυσεπίλυτα προβλήματα, ἀκόμα καί τό φάσμα ἑνός ἰδιόμορφου ρατσισμοῦ ἀπέναντι στά ἐξαρτημένα πρόσωπα πού κυριεύει δυστυχῶς τίς ψυχές πολλῶν συνανθρώπων μας.
Κύριός μας, ὁ Θεός τῆς ἀγάπης καί τῆς συμπόνοιας, νά μᾶς βοηθήσει γιά νά δοῦμε ὁ καθένας τίς εὐθύνες μας, νά συμβάλλουμε οὐσιαστικά στήν ἐπίλυση τοῦ προβλήματος, φανερώνοντας ἔμπρακτα τήν ἀγάπη μας πρός τό συνάνθρωπο, πρᾶγμα τό ὁποῖο εἶναι καί ἡ ἀπόδειξη τῆς ἀγάπης μας πρός τόν ἴδιο τόν Θεό».

Ο Αθηνών 
Ιερώνυμος 

romfea

Γιος γνωστού επιχειρηματία σκληρός παιδόφιλος!

Οι αστυνομικές αρχές τον χαρακτηρίζουν 
ως μανιακό παιδόφιλο!!

Eνημέρωνε τους διεφθαρμένους «φίλους» του
ότι θα κάνει τα ίδια και στα δικά του,
μελλοντικά, παιδιά!
Γιος γνωστού επιχειρηματία συνελήφθη για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας! 
Πρόκειται για έναν 23χρονο νεαρό, κάτοικο Γλυφάδας, τον οποίο οι αστυνομικές αρχές τον χαρακτηρίζουν ως μανιακό παιδόφιλο!!

Η αρρωστημένη μανία του ήταν τέτοια μάλιστα που στα chat rooms υπερηφανευόταν για το αρρωστημένο πάθος του σε τέτοιο βαθμό που ενημέρωνε τους διεφθαρμένους «φίλους» του ότι θα κάνει τα ίδια και στα δικά του, μελλοντικά, παιδιά!

Οι αρχές εντόπισαν στο χώρο του σκληρό πορνογραφικό υλικό με παιδιά από 2 ετών…
Η σύλληψη του 23χρονου έγινε κατόπιν παγκόσμιας ψηφιακής έρευνας στο διαδίκτυο, που διενεργήθηκε στα πλαίσια της Αστυνομικής Επιχείρησης, τα ίχνη του οποίου ταυτοποιήθηκαν ψηφιακά.
Η ΕΛ.ΑΣ. κατέσχεσε έναν φορητό υπολογιστή, δυο σκληρούς δίσκους και ένα memory stick τα οποία εξετάζονται για να διαπιστωθεί η ταυτότητα των ανήλικων που κακοποιούνται και εάν ο εμπλεκόμενος είχε σχέσεις με άλλους χρήστες του Ίντερνετ από την χώρα μας, με σκοπό την ανταλλαγή και την διακίνηση αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Η 26η Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Τα αστέρια που έσβησαν νωρίς
18 Celebrities Who Died from Prescription Drugs

Η είδηση του απρόσμενου θανάτου του Χιθ Λέτζερ στα 28 του μόλις χρόνια σόκαρε τους φίλους του κινηματογράφου και τους συναδέλφους του. 
Η καριέρα του είχε αρχίσει να απογειώνεται και στο ενεργητικό του είχε ήδη μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Βrokeback mountain». 

Την ίδια μέρα, που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για Όσκαρ του 2007, ο Λέτζερ βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν. Ο Λέτζερ θα γινόταν 29 αυτό τον Απρίλιο Κι οι αναφορές για τον θάνατό του από την αρχή περιλάμβαναν την παρουσία ναρκωτικών ουσιών.

18 Celebrities Who Died from Prescription Drugs
.
"Do drugs control your life? Your life. Your community. 
No place for drugs"
. 
Master of puppets Im pulling your strings
Twisting your mind and smashing your dreams
Blinded by me, you cant see a thing
Just call my name, 
`cause I'll hear you scream
Master
Master
Άρχοντας των μαριονετών τραβώ τα σχοινιά σου 
Διαστρεβλώνω το μυαλό σου και συνθλίβω τα όνειρά σου
τυφλωμένος από εμένα, δεν μπορείς να δεις το παραμικρό
Απλά φώναξε το όνομά μου, 
γιατί θα σε ακούσω να ουρλιάζεις
Άρχοντα
Άρχοντα 
Ο Λέτζερ πέθανε νέος, όπως τόσοι και τόσοι ηθοποιοί και τραγουδιστές που «έζησαν για το σήμερα» και για τους «οποίους το αύριο δεν ήρθε ποτέ», όπως λέει και το τραγούδι των Black Sabbath.
Ηταν αυτοί που δεν πρόλαβαν να φθαρούν, να γεράσουν ή να δουν το άστρο τους να δύει αργά και βασανιστικά. Πέθαναν νέοι και έμειναν για πάντα στη μνήμη αναλλοίωτοι από τον χρόνο, για πάντα είδωλα.
Ο Τζέιμς Ντιν αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του σταρ που «έφυγε» νωρίς, στα 24 του. Ο «επαναστάτης χωρίς αιτία» του Χόλιγουντ, με συχνές κρίσεις κατάθλιψης, καταχρήσεις ποτού και ναρκωτικών, λάτρευε την ταχύτητα η οποία και τον σκότωσε, όταν τράκαρε μετωπικά και πέθανε ακαριαία. 
 .
Η Μέριλιν Μονρόε, πέθανε στα 36 της. Αν και την ποθούσαν όλοι, εκείνη ένιωθε μόνη. Παρέα της τα χάπια και το αλκοόλ που τη σκότωσαν.
Ο Μπρους Λι στα 32 του από αλλεργικό σοκ εξαιτίας του παυσίπονου που του είχε χορηγηθεί. Πάντως, πέρα από την επίσημη αιτία του θανάτου έχουν κυκλοφορήσει και πλήθος σεναρίων: ότι πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, από τα ίχνη μαριχουάνας που βρέθηκαν στην νεκροψία.
Το 1982, ο Τζον Μπελούσι πεθαίνει στα 33 του χρόνια. Βρέθηκε νεκρός σε σπίτι στο Λος Αντζελες και ως επίσημη αιτία θανάτου δίνεται η κατάχρηση ναρκωτικών.
Εντεκα χρόνια αργότερα φεύγει στα 23 του μόλις χρόνια από υπερβολική δόση ηρωίνης και κοκαϊνης, ένας από τους πιο δημοφιλείς και πολλά υποσχόμενος ηθοποιός της γενιάς του, ο Ρίβερ Φοίνιξ.
Μία μόλις εβδομάδα πριν από τον θάνατο του Λέτζερ, ο Μπραντ Ρένφρο, ανερχόμενος σταρ στο Χόλιγουντ, μας αποχαιρέτησε στα 25 του. Εικάζεται πως το κοκτέιλ ηρεμιστικών και αλκοόλ ευθύνεται για τον θάνατό του.
Έναν χρόνο νωρίτερα, η Αννα Νικόλ Σμιθ, μοντέλο, ηθοποιός, πέθανε στα 39 της. Είχε χάσει τον γιο της λίγο καιρό πριν, και παρ’ όλο που είχε φέρει στη ζωή ένα κοριτσάκι, οι οικείοι της ισχυρίζονται πως δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα του θανάτου του γιου της. Καταρρέει σε δωμάτιο ξενοδοχείου από υπερβολική δόση χαπιών. Είχε μόλις γίνει μαμά για δεύτερη φορά.

Οι τραγουδιστές
Πολλοί είναι οι τραγουδιστές που χάθηκαν νέοι, λες και το die young γράφτηκε ειδικά για αυτούς: το 1977 σε ηλικία μόλις 42 ετών πεθαίνει ο «βασιλιάς» Ελβις Πρίσλέϊ. Αιτία θανάτου η καρδιακή αρρυθμία, ένας θάνατος που ήρθε πιο γρήγορα κυρίως λόγω της κακής διατροφής, των εξουθενωτικών ωραρίων αλλά και των χαπιών - ναρκωτικών που χρησιμοποιούσε σε μεγάλες ποσότητες. 
 .
Ο Κερτ Κομπέιν των Νιρβάνα βρέθηκε νεκρός στα 27 του στο σπίτι του στο Σιάτλ. Είχε αυτοπυροβοληθεί, μία μέρα μετά την «απόδρασή» του από κλινική αποτοξίνωσης.  Ο Κομπέιν είχε καταφύγει στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ για να αντέξει την πίεση των μίντια, αλλά και τη χρόνια κατάθλιψη που τον βασάνιζε. Στο μήνυμα που άφησε έγραφε πως «είναι καλύτερα να καείς παρά να σβήσεις».
Ο Σιντ Βίσιους (κιθαρίστας των Sex Pistols) ήταν γνήσιος εκφραστής του κινήματος του πανκ: βίαιος, αναρχικός, υπερβολικός, καταστροφικός και απαθής. Η προσωπική του φιλοσοφία «ζήσε γρήγορα, πέθανε νέος» τον οδήγησε σε μια ζωή γεμάτη καταχρήσεις, η οποία και τελείωσε στα 21 του μόλις χρόνια.
Ο Τζιμ Μόρισον των Doors πέθανε στα 27 του, από υπερβολική δόση ηρωίνης.
Ο Άντυ Γκιμπ, τραγουδιστής και νεότερος αδελφός των  Bee Gees, πέθανε στα 30 του από καρδιακό επεισόδιο, που προκλήθηκε από συνδυασμό κοκαΐνης με αλκοόλ.
Είκοσι επτά χρονών ήταν και η Τζάνις Τζόπλιν όταν βρέθηκε νεκρή σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λος Αντζελες από υπερβολική χρήση ναρκωτικών.
Και ο Τζίμι Χέντριξ, κορυφαίος κιθαρίστας όλων των εποχών, που πέθανε στα 27 του. Ως επίσημη αιτία θανάτου προσδιορίστηκε η ασφυξία από αναρρόφηση τροφών, ωστόσο, οι συνθήκες που οδήγησαν στον στο θάνατό του περιλαμβάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki