Sunday 27 January 2013

Το μέλι απαλύνει τον νυχτερινό βήχα του παιδιού

Ο νυχτερινός βήχας που ταλαιπωρεί το παιδάκι σας μπορεί να καταπολεμηθεί δραστικά εάν του δώσετε ένα κουταλάκι μέλι να φάει λίγο πριν κοιμηθεί. 
Χάρη στις αντιμικροβιακές ιδιότητες, το μέλι δεν ηρεμεί μόνο το λαιμό, αλλά μπορεί να σκοτώσει ορισμένα βακτηρία που προκαλούν τη λοίμωξη. 
Το μέλι είναι το καλύτερο υποκατάστατο αντί φαρμάκων για παιδιά κάτω των 4 ετών καθώς τα περισσότερα φάρμακα για το βήχα ή το κρυολόγημα δεν ενδείκνυται για αυτές τις ηλικίες παιδιών. 
Τα προϊόντα της μέλισσας
και η παιδική ηλικία
Βέβαια, η κατανάλωση μελιού θα πρέπει να γίνεται με μέτρο καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το μέλι για τα βρέφη μέχρι ενός έτους είναι μια απαγορευμένη απόλαυση καθώς υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αλλαντίασης.

πηγή: infokids

Μαθητική βία:
Τα ελληνικά σχολεία εκπέμπουν SOS για το bullying

από paterikos
Σκοτεινά σύννεφα σκιάζουν την ανέμελη σχολική ηλικία, καθώς τα περιστατικά βίας πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο στα προαύλια των σχολείων. Στον ευαίσθητο μικρόκοσμο των παιδιών και των εφήβων αναπαράγονται οι παθογένειες της κοινωνίας και δοκιμάζεται καθημερινά η ψυχή τους στην πιο τρυφερή ηλικία.
Τα σχολεία της Ελλάδας εκπέμπουν SOS για την έξαρση της μαθητικής βίας, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση ανάμεσα σε 41 χώρες, σε περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού ή bullying όπως λέγεται διεθνώς.  
Η σιωπή που καλύπτει αυτά τα περιστατικά πρέπει να σπάσει και η Πολιτεία να λάβει μέτρα προστασίας των εμπλεκομένων παιδιών.
Για τον λόγο αυτό, ...

Bullying: Μια καθημερινή ιστορία (1ο Δ.Σ. Πολυγύρου)

«Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία». 

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. 
Ακόμη να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές του περιβάλλοντός του και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη προστασίας του πλανήτη και εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους του.

Το παραπάνω βίντεο είναι η συμμετοχή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους. Είναι μια παραγωγή των εκπαιδευτικών Χιώτου Άννας, εκπαιδευτικού ΠΕ32 και Μιχαηλίδη Νίκου, εκπαιδευτικού ΠΕ19, με ηθοποιούς τους μαθητές της κινηματογραφικής ομάδας του σχολείου. 
Η ταινία μικρού μήκους έχει ως βασικό σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών αλλά και των γονιών τους, για το πολύ σημαντικό φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας που δυστυχώς παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
πηγή: pappanna

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους: «Ένας πλανήτης….μια ευκαιρία»

H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Δικτύου Αγωγής Τηλεόρασης που υλοποιεί τα τελευταία 5 χρόνια, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, στο πλαίσιο των δράσεων ΕΚΕ, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, συνδιοργανώνουν τον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία». 
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών σχολείων ( Δ΄- Ε΄- Στ΄ δημοτικού), Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, δημόσιων και ιδιωτικών, αλλά και ελληνόφωνων σχολικών μονάδων της Ομογένειας που λειτουργούν στο εξωτερικό.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Ακόμη να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές του περιβάλλοντός του και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη προστασίας του πλανήτη και εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους του.
Θεματικές ενότητες του διαγωνισμού:
  • περιβάλλον
  • ειρήνη
  • φτώχεια
  • μετανάστευση
  • ρατσισμός
  • εκπαίδευση
  • οικογένεια
  • η εικόνα στη ζωή μας
  • ανθρώπινες σχέσεις
  • διαδίκτυο κλπ
Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;
Ομάδες μαθητών της πρωτοβάθμιας (Δ΄- Ε΄- ΣΤ΄ τάξης) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ο διαγωνισμός απευθύνεται σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της χώρας μας αλλά και ελληνόφωνα σχολεία της Ομογένειας του εξωτερικού). Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος:
  • ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου
  • μια τάξη ενός σχολείου
  • μια ομάδα μαθητών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει αναλάβει την παιδαγωγική καθοδήγηση της μαθητικής ομάδας ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας.
Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού;
Ο διαγωνισμός ξεκινάει την 1η Νοεμβρίου 2011 και λήγει στις 29 Φεβρουαρίου του 2012. Έως την καταληκτική του ημερομηνία θα πρέπει να έχουν υποβληθεί τα μαθητικά έργα στον φορέα που συντονίζει το διαγωνισμό με συστημένη επιστολή ή courier στην ακόλουθη ταχυδρομική διεύθυνση:
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών
Για το μαθητικό διαγωνισμό «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία», Κερασούντος 2, 62110 Σέρρες

Τον Μάιο του 2012 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και οι καλύτερες μαθητικές εργασίες θα:
  • βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων.
  • αναρτηθούν στην πλατφόρμα www.i-create.gr της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης
  • παρουσιαστούν στην τηλεοπτική ζώνη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης
Πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή όσα σχολεία ενδιαφέρονται;
Ναι, τα σχολεία που θέλουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη φόρμα και να τη στείλουν με email στο serreschools@gmail.com ή στο eke@ert.gr ως τις 15 Δεκεμβρίου 2011. Θα λάβουν email επιβεβαίωσης.
Υπάρχει κάποιο εκπαιδευτικό υλικό που θα μπορούσε να βοηθήσει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους;
Ναι, όσα σχολεία δηλώσουν συμμετοχή, θα λάβουν ηλεκτρονικά σχετικό ψηφιακό υλικό.
Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μαθητικών ταινιών;
1. Χρονική διάρκεια: ως 10 λεπτά
2. Format ταινίας: τα μαθητικά έργα θα υποβληθούν σε 3 αντίτυπα (dvd) που πρέπει να είναι συμβατά με τα κοινά dvd players.
Ποιοι θα αξιολογήσουν τα μαθητικά έργα;
Καλλιτεχνική επιτροπή που θα οριστεί από τους τρεις φορείς που συνδιοργανώνουν το διαγωνισμό (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης) η οποία θα δημοσιοποιηθεί πριν τη λήξη του διαγωνισμού.
Σημειώνουμε τέλος ότι:
  • οι εκπαιδευτικοί θα εξασφαλίσουν έγγραφη συγκατάθεση των γονιών των μαθητών τους (θα τους σταλεί μετά τη δήλωση συμμετοχής) για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό αλλά και την δημόσια προβολή των τελικών έργων στην ΕΡΤ, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, την πλατφόρμα www.i-create.gr , την τελική εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας και τις επιμορφωτικές διημερίδες του Δικτύου Αγωγής Τηλεόρασης.
  • Βεβαιώσεις συμμετοχής θα λάβουν οι σχολικές μονάδες, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί και φυσικά οι μαθητές
Οργανωτική Επιτροπή Διαγωνισμού:
Κρυστάλλης Χρήστος, Δ/ντής Π.Ε. Ν. Σερρών, Πούλιος Ιωάννης, εκπαιδευτικός, Συντονιστής Εθνικού Δικτύου Αγωγής Τηλεόρασης, 23210 50060, serreschools@gmail.com
Παπαδόπουλος Αντώνης, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, 2103300309, kinfest@dra.forthnet.gr
Περικλής Βασιλόπουλος, Δημοσιογράφος- Υπεύθυνος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ΕΡΤ, 2107407070, eke@ert.gr
Σοφία Παπαδημητρίου, Υπ. Ψηφιακών και Κοινωνικών Μέσων Δ/νσης Εκπ. Ραδιοτηλεόρασης, 2103442869, sofipapadi@minedu.gov.gr,
Χρήστος Ραχιώτης, Υπ. Τηλεοπτικού Προγράμματος Δ/νσης Εκπ. Ραδιοτηλεόρασης, 210344764 christosrht@yahoo.com

Η αγάπη ενός... λιονταριού!

Ένας φίλος από την δουλειά, μου έστειλε αυτό το βιντεάκι και πραγματικά όταν το είδα το λάτρεψα! Είναι φοβερό να βλέπεις ότι ακόμα και ένα άγριο ζώο όπως το λιοντάρι έχει τόσο βαθιά αισθήματα - γι' αυτό λατρεύω τα ζώα... μοιραστείτε το μαζί μου!
Δύο άνθρωποι που μεγάλωσαν ένα λιονταράκι από μωρό αναγκάστηκαν να το αφήσουν ελεύθερο σε ένα πάρκο άγριων ζώων στην Αφρική. Ένα χρόνο μετά πήγαν να το δουν. Τους είπαν ότι δεν θα τους γνωρίσει. Δείτε τι έγινε...


πηγή: manasieirini

Σχεδία στην πόλη: «Δημιουργικές διαδρομές για παιδιά»

Πρόγραμμα Φεβρουαρίου 2013
Για παιδιά 5 – 8 ετών
Σχεδία στην πόλη
Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, ώρες 11:00 – 13:00
«Ταξιδεύοντας με το Μέγα Αλέξανδρο»:
Γυρίζουμε τη μηχανή του χρόνου, ανοίγουμε τους χάρτες της Ανατολής και ξεκινάμε… Πώς φτιάχτηκαν τα καράβια του στόλου για τον περίπλου των Ινδιών; Ποιους πολιτισμούς συνάντησαν στο πέρασμά τους; Με τι καιρό ταξίδεψαν στον άγριο ωκεανό; Αυτά και άλλα πολλά θα εξερευνήσουμε και θα συμπληρώσουμε στο ημερολόγιο καταστρώματος για να θυμόμαστε το συναρπαστικό μας ταξίδι!


Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, ώρες 11:00 -13:00

«Μουσικομπερδέματα!»:
Στο μουσικό μας εργαστήρι θα φτιάξουμε τα δικά μας όργανα, θα παίξουμε ηχοϊστορίες με κρουστά όργανα και θα ξεδιπλώσουμε το μπερδεμένο κουβάρι αγαπημένων μουσικών παραμυθιών!

 

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, ώρες 11:00 -13:00
«Στο μαγικό κόσμο της σκιάς»:
Από το ιαπωνικό θέατρο έως τον παραδοσιακό μας καραγκιόζη, ανακαλύπτουμε την ιστορία και τα μυστικά του θεάτρου σκιών. Ετοιμάζουμε τις δικές μας φιγούρες και παίζουμε πίσω από τον μπερντέ!

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, ώρες 11:00 -13:00
«Περίπατος με το Βαν Γκογκ»:
Ταξιδεύουμε στην εποχή του μεγάλου και ιδιαίτερου ζωγράφου, μαθαίνουμε για τη ζωή του και το έργο του. Και με χρώματα, πινέλα και καμβάδες εμπνεόμαστε από τις τεχνοτροπίες της ζωγραφικής του και δημιουργούμε τα δικά μας έργα.

* Συνδρομή για κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα: 5 €
(προσφέρεται υγιεινό δεκατιανό με φυσικό χυμό, φρούτα και σπιτικό γλυκό).
* Δυνατότητα συμμετοχής: έως 15 παιδιά.
* Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή: 2310 236 344 & 6978 383064, ώρες 11:00-14:00 & 18:00-21:00
* Διεύθυνση: Παπαμάρκου 8, περιοχή Άθωνος (1η παράλληλος πάνω από την Ερμού).
* Info: www.sxediastinpoli.gr

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιούν εθελοντές παιδαγωγοί της «Σχεδίας στην πόλη».
Η συνδρομή σας διατίθεται στην υποστήριξη των εθελοντικών μας προγραμμάτων
για παιδιά και νέους/ες με ιδιαίτερες δυσκολίες σε συνεργασία με φορείς και οργανώσεις της πόλης μας.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki