Sunday 3 July 2011

Τα «Αληθινά Σενάρια» στη Μαδαγασκάρη
Rural poverty in Madagascar

Τα καλύτερα στιγμιότυπα από το εκπληκτικό ρεπορτάζ του κ. Νικόλαου Ασλανίδη και της εκπομπής «Αληθινά Σενάρια» στην πανέμορφη χώρα της Μαδαγασκάρης και στην ιεραποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτήν.

Στη φτωχή Μαδαγασκάρη χιλιάδες γυναίκες μένουν έγκυοι με το χαρμόσυνο γεγονός να τρέπεται γρήγορα σε θλίψη, αφού εγκαταλείπονται από τους άνδρες τους. Είναι αρκετοί εκείνοι που φοβούνται την ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια κι αυτός ο φόβος οδηγεί τα βήματά τους μακριά από την ευθύνη ανατροφής ενός παιδιού.

Rural poverty in Madagascar

Μένουν οι γυναίκες μόνες τους τότε, να ζήσουν
τον εαυτό τους και να αναθρέψουν και τα παιδιά τους.
 Ανώνυμες ηρωίδες, που πρέπει γρήγορα να σκουπίσουν τα δάκρυα τους και να σηκώσουν αγόγγυστα το δικό τους σταυρό.

Madagascar

O Mendelson, τα πυροτεχνήματα και το τσιφτετέλι
στα χρόνια του μνημονίου

Α ρε, μνημόνιο που μας χρειάζεται! 

Γράφει ο Θόδωρος  Γαλανοπουλος 
 
Το τι μας έφερε το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο  δεν υπάρχει κανένας λόγος να το συζητάμε, είναι πασιφανές!  Αλλά, ρε γαμώτο, είναι κάτι συνήθειες νεοελληνικές που τις βλέπεις και λες; Τι άλλο χρειάζεται επιτέλους για να μας συνετίσει; 
Η απόλυτη πείνα και η κατοχή; 

Περνούσα πριν από λίγες μέρες έξω από ένα "κτήμα". 
Ξέρετε αυτά τα μέρη  της νεοπλουτίστικης γκλαμουριάς που κάνουν τις εκδηλώσεις τους καποιοι... συμπατριώτες μας, γάμους βαπτίσεις  κλπ! Βλέπω έξω, δίπλα  στο δρόμο έναν νεαρό  και κρατούσε κάτι κουτιά.
Έτσι από περιέργεια κοίταξα να δω τι είναι αυτά, και τι ήταν; Τα πυροτεχνήματα! 
Α, ρε μνημόνιο που μας χρειάζεται! 
Δεν μας φτάνανε οι μπαταρίες και οι μπαλωθιές που σκάνε κάθε μέρα από την Τρόικα και την κυβέρνηση, δεν μας φτάνανε οι μολότοφ στο Σύνταγμα και τα δακρυγόνα, πρέπει να ρίχνουμε και πυροτεχνήματα για να κάνουμε αισθητή την παρουσία της ματαιοδοξίας μας!
Τι είναι αυτά ρε παιδιά;  Ακόμα να βάλει μυαλό η Ελληνική κοινωνία;  Μικροί μεγάλοι όλοι στο καφενείο! 
Φτωχοί πλούσιοι όλοι δεξιώσεις με πυροτεχνήματα που θα πληρώσουν με δάνειο και την άλλη μέρα, ίσως δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ και το ενοίκιο τους! Άσε που όλες αυτές οι συνήθεις  κιτσαρίες των γάμων, γίνονται γιατί έκανε και ο γείτονας, ή ο ξάδερφος, και πρέπει να τις κάνουμε και εμείς!  
Δεξίωση με πυροτεχνήματα και ορχήστρα, που θα παίξει και το γαμήλιο εμβατήριο του Μέντελσον  μόλις έρθει η νύφη! 
Καλά ρε παιδιά δεν αφήνετε τον Μέντελσον για εκείνους που τον ξέρουν; Δεν έχει καμιά σχέση με τον Πασχάλη Τερζη και τον Καρρα! 
Αν μετά το γαμήλιο εμβατήριο ακολουθούσαν τα βαλς και οι πόλκες, θα έλεγα εντάξει, είναι τα έθιμά τους και οι μουσικές τους! 
Αλλά δεν κολλάει το γαμ…ενο το  γαμήλιο εμβατήριο, και μετά "σε πόνεσε η καρδιά μου και σε γουστάρει, θέλω τα δυο σου χέρια για μαξιλάρι"!   
Α, ρε μεσοπρόθεσμο που μας χρειάζεται!  Ο λαός μας λέει πολύ σοφά για το εύρος των οικονομικών δοσοληψιών! "Μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα σου"!  
Και εμείς δυστυχώς, και σαν χώρα και κυβερνήσεις και σαν κοινωνία, θέλαμε να πάμε να χωθούμε στα παλάτια και στα περσικά χαλιά, με τις λασπωμένες γαλότσες μας ! Βέβαια ίσως και σκόπιμα μας έφεραν σε αυτή τη θέση! Αφού μας έσπρωχναν μπροστά στη μούρη μας όλα τα δάνεια του ντουνιά, να τα πάρουμε και να τα ευχαριστηθούμε! 
Διαφημίσεις, και  τηλεφωνήματα στο σπίτι μέρα νύχτα! Έφτασε το δάνειο σας! Βρε δεν θέλω δάνειο! Όχι να το πάρετε για μια ώρα ανάγκης! Ανάγκη και κόψιμο να σε μαζέψει κοπέλα μου! 

Όσοι κατάφεραν και αντιστάθηκαν καλώς! Όλοι οι υπόλοιποι, δάνειο στο δάνειο, λες και θα ήταν δανεικά και αγύριστα! Και πάμπολλοι συμπολίτες μας έχουν δόσεις όσες και η Ελληνική οικονομία! Μέχρι τη δευτέρα παρουσία!   Δεν βλέπω όμως να συνετίζει κανέναν η κατάσταση μας! 
Γάμοι με πυροτεχνήματα και γαμήλια εμβατήρια, τούρτες τετραώροφες, και οι καλεσμένες όλες από τις κουμπάρες μέχρι τις γιαγιάδες με κάτι ντεκολτέ ίσαμε τον αφαλό, να τεστάρουν τα βλέμματα των αρσενικών! Κοιτάνε καθόλου το μπούστο μου; Και ας έχει γίνει ο μπούστος, μούστος ξινισμένος… Άστα να πάνε! Μνημόνιο που μας χρειάζεται! 

Φιλανθρωπική Συναυλία Σταύρου Ξαρχάκου στο Ηρώδειο

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ για τα παιδιά της 
ΕΝΩΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ»
"ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ & ΠΟΙΗΤΕΣ"
Ερμηνεύουν:
ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ - ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ - ΗΡΩ ΣΑЇΑ
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011, 09:00 μμ.

Την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου, το Ηρώδειο θα φιλοξενήσει μια μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία που θα ξεχωρίσει στην ατζέντα του φετινού καλοκαιριού.


Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος θα διευθύνει την 12μελή Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, με έργα των: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Σταύρου Ξαρχάκουσε ποίηση των: Νίκου Γκάτσου, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Καζαντζάκη) κά.
  
Τα τραγούδια θα αποδώσουν τρεις σπουδαίες ερμηνεύτριες. Η Έλλη Πασπαλά, που με την βαθιά, ζεστή της φωνή, είναι αναμφίβολα μια από τις πιο εκφραστικές ελληνίδες τραγουδίστριες, η Mάρθα Φριντζήλα, πολυτάλαντη -ηθοποιός, σκηνοθέτης και τραγουδίστρια-, που εξισορροπεί ιδανικά τη δωρικότητα και τη θεατρικότητα στην ερμηνεία της και η Ηρώ Σαΐα, μια αξιόλογη νέα φωνή που μάς σύστησε ο Σταμάτης Κραουνάκης μέσα από την ομάδα Σπείρα-Σπείρα.

Όσοι παρευρεθούν στο Ηρώδειο, θα απολαύσουν μια βραδιά «μυσταγωγίας» υπό από το φως της Πανσέληνου του Σεπτεμβρίου, με οδηγό τον Σταύρο Ξαρχάκο και εισιτήριο τις μελωδίες των μεγαλύτερων Ελλήνων συνθετών. Μία ανεπανάληπτη συναυλία για ένα μεγάλο φιλανθρωπικό σκοπό που θα μαγέψει, θα συγκινήσει και θα ενθουσιάσει όλους, όσους θα έχουν την τύχη να την παρακολουθήσουν. 
Τα έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν εξολοκλήρου στην Ένωση Μαζί για το Παιδί.

Προπώληση εισιτηρίων:
Ticket Services Πανεπιστημίου 39 - Στοά Πεσμαζόγλου
(Δευτ.–Παρ. 10.00-18.00 & Σάββατο 10.00-14.00)
Τηλεφωνικά 2107234567 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
(Δευτ.–Παρ. 10.00-18.00 & Σάββατο 10.00-14.00)
Ηλεκτρονικά www.ticketservices.gr. 

ΜΙΑ «ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΙΛΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ 
ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
«ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ»

Μεσογείων 24- Αθήνα 115 27
Τηλ. 210.77.26.814-15/ Fax 210.77.99.646
e-mail: fkp@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
15 Ιουνίου 2011

ΜΙΑ "ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ" ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ
Την 6η για το 2011 εκστρατεία προληπτικής ιατρικής στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποίησε στις αρχές Ιουνίου, η οργάνωση των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ».
Στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ, η ομάδα εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών επισκέφθηκε την Αμοργό, προσφέροντας δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε όλους τους κατοίκους.
Συνολικά, διενεργήθηκαν 822 ιατρικές πράξεις.  
Εξετάστηκαν όλα τα παιδιά (από βρέφη έως 14 ετών), εμβολιάστηκε το 50% του παιδικού πληθυσμού, ενώ σε εξετάσεις (αιμοληπτικές, ορθοπεδικές, οδοντιατρικές, οφθαλμολογικές, γυναικολογικές και ψυχικής υγείας), υποβλήθηκαν μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Η ομάδα των εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών της «Ανοικτής Αγκαλιάς», έτυχε ιδιαίτερης υποδοχής και υποστήριξης, τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση του κυκλαδίτικου νησιού, όσο και από τούς κατοίκους, που με χαρά και προσμονή, κάθε χρόνο, δέχονται τις ιατρικές υπηρεσίες της οργάνωσης στο Κέντρο Υγείας της Αμοργού.
Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε και από την ψυχαγωγική ομάδα της ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ, προσφέροντας στιγμές χαράς και χαλάρωσης σε μικρούς και μεγάλους, ενώ για τους λιλιπούτειους φίλους επεφύλαξε, όπως πάντα, μικρές εκπλήξεις με δώρα, από τους χορηγούς της εκστρατείας.

Χορηγός της εκστρατείας ήταν η INTERAMERICAN
Υποστηρικτές της εκστρατείας: COSMOTE, Όμιλος ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ-ΛΗΤΩ, ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, PFIZER

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΕ ΑΜΟΡΓΟ

Ακρίτες: Οι Ειδικοί Φρουροί των Συνόρων / Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο Ριζίτικο Ο ΧΑΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΓΕΝΗΣ

Δε χάνομαι στα Τάρταρα,
μονάχα ξαποσταίνω.
Στη ζωή ξαναφαίνομαι
και λαούς ανασταίνω!
Κωστής Παλαμάς

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ
(H αλήθεια και ο θρύλος)

DIGENIS AKRITAS

Η ποίηση, που αναπτύχθηκε κατά τους αιώνες της ακμής των ακριτών του βυζαντίου αποκορυφώθηκε στην ηρωική ποίηση του ελληνισμού της εποχής εκείνης η οποία κυρίως επικεντρώθηκε στην ηρωική μορφή του Διγενή Ακρίτα και τα εκπληκτικά και ασύλληπτου ηρωισμού κατορθώματά του.


Ο Διγενής Ακρίτας είναι ο ιδεώδης τύπος του εθνικού πολεμιστή κατά των εχθρών του μεσαιωνικού Ελληνισμού. Ο ηρωισμός είναι βαθύτατη ουσιαστική ανάγκη της ζωής, η ψηλότερη και αγιότερη στιγμή της.
Δε χάνομαι στα Τάρταρα,
μονάχα ξαποσταίνω.
Στη ζωή ξαναφαίνομαι
και λαούς ανασταίνω!
Η εμφάνιση στον μεσαίωνα του ελληνικού κόσμου ενός μεγάλου εθνικού ήρωα, που ακολουθεί τα αρχαία ελληνικά πρότυπα όπως ο Αχιλλέας, ο Ηρακλής ή ο Μέγας Αλέξανδρος ενσαρκώνει την αναγέννηση του ελληνισμού με όλη τη λάμψη των καλών αρχαίων καιρών.
Τι προβάλλεται με το πρότυπο του ήρωα
Πάνω στον ήρωα αυτό ο λαός επλεξε μύθους, τους περισσότερους των οποίων παρέλαβε και ανακαίνισε από την πλούσια μυθική κληρονομιά της αρχαιότητας και συγκρότησε τον ιδεώδη τύπου ήρωα που είναι νεαρός όπως ο Αχιλλέας, δυνατός όπως ο Ηρακλής και ένδοξος όπως ο Μεγαλέξανδρος. 
Με τον Διγενή αποκορυφώνονται οι πόθοι και τα ιδεώδη του ελληνικού έθνους διότι αυτός συμβολίζει την μακρόχρονη και άληκτη πάλη του ελληνικού προς τον μουσουλμανικό κόσμο.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki