Sunday 13 August 2023

Γράφει με το αριστερό; Δεν πειράζει, καθόλου δεν πειράζει!

Γράφει με το αριστερό, ε και;

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Μήπως και το δικό σου παιδί ανήκει στο 10 % των μαθητών που τα καταφέρνουν καλύτερα με το αριστερό χέρι; Αν νομίζεις ότι ήρθε η ώρα να του «αλλάξεις» αυτή τη συνήθεια, διάβασε πρώτα, τις συμβουλές των ειδικών. 
Δεν είναι λίγοι οι αριστερόχειρες που στα παιδικά τους χρόνια πιέστηκαν να «αλλάξουν» χέρι. 
Και δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν δάσκαλοι και γονείς που ασκούν πίεση στα αριστερόχειρα παιδιά για να χρησιμοποιούν το δεξί τους μη γνωρίζοντας ή ακόμα και παραβλέποντας τις συνέπειες». 
Ωστόσο η πίεση αυτή μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση στις εγκεφαλικές λειτουργίες, διαταραχές συμπεριφοράς και δυσκολίες στη μάθηση, αφού είναι σαν να επιχειρούν να αλλάξουν στο παιδί την ανατομική κατασκευή του εγκεφάλου του» τονίζει ο κ. Δημ. Δημητρακόπουλος καθηγητής παιδαγωγικών του τμήματος βρεφονηπιοκομίας στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Πες μου με ποιο χέρι γράφεις, να σου πω τα... ταλέντα σου!

Στους αριστερόχειρες, επικρατεί η λειτουργία του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου και οι δεξιότητες που πηγάζουν από αυτό είναι:
Μουσική - Αρχιτεκτονική - Πλαστικές Τέχνες - Δημιουργικότητα - Αντίληψη - Φαντασία - Έκφραση συναισθημάτων
Στους δεξιόχειρες, επικρατεί η λειτουργία του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου και όσο για τις δεξιότητες εντοπίζονται σε:
Ομιλία - Γραφή - Λογική - Μαθηματικά - Επιστήμες
Κάνε τη ζωή του παιδιού πιο εύκολη
Ενημέρωσε στο σχολείο τους δασκάλους του ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διδασκαλία του και την άνεση του στο θρανίο όταν γράφει.
Βοήθησε το παιδί να μάθει τη χρήση διαφόρων εργαλείων με το αριστερό του χέρι. 
Αγόρασέ του αντικείμενα καθημερινής χρήσης (για παράδειγμα ψαλίδι) ειδικά σχεδιασμένα για αριστερόχειρες.
Παρακίνησέ το να δοκιμάσει διάφορους τρόπους για να κρατήσει το μολύβι και να γράψει ώστε να καταλήξει σε έναν τρόπο που θα είναι πιο βολικός και πιο ξεκούραστος.
Παρότρυνέ το να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα που βοηθά στην ενίσχυση των αριστερόχειρων, για παράδειγμα το τένις που απαιτεί συντονισμό της μιας πλευράς, δηλαδή ματιών και χεριού.

Οι εντολές του εγκεφάλου... χιαστί

Αποτελέσματα έρευνας, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε διεθνές συνέδριο, έδειξαν ότι η αριστεροχειρία συνδέεται με διαφορετικές λειτουργίες των δυο ημισφαιρίων του εγκεφάλου, ο οποίος, στέλνει εντολές στο σώμα μας «χιαστί». 
Δηλαδή, στους «δεξιόχειρες» επικρατεί η λειτουργία του αριστερού ημισφαιρίου και στους «αριστερόχειρες» η λειτουργία του δεξιού ημισφαιρίου.
Στην ηλικία των 3 ετών γίνεται η επιλογή!
Σύμφωνα με τους ειδικούς: τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται αμφιδέξια, δηλαδή χρησιμοποιούν εξίσου καλά το δεξί και το αριστερό χέρι, τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους. 
Η προτίμηση του παιδιού αρχίζει να φανερώνεται περίπου στην ηλικία των 3 ετών, αλλά γίνεται σαφής, κυρίως όταν αρχίζει το σχολείο και μαθαίνει να γράφει. Αν προτιμά να χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι πρέπει να το αφήσεις ελεύθερο να εκφραστεί με τον τρόπο που επιλέγει εκείνο, συμβουλεύουν οι επιστήμονες. 
Το παιδί θα αναπτύξει όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν και οι δεξιόχειρες και μάλιστα εξίσου καλά. Πρόβλημα θα παρουσιάσει μόνο αν κάποιος το πιέσει να χρησιμοποιήσει το δεξί χέρι αντί για το αριστερό.

Καλλιτέχνες & με υψηλό ΙQ
Οι μέχρι στιγμής στατιστικές έχουν δείξει ότι ένας στους 10 μαθητές είναι αριστερόχειρας. 

Όπως επίσης δήλωσε πρόσφατα ο καθηγητής Βιολογίας Alexander Dubov: οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) των αριστερόχειρων είναι σε γενικές γραμμές υψηλότερος από των δεξιόχειρων. 
Για παράδειγμα, οι αριστερόχειρες έχουν μια υψηλότερη ικανότητα στην αντίληψη των ήχων και των χρωμάτων, ενώ διαθέτουν και μια «φωτογραφική» μνήμη. 
Και αυτό γιατί το δεξί μέρος του εγκεφάλου με το οποίο εκφράζονται οι αριστερόχειρες, σχετίζεται με τη διαίσθηση, την ενόραση, την καλλιτεχνία (όπως μουσική, ζωγραφική, υποκριτική κ.λ.π.).

Περισσότερα τα αγόρια!
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση ότι η αριστεροχειρία παρατηρείται περισσότερο στα αγόρια από ότι στα κορίτσια, ενώ σημαντικό παράγοντα στην επιλογή χεριού παίζει και η κληρονομικότητα. 

Ενώ π.χ δυο δεξιόχειρες έχουν πιθανότητα 9,5% να κάνουν αριστερόχειρα, η πιθανότητα ενισχύεται στο 19,5% όταν ο ένας γονιός είναι αριστερόχειρας, ενώ στους δυο αριστερόχειρες το ποσοστό ανεβαίνει στο 26%.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 122


No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki