Monday 4 July 2011

Εθελοντική δράση στο Κέντρο βρεφών «Η Μητέρα»

Πόσο όμορφος θα ήταν αλήθεια ο κόσμος μας,
αν όλοι μας προσπαθούσαμε να προσφέρουμε 
λίγο από τον χρόνο μας και την διάθεσή μας 
για το κοινό καλό!
Αναγνωρίζοντας την αξία του εθελοντισμού, οι φοιτήτριες του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας προσέφεραν τον χρόνο τους για μια χρήσιμη δράση στον χώρο του Κέντρου βρεφών 
«Η Μητέρα».
Κατά την διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης με τα φιλοξενούμενα παιδιά του Κέντρου, είχαν διαπιστώσει ότι η όμορφη παιδική χαρά που παίζουν τα παιδιά, ήταν εμφανώς παραμελημένη. 
Τα περισσότερα από τα παιδαγωγικά παιχνίδια εξωτερικού χώρου πλαστικές τραμπάλες, τσουλήθρες, κούνιες, σπιτάκια, αυτοκινητάκια, ήταν βρώμικα, ενώ υπήρχαν πολλά σπασμένα παιχνίδια που πλέον δεν επιτελούσαν κανέναν από τους παιδαγωγικούς σκοπούς για τον οποίο δημιουργήθηκαν.
... για να καθαρίσουν την παιδική χαρά.
Συζητώντας για το πώς θα μπορούσαν να κάνουν πιο δημιουργικό και ευχάριστο τον περίπατο των παιδιών στο μικρό αλσύλλιο, οι σπουδάστριες του Β' εξαμήνου, προσφέρθηκαν να διαθέσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους για να καθαρίσουν την παιδική χαρά.   
Η δράση εθελοντικού καθαρισμού οργανώθηκε πολύ σύντομα και έτσι ένα ηλιόλουστο πρωινό 15 σπουδάστριες με την στήριξή μου σαν καθηγήτριά τους, ξεκίνησαν την προσπάθεια.
Αφού μαζέψαμε όλα τα απαραίτητα υλικά, σκούπες, φαράσια, σφουγγάρια, κουβαδάκια, σακούλες σκουπιδιών, πράσινο σαπούνι, χωρίστηκαν σε ομάδες δράσης και άρχισαν την δουλειά. Φορώντας το καλύτερο χαμόγελό τους και έχοντας χαρούμενη διάθεση συντονίστηκαν και κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνουν τα παιχνίδια να λάμπουν από καθαριότητα.

Κάποιες σκούπιζαν τις πευκοβελόνες, άλλες σαπούνιζαν τα παιχνίδια, μερικές τα ξέπλεναν και οι υπόλοιπες τα στέγνωναν.  
Όλα τα σπασμένα παιχνίδια συγκεντρώθηκαν σε μια μεριά για να πεταχτούν σε κάδο ενώ σε μια άλλη σακούλα συγκεντρώθηκαν όλα τα σκουπίδια.

Σημαντικό είναι και πρέπει να αναφερθεί ότι στον πολύ όμορφο αυτό χώρο δεν υπάρχει κοντά στα παγκάκια ένας μικρός κάδος απορριμμάτων, παρά μόνο σε αρκετή απόσταση. Επίσης οι μπλε και πράσινοι κάδοι βρίσκονται πολύ μακριά από την παιδική χαρά. Επιπλέον διαπίστωσαν ότι οι πυροσβεστικές φωλιές που υπήρχαν σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο, που είναι κυριολεκτικά κρυμμένος μέσα στο δάσος, ήταν κατεστραμμένες, γεγονός που τις προβλημάτισε ιδιαίτερα.

Μετά από μια ώρα κοπιαστικής εργασίας αφού δεν υπήρχε ένα λάστιχο ποτίσματος που θα διευκόλυνε το έργο τους, οι σπουδάστριες απόλαυσαν τους καρπούς των κόπων τους. Βγήκαν μαζί με τα παιδιά βόλτα και ευχαριστήθηκαν παιχνίδι και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην πεντακάθαρη πλέον παιδική χαρά.

Παρακολουθούσα με ενδιαφέρον την προσπάθειά τους, συμμετέχοντας και εγώ, ενώ τις επιβράβευα συνεχώς αφού καθ’ όλη την διάρκεια της δράσης συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους!

Το πνεύμα κοινωνικής προσφοράς δεν πέρασε απαρατήρητο από τους εργαζόμενους του ιδρύματος που τις ευχαρίστησε για την χρήσιμη και ανιδιοτελή πράξη τους. Πραγματικά τέτοιες φιλότιμες προσπάθειες αξίζουν συγχαρητήρια!

Ελπίζουμε να βρεθεί σύντομα κάποιος που θα μπορούσε να επισκευάσει ή και να αντικαταστήσει τα χαλασμένα και φθαρμένα παιχνίδια προκειμένου να γίνουν πιο λειτουργικά για τα παιδιά. Μακάρι οι χρήσιμες επισημάνσεις που κάναμε να βρουν ανταπόκριση από τους αρμόδιους.  
Πόσο όμορφος θα ήταν αλήθεια ο κόσμος μας αν όλοι μας προσπαθούσαμε να προσφέρουμε λίγο από τον χρόνο μας και την διάθεσή μας για το κοινό καλό!


Γεωργία Νικητέα

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki