Thursday 1 December 2011

Λε Φιγκαρό: Η Ευρώπη εδώ και 2.500 χρόνια
έχει χρέος προς την Ελλάδα

Γράφουν στο άρθρο τους οι καθηγητές του γαλλικού πανεπιστημίου του Μετς, Τιερί Φορμέ και Μαρτέν Στεφένς: «Μιλάμε διαρκώς για το ελληνικό χρέος. Χωρίς καν να επισημαίνουμε ότι η Ευρώπη είναι αυτή που, εδώ και 2.500 χρόνια, έχει ένα χρέος προς την Ελλάδα. Ένα χρέος αιώνιο, αφού αφορά τα θεμέλιά της».
Στη συνέχεια, οι δύο καθηγητές εξηγούν που οφείλεται αυτό το χρέος γράφοντας: 
«Ευρώπη δεν είναι το όνομα μιας πριγκίπισσας της Φοινίκης; Οι ακαδημίες δεν έγιναν στη μνήμη του πρώτου μεγάλου θεσμού της γνώσης που ιδρύθηκε από τον Πλάτωνα στον κήπο του Ακάδημου, στην Αθήνα; Τα Ιδρύματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν φέρουν το όνομα που δόθηκε από τον Αριστοτέλη στη σχολή του, το Λύκειο; Τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν ακόμη και πάντα τη γεωμετρία από τα θεωρήματα του Θαλή και του Πυθαγόρα; Ο γιατρός δεν πρέπει να δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη; Τέχνη, λογοτεχνία, μυθολογία, τεχνικές κάθε είδους: ο κατάλογος αυτών που οφείλουμε στην Ελλάδα είναι μακρύς.»
«Πρέπει συνεπώς να έχουμε χάσει το νόημα του πολιτισμού και κάθε ευγνωμοσύνης για να μιλάμε χωρίς μέτρο για το “ελληνικό χρέος”», υπογραμμίζουν οι δύο καθηγητές και θέτουν το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν ένα κράτος να μπορεί να απειλείται από τις τράπεζες, οι οποίες οφείλουν την ύπαρξή τους στο νομικό πλαίσιο που θέτουν τα κράτη».
«Από τη στιγμή που οι τράπεζες απειλούν τη ζωή όλων, γίνονται εχθρός του λαού», τονίζουν και προσθέτουν ότι «το κράτος έχει καθήκον να τις ξαναβάζει στη θέση τους» γιατί το κράτος πρέπει να εξασφαλίζει τη γαλήνη των πολιτών οπότε «όλες οι άλλες δεσμεύσεις του, έστω κι αν πρόκειται για ένα κολοσσιαίο χρέος, πρέπει να περνούν σε δεύτερη μοίρα».

Ανοίγουν τα Μοναστήρια για να φιλοξενήσουν άπορους πολίτες

«Τα μοναστήρια είναι ο τόπος όπου καταφεύγουν οι άνθρωποι, όταν δεν βρίσκουν στέγη στην κοινωνία».

Σε πολλές μονές ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες
εργασίες,ώστε να είναι έτοιμες να υποδεχθούν
στα μετόχια τους πρώτους αστέγους
Του Γιώργου Ντουδεσκέα, Realnews 
Σε καταφύγια θαλπωρής μετατρέπουν οι μητροπόλεις της χώρας πολλά μοναστήρια, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους άστεγους των πόλεων που χτυπήθηκαν από την κρίση και κοιμούνται τις νύχτες σε παγκάκια και πλατείες...
Σε πολλές μονές ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες εργασίες ώστε να είναι έτοιμες να υποδεχθούν στα μετόχια τους πρώτους αστέγους ενώ πολλοί άποροι βρήκαν πρόσφατα καταφύγιο σε ξενώνες μητροπόλεων.
«Το κάναμε παλαιότερα, την περίοδο της επιστράτευσης όταν ανοίξαμε το μοναστήρι για να μπουν οικογένειες και θα το κάνουμε και τώρα αν χρειαστεί», τόνισε στη Realnews η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Κάτω Ξενιάς στον Αλμυρό Βόλου, αδελφή Νυμφοδώρα, συμπληρώνοντας ότι το μοναστήρι διαθέτει ξενώνα 20 κλινών.
Στη Μεσσηνία, ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος έσπευσε να προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο, κάνοντας τις σχετικές επαφές με τον δήμαρχο της Καλαμάτας και την κοινωνική υπηρεσία του δήμου.
Ο κ. Χρυσόστομος μάλιστα, τούς πρότεινε η παλαιά Μονή Γαρδικίου, που διαθέτει 60 δωμάτια, να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που θα προκύψουν.
«Όπου χρειαστεί να παρέμβουμε για να λύσουμε το πρόβλημα άστεγων συνανθρώπων μας θα το πράξουμε», επισημαίνει.
Την ίδια στιγμή, έτοιμα να βοηθήσουν με κάθε τρόπο δηλώνουν και τα μοναστήρια.
«Δεν θα αφήσουμε έτσι τον κόσμο, αβοήθητο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε τους δύσκολους αυτούς καιρούς που ζούμε», δήλωσε στην «R» ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς Αλμυρού, πάτερ Νεκτάριος.
«Κάθε μέρα έχουμε και άλλους ανθρώπους νέους με οικογένειες που καταφεύγουν σε εμάς ζητώντας στέγη και φαγητό. Σε κάθε ενορία έχουμε στέγες ενώ προσφέρουμε 1.500 μερίδες φαγητό την ημέρα», αναφέρει στην «R» ο μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.
«Τα μοναστήρια –λέει- είναι ο τόπος όπου καταφεύγουν οι άνθρωποι όταν δεν βρίσκουν στέγη στην κοινωνία».
Τις πύλες τους για τη φιλοξενία αστέγων και απόρων θα ανοίξουν τα μοναστήρια στη Μαγνησία, ύστερα από πρωτοβουλία του μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιου.
«Καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των περίπου 1.350 απόρων της περιοχής. Όποτε παραστεί ανάγκη, θα είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε άπορους στα μοναστήρια που διαθέτουν ξενώνες», δήλωσε στην R ο μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος.
Στον Βόλο, η μητρόπολη λειτουργεί τρεις ξενώνες όπου φιλοξενούνται περίπου 15 άστεγοι, οι οποίοι σιτίζονται σε καθημερινή βάση από τα 25 Σπίτια Γαλήνης, ενώ δεκάδες άποροι στεγάζονται σε διάφορα οικήματα και διαμερίσματα ιδιοκτησίας της τοπικής εκκλησίας.

Μαθητές κάνουν μάθημα σε Εκκλησία

Τρεις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Γερανίου εξακολουθούν να κάνουν μάθημα σε «δανεικούς» χώρους, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε υποτυπώδεις αίθουσες διδασκαλίας.

Ένας λευκός πίνακας και λίγα θρανία
ήταν αρκετά για να μετατρέψουν το χώρο
του Ιερού Ναού σε σχολική τάξη.
Ενδεικτικότερο παράδειγμα αποτελούν οι... μαθητές της τετάρτης δημοτικού, οι οποίοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα κάνουν μάθημα με την «ευλογία της εκκλησίας», αφού οι αρμόδιοι επέλεξαν το συγκεκριμένο χώρο του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου που γειτνιάζει με το σχολείο.
Ένας λευκός πίνακας και λίγα θρανία ήταν αρκετά για να μετατρέψουν το χώρο του ιερού ναού σε σχολική τάξη.
Αντίστοιχη όμως είναι η κατάσταση και για τους υπόλοιπους μαθητές, οι οποίοι κάνουν μάθημα στο κοινοτικό γραφείο, στην αίθουσα των υπολογιστών αλλά και σε χώρο του παλιού νηπιαγωγείου.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που υπάρχει στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα και έχει ως αποδέκτες μικρά παιδιά δημιουργήθηκε τόσο εξαιτίας της κωλυσιεργίας που παρουσιάστηκε κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού και την ανάθεση του έργου για την αποκατάσταση της ετοιμόρροπης σκεπής, που είχε κριθεί... 

Παρίστανε 15χρονη έφηβη και εκβίαζε τα θύματά του

Ένας 52χρονος από το Λονδίνο κατηγορήθηκε σε 15 μήνες φυλάκιση διότι προσπάθησε να αποπλανήσει έφηβη από το διαδίκτυο.
Ο Friary, πρώην σύμβουλος εργασίας, έπεσε στην παγίδα ενός εκβιαστή που παρίστανε 15χρονη έφηβη σε διάφορα chat rooms στο διαδίκτυο.
Οι αστυνομικοί του Hertfordshire Police διερευνούσαν την υπόθεση του Peter Simms, ο οποίος κατηγορήθηκε για εκβιασμό από το δικαστήριο του St Albans Crown με ποινή φυλάκισης 21 μηνών.
Ο Friary ήταν θύμα του εκβιαστή Simms. Στις συνομιλίες μεταξύ των δύο αντρών φαινόταν η πρόθεση του Friary να συναντηθεί με την “υποτιθέμενη” 15χρονη, με σκοπό την σεξουαλική επαφή.
Ένας υπάλληλος του τμήματος παιδικής πορνογραφίας αναφέρει ότι σε περίπτωση που η έφηβη υπήρχε στη πραγματικότητα, ο Friary δεν θα δίσταζε να διαπράξει το σοβαρό σεξουαλικό αδίκημα.
Αυτό το περιστατικό και άλλα παρόμοια θα πρέπει να υπενθυμίζουν στους έφηβους που κάνουν χρήση του διαδικτύου ότι δεν πρέπει να εμπιστεύονται κανέναν και ότι δεν μπορούν να ξέρουν τις προθέσεις ενός αγνώστου που συνομιλούν στα διάφορα chat rooms. 
Φυσικά, μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να διαπαιδαγωγούν σωστά τα παιδιά και να είναι δίπλα τους ώστε να έχουν ορθή “διαδικτυακή” συμπεριφορά.

Δημοσιεύθηκε από SecNews 

Πάνω από 1.000 παιδιά εξακολουθούν να μολύνονται από τον ιό HIV κάθε μέρα

1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ AIDS
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS - Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (UNAIDS) και η UNICEF, παρουσιάζουν κοινή έκθεση προόδου που αξιολογεί μέχρι το τέλος του 2010, την πρόσβαση σε παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας, για την πρόληψη, θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη, σχετικά με την επιδημία του AIDS, στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Καθώς το 2010 ήταν η προθεσμία που τέθηκε το 2005 για την επίτευξη καθολικής πρόσβασης στην πρόληψη, θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη για το AIDS, η έκθεση αυτή αποτελεί επίσης σημαντικό σημείο αναφοράς, μια ευκαιρία να γίνει ένας απολογισμός και να εντοπιστούν τόσο τα επιτεύγματα όσο και οι ελλείψεις, καθώς και μια εποικοδομητική θεώρηση της κατάστασης, σε αυτό το κρίσιμο σημείο στην αντιμετώπιση της επιδημίας του HIV/AIDS. Σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα της έκθεσης:
  • Στο τέλος του 2010, εκτιμάται ότι περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι, ζούσαν με τον ιό HIV σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 3,4 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των 15 ετών.
  • Το 2010, παρουσιάστηκαν 2,7 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από τον HIV το 2010, συμπεριλαμβανομένων 390.000 μεταξύ παιδιών κάτω των 15 ετών.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται ετησίως από τον ιό HIV, εξακολουθεί να μειώνεται, αν και υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις σε τοπικό επίπεδο.
  • Στην υποσαχάρια Αφρική, όπου ζουν οι περισσότεροι φορείς του AIDS, εκτιμάται ότι περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν το 2010. Αριθμός κατά 16% μικρότερος από τις 2,2 εκατομμύρια νέες μολύνσεις το 2001 και 27% μικρότερος από τον ετήσιο αριθμό των ανθρώπων που μολύνονταν την περίοδο της κορύφωσης της επιδημίας στην υποσαχάρια Αφρική από το 1996 έως το 1998.
  • Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS σε όλο τον κόσμο, μειώνεται σταθερά από τη μέγιστη τιμή των 2,2 εκατομμυρίων το 2005 σε περίπου 1,8 εκατομμύρια το 2010.
  • Το 2010, εκτιμάται ότι περίπου 250.000 παιδιά κάτω των 15 πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS, 20% λιγότερα από ό, τι το 2005.
  • Ωστόσο δεν εμφανίζουν όλες οι περιοχές την ίδια πτωτική τάση. Ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό HIV έχει αυξηθεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, από 43.000 το 2001 σε 59.000 το 2010.
  • Μετά από δραστική επιβράδυνση στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η εξάπλωση του AIDS στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία επιταχύνεται και πάλι από το 2008.
  • Οι τάσεις στους θανάτους που σχετίζονται με το AIDS διαφοροποιούνται επίσης. Στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS υπερδεκαπλασιάστηκε μεταξύ 2001 και 2010 (από περίπου 7.800 σε 90.000).
  • Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS αυξήθηκε κατά 60% στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (από 22.000 σε 35.000) και υπερδιπλασιάστηκε στην Ανατολική Ασία (από 24.000 σε 56.000).
  • Η εισαγωγή της αντιρετροϊκής θεραπείας απέτρεψε 2,5 εκατομμύρια θανάτους στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1995. Πιο πολύ επωφελήθηκε η υποσαχάρια Αφρική στην οποία αποτράπηκαν περίπου 1,8 εκατομμύρια θάνατοι.
  • Η παροχή αντιρετροϊκή προφύλαξης σε έγκυες γυναίκες φορείς του AIDS, έχει αποτρέψει τη μετάδοση του ιού HIV σε περισσότερα από 350.000 παιδιά από το 1995. Το 86% των παιδιών που απέφυγαν τη μόλυνση, ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, την περιοχή με τη μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού HIV μεταξύ γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
Η UNICEF στα πλαίσια των προσπαθειών της για την καταπολέμηση του AIDS, προωθεί την εκστρατεία «Ενωθείτε για τα Παιδιά, Ενωθείτε κατά του AIDS» που έχει θέσει ως στόχους της μέχρι το 2015, την εξάλειψη των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV μεταξύ των παιδιών και τη μείωση στο μισό των νέων μολύνσεων μεταξύ των νέων.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki